grabek246 Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 witam. jakis miesiac temu odebralem samochod od mechanika ktory to robil mi uszczelke i od jakiegos tygodnia samochod pali olej w duzych ilosciach, co jest tego przyczyna? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Zobacz czy nie masz oleju w płynie chłodniczym? Istnieje możliwość, że uszczelka została źle założona. Jedź do gościa niech poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 płyn chłodniczy czysty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Co było przyczyną, że wymieniłeś uszczelkę? Olej może uciekać na tłokach, na uszczelniaczach zaworów i na wszelkich miejscach gdzie są wałki. Czyli; pod kołem pasowym, pod kołem zamachowym i na wałkach rozrządu na pasku. Pooglądaj silnik czy czasem gdzieś nie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 uszczelka była wymieniona bo w miejscu nad filtrem oleju strasznie ciekło, był to prawdopodobnie olej i ubywało płynu chłodniczego. silnik oglądałem bardzo dokładnie z każdej strony i to nie ma żadnego wycieku. czyżby wszystko było spalane przez silnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Stań na płaskim i połóż na ziemi pod autem karton, tak żeby był pod całym silnikiem. Odpal silnik niech pochodzi 15 min (musi się rozgrzać), a potem zgaś i po następnych 20 min wyciągnij karton spod auta. Tylko musisz być cały czas przy aucie i kontrolować, czy karton gdzieś nie dotyka. Wsadź palec w rurę wydechową i sprawdź, czy nie ma tam tłustej mazi. Spalanie oleju powinno być też widoczne po lekko okopconych świecach, ale nie zawsze się tak dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) karton suchy. po włożeniu palca w rure nie zauważyłem zadnej oleistej mazi tylko palec byl caly czarny jakby od sadzy Edytowane 10 Lipca 2011 przez grabek246 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Jak sadza nie była mocno tłusta, to raczej nie spala oleju. Sprawdź jeszcze jak wyglądają świece. Ile oleju na 1000 km spali silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 swiece były pokryte takim czarnym nalotem ale zostały wyczyszczone(niedługo wymiana) a oleju spala jakies 1,5 L na 1000km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Źle założona uszczelka np. kiepskie wyczyszczenie powierzchni, złe momenty, lub kolejność dokręcania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 mechanik u którego robiłem uszczelke mówi ze to nie jego wina tylko pierścieni za których wymiane znowu musze płacic jakies chore pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) Jak dla mnie, to trochę dziwne, że pierścienie padły zaraz po wymianie uszczelki. Dla pewności zrób pomiar kompresji z próba olejową. Może to wykluczyć pierścienie. Edytowane 12 Lipca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 a można to zrobić samemu w domu czy tylko mechanik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Jeżeli masz sprzęt do pomiaru kompresji, to jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi