Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wyjazd na Węgry (Balaton)

Marcin Szymansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wybieram sie w tym roku nad Balaton. Przekopałem się trochę przez internet w poszukiwaniu wiadomości drogowych, ale sporo staroci a nic w miarę świeżego.

Czy na słowacji i na węgrzech można używać CB? Wiem, że obowiązuje kanał 28AM, ale czy to aktualne informacje?

Czy może ktoś polecić fajne miejsce na nocleg na słowacji? Chcemy trochę po drodze pozwiedzać, więc namiar na nocleg może sie przydać.

Na co uważac po drodze? Wiem, że z Warszwy muszę jechać przez Radom i Kielce bo katowicka w przebudowie. Będe przekraczał granicę albo w Zwardoniu albo Chyżne, które bardziej polecacie?

Dzięki za wszelkie info.

Czy może ktoś polecić fajne miejsce na nocleg na słowacji? Chcemy trochę po drodze pozwiedzać, więc namiar na nocleg może sie przydać.

Co w szczególności? Na Słowacji jest wiele ciekawych miejsc do zobaczenia; zamki, jaskinie, baseny termalne itp. Wszystko prawie po drodze. Określ się bo tak to trudno podpowiedzieć.

Na co uważac po drodze?

Na ograniczenia prędkości i przepisy ruchu drogowego. Jest 40, jedziesz 40, jest podwójna ciągła nie wyprzedzasz nawet jak wydaje Ci się że zdążysz. Po co masz mieć kontakt z ichniejszą policją? Dotyczy to zarówno Słowacji jak i Węgier.

Winetki na autostrady na Słowacji i Węgrzech. Chyba, że wybierzesz trasę omijającą autostrady. Nie zawsze się to opłaca, choć widoki będą naprawdę rewelacyjne. Pamiętaj, że Słowacja to kraj gór, więc niektóre drogi mogą być naprawdę mocno "zakręcone".

Warszwy muszę jechać przez Radom i Kielce bo katowicka w przebudowie

Tak, do Rawy bodajże, Jedzie się różnie od 20-100 km/h, zależy jak trafisz. Niektórzy jeżdżą na Radom, a potem Na Piotrków. Na S7 jedzie się generalnie wolniej.

Będe przekraczał granicę albo w Zwardoniu albo Chyżne, które bardziej polecacie?

To zależy jak pojedziesz? Jeżeli przez Kraków to Chyżne. Jeżeli przez Katowice to możesz przez Zwardoń lub Korbielów.

Ostatecznie możesz nawet przez Cieszyn, ale to trochę na około będzie. ^^

Napisz w które miejsce nad ten Balaton jedziesz to może coś podpowiem?

Co do Słowacji http://[ciach]lowacja.pl/ i poczytaj.

Jakby co to mogę też co nieco podpowiedzieć.

Napisz też kiedy jedziesz? Głównie chodzi o dzień tygodnia i porę wyjazdu. Masz po drodze parę dość nieciekawych miast, które raczej bym się starał ominąć. Ze Śląskiem nie ma większych problemów, poza Koziegłowami i Siewierzem. Wjechanie w Karków w godzinach szczytu... Czasami różnie bywa. ^^

Jadę nad do Balatonfured. Generalnie nie mam jeszcze zaplanowane co chcę zobaczyć. Dlatego każda informacja cenna. Jeździłem trochę na Słowację więc wiem, że trzeba uważać na policję. Jadę autostradami, więć niestety winietki mnie nie ominą. To już wiem. Startuję w sobotę o 4 rano 6 sierpnia.

Generalnie jadę albo Chyżne albo zwardoń. Tu muszę jeszcze sprawdzić jak dalej od granicy, gdzie lepsza trasa. Do zwardonia jest lepszy dojazd po naszej stronie, ale po Słowackiej już marnie. Może lpiej przez Chyżne. Czy możęsz colś w tym temacie podpowiedzić?

No to może i ja się wypowiem z racji dość sporego doświadczenia w jeździe na trasie Toruń-Cieszyn-Žilina-Nitra-Szekesfehervar (łącznie około 2lat co dwa tygodnie na tej trasie). Ja zawsze (może z dwoma wyjątkami) korzystałem z trasy E75 (słowacka D1) aż do Bratysławy a później węgierską M1. Na co zwracać uwagę:

Słowacja: generalnie najważniejsza jest winieta na przejazd autostradami (chyba, że nie będziesz korzystał), którą kupujesz na dowolnej stacji (nie warto kupować u nas ponieważ doliczają opłatę tzw. "informacyjną") pamiętaj o wpisaniu numerów samochodu na kontrolnej części a naklejkę dajesz na prawy górny róg przedniej szyby. Kontrole winiet zdarzają się często i panowie z Policji zatrzymują najczęściej samochody z "obcymi" blachami licząc na jakąś pomyłkę i łatwą kaskę ^^. Co jeszcze do autostrad to można śmiało jechać 140km ale lepiej jej nie przekraczać, po D1 jeżdżą nieoznakowane patrole (brązowa Audi A4, biała i niebieska Skoda Octavia).

Węgry: tu system poboru opłat za korzystanie z autostrad jest bardziej unowocześniony tzn. na pierwszej stacji kupujesz winietę a człowiek z obsługi poprosi o numery samochodu, umieści je w elektronicznym systemie a Ty dostaniesz potwierdzenie w postaci paragonu. Kontrole winiet są zautomatyzowane tzn. przy drodze zatrzymuje się pomarańczowy bus ze skanerem na dachu i skanuje numery przejeżdżających samochodów. Co do trzymania prędkości to tu już jest to bardzo ważne tzn. w zabudowanym 50km/h i lepiej się tego trzymać (wszyscy będą tyle jechać), chociaż nie miałem jak dotychczas kontroli na Węgrzech.

Jeżeli będziesz chciał zatrzymać się w opisanych wyżej miastach to daj mi znać na PW a dam Ci namiary na dobre i w miarę tanie hotele (pensjonaty).

Pozdrawiam i szerokości ^^

Balatonfured

W takim razie, ja bym jechał na Katowice - Zwardoń - potem na Bratysławę - M1 do Gyor i potem na południe drogą 82 na Veszprem.

Darował bym sobie jazdę S7 do Krakowa i potem na Chyżne. Wierz mi, czasowo, pomimo remontów, będziesz znacznie szybciej, a potem na Słowacji masz zdecydowanie lepszą drogę.

Jak kolega napisał powyżej winetki kupisz na każdej stacji benzynowej, w Skalitem, w Czadcy masz całodobową, na wjeździe po lewej. Potem jeszcze są chyba ze 3-4 do Żyliny.

W przypadku Węgier, jak wjedziesz na autostradę to jakieś 5 km od granicy SK/H, odcinek nie jest płatny, kończy się on za zjazdem na drogę 86, Przed zjazdem masz olbrzymiego MOP-a tam bez problemy kupisz winetę.

Może się mylę ale wydaje mi się, że jest to po prostu paragon kasowy.

Uwagi techniczne.

W Podwarpiu skręć na S1 w kierunku Tychy - Bielsko-Biała, Uważaj, bo na tym odcinku często stoją na każdym ograniczeniu. Jak masz CB pytaj o 50-tki ^^. 2-pasmówkę masz do samego Bielska. Potem Czeka Cię najgorszy odcinek na całej trasie Bielsko-Żywiec, Ale w sobotę przed południem nie powinno być większych problemów. W Żywcu na rondzie skręcaj na lewo na S69 - uwaga tam też czasami pojawiają się nieoznakowane radiowozy, Zresztą na całej trasie od Siewierza do B-B możesz się ta takie natknąć.

Teraz jeżeli chodzi o zwiedzanie to na tej trasie nie wiele jest miejsc wartych zobaczenia. Tzn są ale trzeba zboczyć od głównej trasy dobrych kilkadziesiąt km.

Możesz wykonać manewr i w Żywcu skręcić na Korbielów - Oravska Polhora (droga 78) Oravski Podzamok.

- Baseny termalne Oravice

- w miejscowości Habovka - skansen wsi orawskiej

- Oravski Podzamok - ciekawy zamek

- Liptovski Mikulas - tatralandia.sk

- Besenova - baseny termalne

- Demanovska Dolina - dwie jaskinie, w tym jedna lodowa.

- Przed Banska Bystrica w prawo na drogę 14 (kierunek Turcianskie Teplice, jakieś 10 km w miejscowości Harmanec - jaskinia.

Tylko jak pisałem wcześniej będzie trochę naokoło ^^

Acha tankuj się za Żywcem, w kierunku na Zwardoń masz w Węgierskiej Górce-Bliską, a potem w Milówce po prawej stronie przed mostem na Sole Mixoil czy jakoś tak. Zobaczysz tablicę świetlną. Nie tankuj się czasem w Ciścu!

Generalnie polecam te dwie stacje na trasie do Zwardonia są sprawdzone i mają pewne paliwo.

Proponuję trochę czasu poświecić i zwiedzić browar w Żywcu. Trasa do Zwardonia jest całkiem całkiem. Ja miałem przyjemność nią jechać jak była budowana po polskiej i słowackiej stronie. Teraz powinna być Ok. Bo Słowacy jak byłem 2007r budowali autostradę albo trasę szybkiego ruchu do autostrady. Trzeba także uważać na autostradzie na pomiar prędkości. Są informacje wcześniej aby zwolnić do 130km, bo inaczej będzie "pokuta".

Co do tych pomiarów prędkości to były straszaki, które chyba od 2009 wyłączono. Jedynym miejscem na które trzeba uważać to za zjazdem na Rakoľuby (w kierunku na Bratysławę) są umieszczone fotoradary po obu stronach. Dodam tylko dla innych czytających ten temat, że autostrady na Słowacji oznaczane są zielonym kolorem a lokalne drogi niebieskim (ważne jest to w przypadku wyjazdu z Ziliny na Bratysławę - są dwa znaki z tą samą nazwą).

Dzięki Panowie za wszystkie informacje. W nocy trasa sprawdzona atrakcje też. Wnioski - radoslawo czy możesz sie podzielić jakimis namiarami na noclegi przed bratysławą. Niekoniecznie w samym mieście. Nawet wolę gdzieś tak do około 150 km od granicy?

Śmiało mogę polecić dwa miejsca w mieście Nitra (około 100km od Bratysławy) lecąc na Bratysławę musisz zjechać z D1 na ekspresową 51 (jakieś 45km). Gdybyś chciał jest tam parę ciekawych miejsc do zobaczenia a i dla pasjonatów lokalnych dróg (mały ruch) można i bezpośrednio polecieć na Balaton omijając Bratysławę - oto link przykładowej trasy: http://maps.google.pl/maps?saddr=Nitra,+S%C5%82owacja&daddr=Balatonf%C3%BCred,+W%C4%99gry&hl=pl&ie=UTF8&ll=47.376035,18.229065&spn=1.00437,2.705383&sll=48.233005,17.59472&sspn=0.493968,1.352692&geocode=FYQm4QId9PcTASn9k2VV4D5rRzHwi5fG0fcABA%3BFa1_zAIdw_YQASn_6tM-Er1pRzGgGx4MKcQABA&mra=ls&z=9

Polecane pensjonaty:

1) http://www.penzionbobo.sk/e/index.html

2) http://www.penzionzoborska.sk/en/index-1.html

można i bezpośrednio polecieć na Balaton omijając Bratysławę - oto link przykładowej trasy: http://maps.google.p...QABA&mra=ls&z=9

Potwierdzam swego czasu tamtędy jechałem, pusto, głucho, ładne widoki na słoneczniki i kukurydzę, ewentualnie kukurydzę i słoneczniki ^^

Poza wyjeżdżającymi nie wiadomo skąd trabantami droga spoko ^^

P_r_z_e_m_o dokładnie tak jak piszesz. Po trasie również fabryka Złotego Bażanta ^^

Przyznam, że 90% moich wypraw na Węgry odbywa się właśnie tą drogą ze względu na spokój i mały ruch (chociaż faktycznie trzeba uważać na lokalnych szaleńców).

Dzięki.

Dodano: 03 Aug 2011 - 08:35

Mam jeszcze jedno pytanie do mieszkańców Krakowa. Chcę wjechac do Krakowa od strony Kielc i kierowac się obwodnicą w stronę na Bielsko. Czy mam szansę utknąc w korkach czy ta trasa jest mniej więcej przejezdna - termin to sobota około południa?

• 8 miesięcy temu...