_Big_Mac_ Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Jeśli 98 kosztuje o 10 groszy więcej na litrze, to dopłacimy 5zł na baku. Nawet jeśli to tylko efekt psychologiczny, to nie takie wydatki się ponosi dla lepszego samopoczucia Ja leję 95, raz na ruski rok zaleję 98, jak mam humor. Ale nie potępiam lania 98 czy nawet verv i takich tam. Może i to nic nie daje w silniku projektowanym pod 95, ale raczej nie szkodzi, a jak się z tym lepiej czuje, to czemu nie? Inna rzecz, jak ktoś mi wciska, że na 98 ma litr mniej spalania na setkę. Nie kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 spalanie wyszło mi 9,8 litra, wg. kompa czy dystrybutora?? bo moj komp przekłamuje 0,7l/100km :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Przekłamuje w góre czy w dół? Mój pokazuje więcej niz faktycznie zużyłem, ale różnica nie jest duża - 0,3 l/100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 w góre (zawyża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 komp zawyża o 0,3-0,6 litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@riobros Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Witam, Są wśród Was tacy co jeżdżą tym motorem. Temat będzie głównie dotyczył kierowników Megane III i Scenic- III Jakie macie najlepsze wyniki jeśli chodzi o uzyskane średnie spalanie na odcinku powiedzmy kilkunastu, kilkudziesięciu km? Obecnie jeżdżę 1.4 TSI - i na dystansie ok. 30 km z czego 10 do 12 km miasta - reszta trasa poza miastem, podmiejska (drogi wojewódzkie) - bardzo często jest w stanie osiągnąć wyniki na poziomie 5.7 - 6.0 średnio wg komputera. (Jazda płynna max do 90 km/h - większość trasy pozamiejskiej to teren zabudowany, średnia prędkość ok. 45 km/h). Jest ktoś kto eksploatuje 1.4 TCe w podobnych warunkach? W sieci i w różnych czasopismach sporo osób narzeka na wysokie spalanie 1.4 TCe. Niestety jazdy próbne w Renault to 4 km pętla po mieście - silnik ledwo łapie temperaturę pracy i zabawa się kończy. Ciężko z tego cokolwiek wywnioskować. Generalnie do kierowców ścigantów nie należę, ma być płynnie nie ślamazarnie i bez specjalnego wariactwa. Tak wychodzi najtaniej. Dołożę swoją cegiełkę. Po ~15kkm (wiem, że nieszczególnie to dużo jak na 13 miesięcy eksploatacji) średnie spalanie jest na poziomie ok. 8l/100km. Generalnie z testów wychodzi, że dolna granica dla tego silnika to 7l/100km w trasie dla prędkości 90-100km/h. Wiem, że 1.4TSI 122KM pali mniej, bo mam na bieżąco relacje kolegi jeżdżącego Passatem z tym silnikiem. Po 30kkm ma spalanie średnie na poziomie 6.3l/100km. Jest jednak kilka różnic pomiędzy tymi silnikami, które mają bezpośredni wpływ na spalanie, jak wspomniany przez Was bezpośredni wtrysk w 1.4TSI vs. wtrysk pośredni w 1.4TCE. Różnica jest również w sposobie chłodzenia powietrza doładowującego, gdzie w 1.4TSI jest intercooler chłodzony cieczą, co pośrednio ma wpływ na spalanie (nieco lepsza reakcja na pedał w 1.4TSI w wyższych temperaturach będzie skutkowała mniej natrętnym wdeptywaniem pedału w podłogę). Każdy kij ma jednak dwa końce - silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny są bardziej delikatne, lepszą kontrolę wtryskiwanej dawki paliwa okupuje się koniecznością zaprojektowania głowicy w taki sposób, aby móc sobie poradzić z typową dla silników z bezpośrednim wtryskiem pracą na ubogiej mieszance przy niskim obciążeniu, co skutkuje właśnie potencjalnie mniejszą trwałością tego elementu w dłuższym okresie czasu). Na spalanie wpływa także to, że Scenic jest minivanem, ma wyższą budę i tym samym opory aerodynamiczne są większe; zapewne przy prędkości 90km/h różnic nadmiernych w spalaniu pomiędzy tymi silnikami nie ma, ale już podniesienie prędkości do 120km/h może skutkować nawet 2-3 litrami różnicy. Ma też sporą masę. Tak więc podsumowując wszystko powyższe, dla mnie spalanie 1.4TCE jest jak najbardziej akceptowalne. Aha, jeszcze jedno, miałem w swoim czasie Octavię 2 1.9TDI 105KM. We wszystkich gazetach się rozpisywali, jaki ten silnik jest ekonomiczny i że bez problemu można zejść do 5l/100km w trasie. Mnie się nigdy nie udało zejść na trasie poniżej 5.8l/100km. Chcę przez to powiedzieć, że jednemu 1.4TCE spali średnio 8l/100km, innemu poniżej 7l/100km. I każdy będzie miał rację. Nie ma sensu kierować się zanadto opiniami dotyczącymi średniego spalania rozpowszechnianymi na forach, bo do miarodajnych opinii potrzebne byłyby prawidłowo przeprowadzone badania statystyczne. A ten artykuł pewnie znacie: Opis kilku silników Edytowane 20 Lipca 2011 przez m@riobros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Najniższe spalanie jakie miałem - trasa 230 KM (Krk-Kozienice) to 6.1 (z żoną i córką na pokładzie). Jazda absolutnie emerycka 80-100 max. Dość regularnie przy bardzo spokojnej jeździe (jak chce być bardziej eko) około 6.3-6.5 na tej trasie. Jak jade normalnie to około 7l-7.5/100 wychodzi w trasie. W krakowskich korkach 10.5 to norma. Wyższe spalanie niż w TSI to cena jaką płacimy za lepszą elastyczność na 4,5 i 6-tce (porównóje do tsi 122). Jakkolwiek absolutnie nie interesuje mnie stałe uzyskiwanie 6.1 czy 6.3, jazda ma być przyjemnością a ten silnik to daje. Wyprzedzanie na 6 bez większego wysiłku jest tego warte. Jeszcze jedna interesująca rzecz o której nie wiedziałem - cytuje z portalu Autogaleria (cytowałem tego faceta już kiedyś winnym wątku, jest pracownikiem Renault w Lab. Badawczym):, tu w kontekście nowego Diesla 1.6. Cały wątek tu:Link "Policzony tak jak seria Tce na 250 tys km. W zasadzie jest to efekt wtryskiwaczy ktore niby sa ok ale juz wiadomo ze dwa gratis na silnik musza byc w zapasie. Nie napisalem o osiagach. W Mégane "B" do setki daj w granicach ponizej 10 sekund, ale nie jestem dobrym kierowca. W katalogu pewnie bedzie 9,3-9,5. Moc silnika jest mocno ukryta przed norma Euro - ma wiecej jak 133KM i okolo 330 Nm. Podobnie jest z silnikami Tce -n niby 130 KM i 190Nm, a na prawde 134KM i 201Nm. Po kliku w pedale gazu (jest taki overboost) na 5 sekund" Edytowane 20 Lipca 2011 przez mkuczara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Najnowszy raport spalania: 6,67l na trasie Warszawa-Bieszczady. Najniżej jak udało mi się osiągnąć. Auto z dwiema osobomi dorosłymi i dzieckiem na pokładzie, załadowane pod sufit, większość trasy z klimą. Z tak zadartym do góry przodem jeszcze nie jechałem Ne ekspresówce do Radomia 120-130km/h, potem jazda spokojna i płynna 80-90 km/h. Po drodze spory korek w Radomiu i gdzieś bliżej Bieszczad ruch wahadłowy. Autko szło jednak jak złoto, nie bałem się wyprzedzać na 6 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LPC Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 To u mnie jazda po Warszawie, codziennie ok. 10-11km w jedną stronę, połowa tej odległości w korkach, na drugiej połowie udaje się rozwinąć nawet 90km/h, średnie spalanie wg kompa 8,3-8,4. W zeszłym roku jak auto było jeszcze na tzw "dotarciu" zrobiłem sobie w wakacje wycieczkę do Berlina przez Koszalin i okolice. Czyli na trasie ok.1700km średnie spalanie wg kompa wyniosło 6,9. Spora część trasy pokonana po autostradach z prędkościami: w Niemczech od 80-150km/h, a u nas praktycznie cały czas 130km/h. Po za autostradami to wiadomo szaleństwa nie było czyli od 50-110km/h. Jak dla mnie spalanie jest jak najbardziej akceptowalne, szczególnie przy przyjemności z jazdy jaką daje silnik, choć w mieście faktycznie mogłoby być ciut mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@riobros Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) (...) ciach Podobnie jest z silnikami Tce -n niby 130 KM i 190Nm, a na prawde 134KM i 201Nm. Po kliku w pedale gazu (jest taki overboost) na 5 sekund" Widziałem kilka wykresów z hamowni i wychodzi, że średni gift dla 1.4TCe to ok 10KM i ok. 15-20Nm. Praktycznie każdy silnik, którego wykres widziałem miał ok. 140KM i ponad 200Nm momentu. Jak choćby Tu Edytowane 21 Lipca 2011 przez m@riobros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Daje większą przyjemność - bo ma krótszą skrzynię - to fakt, ale każdy medal ma dwie strony - zużycie paliwa większe. Stąd mój wątek, wszędzie gdzie czytam o TCe - chwalą wszystko za wyjątkiem zużycia paliwa. Jakby żabojady odrobinkę wydłużyli 6 może byłoby lepiej. Ale i tak z tego co czytam widzę że da się osiągnąć niezłe wyniki, chyba nie jest aż tak źle jak prasa pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Absolutnie masz racje - 6 powinna być dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekade Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Poł roku użytkowania i 12 tys km w Megane III Grandtour i nie narzekam na spalanie. Średnie mi wychodzi ok 9-9,5l. Ale przyjemność z jazdy robi swoje. A na trasie (polskiej trasie: światła, skrzyżwowania i ograniczenia prędkości) ok. 8l/100km. Chociaż raz wyzerowałem komputer i trasa Korbielów-Żywiec (20km) jazda stała ok 70km/h wskazało 4,2l. A ogólnie wtedy cała trasa (Korbielów-Katowice) wyszła mi 6,4l. 2 osoby, klima i jazda nie przekraczała 130km/h. Więc ogólnie jeśli są warunki da się zaoszczędzić... Ale jednak jest nieodparta pokusa spalić trochę więcej. Ogólnie polecam ten silnik :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Wczoraj miałem okazję własnoręcznie doświadczyć - korzystając z tego że w jednym z okolicznych saloonów pojawiła się demówka Grand ScenicIII 1.4 TCe - tech run. Auto z przelotem ok. 819 km. Trasa ok. 70 km - z tego ok. 60 km poza miastem. Jazda spokojna ok. 95-105 km/h (max 110-115 km/h), średnia z dystansu 72 km/h - pod koniec wyszło 7.1 / 100. Do 7.2 - 7.3 - schodził w miarę szybko. Potem już było ciężej. Nie wiem na ile jeszcze bardziej można niżej - ale wydaje mi się że maksymalne minimum to okolice 6.8 - w tych samych warunkach dla nieobciążonego wozu. Taki wyładowany po dach to będzie kłopot zejść poniżej 7.2 (Jakby był silnik ułożony, jakby światła w mieście ułożyły się korzystniej, pogoda bezwietrzna). Refleksje jeszcze mam taką że jest to auto stworzone na "drogi wojewódzkie": jazda 60-80 km/h. Skrzynia jest strasznie krótka - 70 km/h na 6 biegu i przyspiesza na podjazdach bez protestu (w 1.4 TSI niemożliwe - 6 to minimum 85-90 km/h). Krótka skrzynia to jeszcze jedno: 100 km/h obroty ok. 2600, 110-112 - obroty już ok 3000 - 6 bieg. Skrzynia działa (przekładanie biegów) super - nie wiem na ile to zasługa nowości, nie wiem jakby było po 30-40 tys. mieszania lewarkiem. Wyciszenie super. (Przy mocniejszym przyspieszaniu na rozgrzanym pojawiał się charakterystyczny szum - ale to podobno turbo tak szumiało). Komfort, widoczność - super. 9 listopada - traska po mieście, bez korków, sporo świateł, ale krótko max 15 km., trochę klimy - średnie 8.2- start z ciepłego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Tego typu tematy zawsze na czasie, Megane 1,4 tce - noga z kategorii ciężkich, spalanie na co dzień ( ruch miejski, auto nierozgrzane) 10,3 - 11,2l/100km, dzisiaj wycieczka 300 km, przejechane w 4h 10 min, samochód przekroczył swój przebieg 10 tys km, średnie spalanie w trasie 6,8 - trasa Iława - Białystok - mnóstwo zakrętów, trudno mówić o mułowatej jeździe patrząc na czas przejazdu (no bez szaleństwa). Mówcie co chcecie, ja jestem zadowolony :) 2 dorosłych , dwoje dzieci na pokladzie i 2 walizki Edytowane 6 Stycznia 2012 przez kawa7777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi