olenderk Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Mam prośbę o informację, przy jakich obrotach silnika powinna załączać się turbina? Mam wrażenie że u mnie załącza się ok. 2600 - 2750 obr/min. Może ktoś ma jakieś informacje przy jakich powinna mi się załączać? Niedawno wymieniłem rozrząd, sprzęgło, filtry i mechanik czyścił mi egr (egr przed wymianą rozrządu). Mam wrażenie że silnik jest jakiś mułowaty a do tego późno załącza mi się turbina. Jaki na prawdę powinno być? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 turbina jest cały czas włączona i cały czas sie kreci, raz wolniej innym razem szybciej. Efekt doładowania jest już widoczny od 1200 obr/min. Super przyspieszenie i świst o jakim mówisz ja mam od 2000-22000 obr/min. Do spowolnienia turbiny służy zawór waste-gate, sterowany nadciśnieniem z kolektora dolotowego. W dti ciśnienie doładowania nie przekracza 1 bara (okuło 0,9). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenderk Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 U mnie nie wygląda to tak jak u Ciebie. U mnie wiem że mam turbo odpiero jak mam ok. 2600 obr/min. Do tego czasu na 1 i 2 idzie nawet dobrze, ale na 4, 5 to już jest jak muł. Wolno się rozpędza i pod górkę jakby słabnie. Jak sprawdzić co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 przyczyn słabego przyspieszenia może być bardzo dużo: 1) złe wskazanie przepływomierza powietrza 2) faktycznie mało wydajne turbo 3) zacięty zawór egr, wtedy spaliny dostają sie cały czas do kolektora a na wyższych obrotach nadciśnienie ucieka do wydechu zamiast zasilić komory spalania i dać więcej mocy 4) zawór przyspieszacza kata wtrysku w pompie paliwa musisz sprawdzać po kolei, najlepiej podjedz do speca z komputerem, żeby odczytali kody błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi