Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z termostatem

Kreciq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem jak w temacie. Polega on na tym, że bardzo szybko padają mi termostaty. Auto mam 1,5 roku i już muszę wymienić 3-ci termostat.

Wszystkie poprzednie termostaty działały (tzn. reagowały prawidłowo na temperaturę), ale uszkodziła się w nich gumka uszczelniająca na sworzniu, przez co termostat nie jest szczelny - przepuszcza płyn do chłodnicy.

Nie wiem, czy mam takiego pecha, czy coś z autem jest nie tak.

Dodam, że nie ma znaczenia czym jest zalany układ chłodzenia: płyn letni, zimowy, borygo - termostat i tak pada.

I jeszcze jedno. Nie kupuję najtańszych termostatów. Teraz poddał się Calorstat by Vernet. Wytrzymał aż 5 miesięcy...

Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakieś sugestie.

Dodam, że nie ma znaczenia czym jest zalany układ chłodzenia: płyn letni, zimowy, borygo - termostat i tak pada.

Jaki to płyn letni :applause: Pierwszy raz o takim słyszę. Jeżeli pada gumka uszczelniająca ta raczej wina termostatu a nie auta.

Jaki to płyn letni

Nie pamiętam co to był za płyn. Podjechałem do sklepu z "wszystko dla auta" i poprosiłem płyn do chłodnicy. Sprzedawca zapytał, czy letni, czy zimowy. A że akurat zaczynała się wiosna, to wziąłem letni. Wcześniej z zimowym było podobnie.

wina termostatu

No tak, ale termostaty różnych producentów, w różnych cenach, efekt ten sam. Max pół roku i wymiana termostatu.

Chyba po prostu mam pecha i trafiam na same felerne termostaty...

Reklamacja-kicha. Gumka uznana jako uszkodzenie mechaniczne nie podlegające gwarancji.

Wstępnie zdecydowałem się na Wahlera, model 3466.89D. Wygląda tak:

4029783007019.jpg

Prawdą jest, że ten termostat nie posiada tej felernej gumki ?

Takiego samego miałem ^^

Gumka podobna jak w Vernecie.

W moim przypadku miał ciekawe uszkodzenie, otwierał się tylko raz po nagrzaniu, a potem się nie zamykał jak był ciepły.

Edytowane przez Pawel