tadarek Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam. Problem występuje niezależnie od nr biegu, najbardziej odczuwalne na 5. w zależności od dnia czasem zaczyna się przy 2500 czasem około 3000 obr./min słychać takie muuumuuumuuu coś jakby rezonans pod maską, po rozpędzeniu , rozłączeniu biegu i pracy na biegu jałowym mimo jazdy 100-120 km/h w kabinie względna cisza - dodam gazu i włączę bieg -znowu buczenie i drgania odczuwalne na całej karoserii. Drży także lusterko wsteczne. W samochodzie wymieniłem rozrząd, kzf, poduszkę o strony rozrządu, opony nowe i wyważone, zbieżność ok. Stawiam na dwie rzeczy: 1. koło pasowe (jest zbudowane z dwóch elementów rozdzielonych gumą - odkręciłem i sprawdziłem - sztywno siedzi jedno w drugim.)Miałem taki przypadek w Xantii 2,0 hdi. 2. sprzęgło( nie sprawdzałem bo to pracochłonna i kosztowna czynność , czasem przyruszaniu lekko pulsuje, szarpie, przymierzam sie do wymiany kompletu) I tu moje pytanie i prośba do Szanownych Kolegów : -Czy ktoś już miał taki przypadek i jak sobie z tym poradził? -Czy to prawda, że w niektórych Scenicach montowane były sprzęgła dwumasowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 W tych sprawach to jeszcze zbytnio się nie orientuję lecz, jeśli mówisz że po wysprzęgleniu wibracje ustają to jak dla mnie albo mocowanie silnika albo skrzyni ( o ile takie występuje ). Przeprowadź test raz jeszcze, 100-120km/h, wysprzęglij i dodaj gazu tak by obroty osiągnęły wspomniane 2500-3000. Jeśli będzie to "muuumuuumuuu" - mocowanie silnika, jeśli nie - skrzynia/elementy do niej przyległe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadarek Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Dzisiaj sprawdziłem. Po rozsprzęgleniu podczas jazdy 110km/h i włączonym 5 biegu-spokój. Wychodzi na to, że wibracje pochodzą od pracującego na wyższych obrotach silnika. W najbliższym czasie zmienię koło pasowe(ok 200 pln + praca mechanika) to będzie krok bliżej do rozwiązania zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi