Jagger_lodz Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dziś trochę pojeździłem i zauważyłem co następuje: 1. auto gaśnie przy redukcji biegu tylko na LPG - obroty spadają tak nisko, że gaśnie 2. na benzynie też spadają ale do 600-800 3. pod komputerem jest wszystko OK Poszukałem na forum, poczytałem i doszedłem do takich wniosków: pewnie coś z mieszanką lecz gazownik twierdz, że nie nie zaszkodzi przeczyści przepustnice - ale czemu tylko na LPG CO jeszcze mogę zrobić: jechać do elektryka czy mechanika samochodowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Dla mnie gaśnięcie auta przy redukcji biegu jest spowodowanie wadliwym ustawieniem instalki (jak wcześniej wspominałem). Sprawdzałeś stan świec? Bo u mnie niby miałem kilku miesięczne NGK, ale to one były przyczyną. Wsadziłem nówki Eyquemy i problemy się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Bardzo możliwe, że dostaje zbyt dużo wiatru i w momencie kiedy przerzucasz biegi lub nawet na luz, komora spalania nie może sobie z tym poradzić. Tak miałem w Fiat 125 i Astra. Nie wiem jak to rozwiązać w Renault, ale w poprzednich autach wystarczyło, że zablokowałem połowę rury (dolotowej) powietrza poprzez ściśnięcie jej, a w obecnym Scenic RX4 wszystko działa bezproblemowo. Podejrzewam więc konieczność regulacji mieszanki spalania i obrotów. Pamiętam, że gaziarz dodał mi jakąś część obrotów po przełączaniu na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagger_lodz Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 I faktycznie zauważyłem jedną rzecz: 1. na Pb odpala, a jeśli jest problem to wystarczy delikatnie oprzeć nogę na pedale gazu i odpala - przepustnica? 2. na Pb przy wysprzęglaniu obroty spadają jakby spokojniej i do około 1000 rpm. - nic nie gaśnie. 3. auto miało wymieniane świece na NGK około 2 m-ce temu. 4. kluczowe przy zapalaniu jest zaczekać, by zgasła kontrolka AirBag i SEVO. 5. auto faktycznie pali mało LPG - 38 L -> 500 km. 6. do auta weszło 3,7 Borygo i nie mam mowy, by weszło więcej - już teraz jest ponad MAX i faktycznie trochę mniej się grzeje ale temp. za oknem jest niższa. 7. u gaziarza byłem i po podpięciu do komputera podobno jest wszystko OK - wymienił tylko filterek gazu 8. wszystkie węże w silniku ( chłodnica: góra i dół - gorący, zbiornik wyrównawczy: góra i dół - gorący ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Widzisz, ja też miałem problem z instalką, jeździłem do gazownika i za każdym razem mówił, że ok. Wszystkie ważniejsze elementy dla instalki były wymienione, a okazało się że jednak świece (ktoś chyba z młotka je potraktował, nie złapałem za rękę kto to zrobił). Takie szukanie przyczyn jest denerwujące (kable,świece, krokowce, podpinanie pod kompa itp.) - przez 3 m-ce tak miałem. A spalanie 8L/100 km jest normalne - nie raz zszedłem na 7 i mniej w trasie. Na odpalanie auta nie ma wg mnie wpływu instalka, bo odpalasz zawsze na Pb, więc wina musi być po stronie mechanicznej, elektrycznej. Edytowane 26 Lipca 2011 przez Orfeusz77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi