wiewior1234 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam serdecznie! Mam do was kilka pytań. Od jakiegoś czasu w mojej meganie da się zaobserwować, a raczej usłyszeć metaliczny dźwięk spod maski (stukanie, brzęczenie, ciężko powiedzieć). Po otwarciu maski zorientowałem się, że ten dźwięk dochodzi mniej więcej od sprężarki klimy. I w tym miejscu moje pierwsze pytanie, bo jestem prawie pewien ale chciałbym się upewnić. Czy zaznaczone miejsce to na pewno sprężarka klimy?: Jeśli tak, to kolejne uwagi. Nie wiem jak się konkretnie nazywa, ale te koło, co je pasek napędza nie kręci się swobodnie. Robi pół obrotu, staje, dalej robi obrót albo kilka i znów staje. Orientuje się, że tak być nie powinno. Ponadto robiąc zdjęcia zaobserwowałem, że jest ono chyba poluzowane, co widać na poniższym zdjęciu: Ok a teraz odnośnie diagnozy usterki. Czy to może być łożysko sprężarki, sprzęgło, czy może sprężarkę trzeba będzie wymienić? Czytałem, że montowali różne sprężarki w meganach, więc chciałbym się dowiedzieć w którym miejscu sprawdzić jaką ja mam albo ewentualnie po zobaczeniu zdjęcia, czy ktoś byłby w stanie powiedzieć mi jaki to model. Dodam, że silnik mam 1,6 rocznik 96. Jeśli byłoby to łożysko to czy ktoś mógłby mi wskazać stronkę z łożyskami do sprężarek. Ja znalazłem taka stronę, ale obawiam się, że do megany nic nie mają. http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/LOZYSKA_Klimatyzacji-k49-0-3-default.html No dobrze a teraz coś innego. Podczas poszukiwań usterki otworzyłem książkę RENAULT MEGANE wydawnictwa komunikacji i łączności. Odnalazłem mój model po silniku ale bardzo się zdziwiłem, bo w dowodzie rejestracyjnym mam 55 kW, a w książce jest 66 kW. Zastanawiam się, gdzie jest błąd? W dowodzie, czy w książce? Wrzucam zdjęcie książki i dowodu: Serdecznie pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wakacji i dobrej pogody. Z góry dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ad1) Tak, to jest sprężarka klimatyzacji Ad2) co je pasek No to masz głodne koło, uważaj bo Ci ten pasek całkiem zje A teraz na poważnie, oczywiście koło powinno się stale kręcić, w czasie pracy silnika, oczywiście. Natomiast jak spojrzysz z boku tak aby widać było środek, wewnętrzną stronę to stoi ona w miejscu, w przypadku gdy klimatyzacja jest wyłączona. W przypadku gdy włączysz klimatyzację, zostanie podany sygnał na el.-magnes sprzęgła i środek koła zacznie się kręcić. Ale, no właśnie, nie kręcić się stale. W momencie gdy się uruchomi zacznie wytwarzać ciśnienie. Jeżeli w układzie wzrośnie ciśnienie do określonej wartości sterownik wyłączy sprzęgło i sprężarka przestaje pracować. Uruchomi się ponownie, gdy sterownik stwierdzi, że w układzie jest za niskie ciśnienie czynnika. I tak w kółko. 1) koło pasowe powinno pracować równo, bez bicia na boki 2) nie powinno wydawać dźwięków tyku pisk, brzęczenie,warkot itp. Oczywiście jak się uruchomi sprężarka to będzie z niej dochodził dźwięk, ale będzie on normalnym dźwiękiem pracującego kompresora lub silnika elektrycznego (dźwięk jest podobny). Z Twojego opisu wynika, że masz coś uwalone na sprzęgle sprężarki. Przypuszczam, że to łożysko, ale żeby to stwierdzić, trzeba ją zdemontować. Nie wiadomo czy uszkodzeniu nie uległa ośka wirnika sprężarki, ale jw. Do poczytania Wątek 1 Wątek 2 dowiedzieć w którym miejscu sprawdzić jaką ja mam Podjechać do ASO i po VIN powinni powiedzieć mi wskazać stronkę z łożyskami do sprężarek Łożyska mają swoje nr, wymiary i nie ma znaczenia do czego są używane, ale j.w. Ostatecznie możesz wejść na stronę intercars.pl i zobaczyć czy tam akurat nie ma tego czego szukasz. bo w dowodzie rejestracyjnym mam 55 kW, a w książce jest 66 kW Moim zadaniem błąd 6 pomylona z 5, tak ktoś odczytał w WK i głupotę wpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Co do mocy, to silnik o mocy 55kW jest zakodowany w VINie jako BA0L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Podjechać do ASO i po VIN powinni powiedzieć Można telefonicznie (testowane ) i jest to najwygodniejsza metoda bo bez wyjmowanie nie tak łatwo odczytać nr, aczkolwiek czasami jest to wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewior1234 Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Odnośnie sprężarki dziś ucichła, jak wyłączyłem nawiew w samochodzie. Niestety pada i nie miałem jak zerknąć pod maskę. Ale i tak już jestem umówiony do mechanika i zobaczymy jak się sprawa rozwinie. A co do mocy w dowodzie, faktycznie jest silnik o mocy 75 KM oznaczony jako BA0L, ale na stronie inter cars jest jeszcze jedna informacja, a mianowicie 1.6 i, a ja na drzwiach mam 1,6 e. Coś tu nie gra. A dodam, że 1,6 e to oczywiście ten mocniejszy 90 KM silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 jak wyłączyłem nawiew w samochodzie Zgadza się, bo jednocześnie wyłączyłeś klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewior1234 Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 No tak tylko że od dłuższego czasu jeździłem bez klimy, a i tak brzęczało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Widocznie teraz się tak ustawiło, że nie brzęczy, za chwilę może znowu brzęczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Nie zwracaj uwagi na oznaczenie na drzwiach, tylko na nr VIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi