Kreciq Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam wszystkich. Mam problem jak w temacie. Polega on na tym, że bardzo szybko padają mi termostaty. Auto mam 1,5 roku i już muszę wymienić 3-ci termostat. Wszystkie poprzednie termostaty działały (tzn. reagowały prawidłowo na temperaturę), ale uszkodziła się w nich gumka uszczelniająca na sworzniu, przez co termostat nie jest szczelny - przepuszcza płyn do chłodnicy. Nie wiem, czy mam takiego pecha, czy coś z autem jest nie tak. Dodam, że nie ma znaczenia czym jest zalany układ chłodzenia: płyn letni, zimowy, borygo - termostat i tak pada. I jeszcze jedno. Nie kupuję najtańszych termostatów. Teraz poddał się Calorstat by Vernet. Wytrzymał aż 5 miesięcy... Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Ja kupiłem Wahlera w nadziei, że długo wytrzyma i padł po niecałym roku (cena dwa razy wyższa od Verneta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Dodam, że nie ma znaczenia czym jest zalany układ chłodzenia: płyn letni, zimowy, borygo - termostat i tak pada. Jaki to płyn letni Pierwszy raz o takim słyszę. Jeżeli pada gumka uszczelniająca ta raczej wina termostatu a nie auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Jaki to płyn letni Nie pamiętam co to był za płyn. Podjechałem do sklepu z "wszystko dla auta" i poprosiłem płyn do chłodnicy. Sprzedawca zapytał, czy letni, czy zimowy. A że akurat zaczynała się wiosna, to wziąłem letni. Wcześniej z zimowym było podobnie. wina termostatu No tak, ale termostaty różnych producentów, w różnych cenach, efekt ten sam. Max pół roku i wymiana termostatu. Chyba po prostu mam pecha i trafiam na same felerne termostaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Spróbuj reklamować, Vernet i Wahler mają przecież co najmniej rok gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Reklamacja-kicha. Gumka uznana jako uszkodzenie mechaniczne nie podlegające gwarancji. Wstępnie zdecydowałem się na Wahlera, model 3466.89D. Wygląda tak: Prawdą jest, że ten termostat nie posiada tej felernej gumki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Takiego samego miałem Gumka podobna jak w Vernecie. W moim przypadku miał ciekawe uszkodzenie, otwierał się tylko raz po nagrzaniu, a potem się nie zamykał jak był ciepły. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 padł po niecałym roku A jak poszło z Twoją reklamacją Pawle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Niestety był kupiony wcześniej (na wszelki wypadek, bo poprzedni czasami szwankował) i padł po skończeniu gwarancji. Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) No to został zakupiony ten Wahlera. Zobaczymy, ile jest wart ze swojej ceny...(90 zł z przesyłką). Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi