krzysztof_lew Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Witam, Czy ktoś na pewno wie jakie powinno być ciśnienie w kolektorze dolotowym w Megane IphII silnik 1.4 16V? Wydaje mi się, że moje auto jest jakieś takie "mułowate" i podłączyłem je pod komputer. Brak błędów, tylko elektryk zwrócił uwagę, że ciśnienie jest za duże - 400 mbar, a wg. niego powinno być max. 250 mbar. Sugerował, że to być może przez serwo od hamulca, lub filtr węglowy, ale po odpięciu wężyków podciśnieniowych od tych elementów i zatkaniu palcem , ciśnienie nie zmieniało się. Zastanawiam się, że być może uszczelki przepustnicy, kolektora dolotowego przepuszczają, ale nie wiem za bardzo jak to sprawdzić. No i co najważniejsze, czy aby na pewno ciśnienie powinno być max. 250 mbar na wolnych obrotach? pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalecki74 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 W silnikach benzynowych 1.4, 1.6 16V podciśnienie w kolektorze dolotowym powinno oscylować w granicach 32 +/- 4 kPa (320 +/- 40 mbar). Wyższa wartość podciśnienia świadczy o tym, że jest coś przytkane w układzie dolotu powietrza. Przede wszystkim należy sprawdzić stan filtru powietrza. Może rura doprowadzająca powietrze do filtra jest zagięta itp. "Zamulenie" silnika może być spowodowane tego typu usterką. Nieszczelności w układzie dolotu powietrza, występujące za przepustnicą, powodują spadek podciśnienia. Silnik dostaje tzw. lewe powietrze, nie tylko to, które przepływa przez przepustnicę, ale jeszcze dodatkowe z nieszczelności. Obserwowane są wtedy zakłócenia w pracy silnika na biegu jałowym (wzrost prędkości obrotowej, falowanie itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_lew Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Hej, Dzięki za odpowiedź, ale czy możesz mi powiedzieć co uważasz za spadek, a co za wzrost podciśnienia? Ja za pomocą CLIP'a odczytuje, że mam ciśnienie (czy też podciśnienie???) w kolektorze dolotowym wynoszące ~400mbar. a. Czy przez WZROST PODCIŚNIENIA rozumiesz SPADEK CIŚNIENIA - czyli np. zamiast 320 +/- 40 mbar jest np. 250 mbar? b. I w drugą stronę SPADEK PODCIŚNIENIA to WZROST CIŚNIENIA - i zamiast 320 mbar jest wtedy powiedzmy 400mbar? Jeśli rozumiesz to tak jak ja, to u mnie występuje sytuacja b. Próbowałem szukać ewentualnej nieszczelności w okolicach przepustnicy, czujnika, kolektora itd. za pomocą tzw. autostart'u, czyli spreju z łatwo palną substancją. (Nie)stety, nie wykyłem żadnej nieszczelności, bo o ile po psiknięciu w dolot (przed filtrem powietrza) powoduje chwilową zmianę obrtotów silnika, to opsikanie w koło wszystkich ww. elementów żadnej zmiany nie wywołuje. Odpinałem również wężyki odchodzące od kolektora (serwo hamulca i elektrozawór filtra węglowego) a kolega zatykał otwory palcem - jednak nie powodowało to zmiany ciśnienia w kolektorze, więc to nie to. Jakieś inne sugestie? pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalecki74 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Punktem odniesienia jest ciśnienie atmosferyczne (zero względne), a nie ciśnienie próżni doskonałej (zero absolutne). Jeżeli wartość podciśnienia wynosi 320 mbar, to znaczy, że ciśnienie jest o 320 mbar niższe od ciśnienia atmosferycznego, czyli -320 mbar (manometry podciśnienia mają przy wartościach bezwzględnych minusy, zero jest po prawej stronie skali, a strzałka wychyla się w lewo, odwrotnie niż niż w manometrach do pomiaru ciśnienia w kołach). Słowo "podciśnienie" oznacza, że jesteśmy poniżej zera i ten minus przed wartością zwykle się pomija - stąd ta niejednoznaczność. W Twoim przypadku coś utrudnia dopływ powietrza do kolektora. Powietrze musi przepłynąć przez rurę, filtr i przepustnicę. Na tej drodze przepływu coś szwankuje. Zacząłbym od obejrzenia rury i filtra. Nie podałem w pierwszej wiadomości źródła danych dotyczących wartości podciśnienia. Uzupełniam to: "Renault Megane, modele 1999-2002", tłum. W. Sobolewski, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, wyd. 2, Warszawa 2010, str. 24. Pozdrawiam też Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_lew Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 W Twoim przypadku coś utrudnia dopływ powietrza do kolektora. Powietrze musi przepłynąć przez rurę, filtr i przepustnicę. Na tej drodze przepływu coś szwankuje. Zacząłbym od obejrzenia rury i filtra. Hej, Dzięki za te informacje - teraz mam dużo jaśniejszy obraz Filtr wymieniałem sam, zaraz po zakupie samochodu i nie bardzo widziałem zmianę na lepsze, więc chyba faktycznie zacznę od obejrzenia dolotu (rury, tłumika szmerów itp). Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jsordyl1972 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 u mnie mechanik problem zlokalizował jako uszkodzony czujnik ciśnieniowy,był ułamany i zalepiony jakimś paskudztwem, koszt na Allegro ok 70zł z przesyłką i pomogło. Przed kupnem sprawdziłem profilaktycznie uszczelnienie całego układu dolotowego, było ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi