Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Naprawianie szkody ubezpieczyciel OC

matti2515

Rekomendowane odpowiedzi

Łysy ^^ sam robiłeś? (montowałeś)

Najbardziej wkurza mnie że nie wiem czy "pas tylny kpl" Jest to sam pas czy też ściana i wzmocnienie lamp... ^^ Uwielbiam te ich skróty ^^

Edytowane przez matti2515

Deż mam w rodzinie lakiernika może zrobi Mi trochę taniej trzeba wziąć jakieś piwo i zagadać. ^^ To jest chyba bdb. pomysł z tymi częściami poszukam na allegro jakieś wraki samochodowe i poproszę ich o kody lakieru samochodu. Po tych operacjach może wystarczy Mi jeszcze na piwo. ^^

Na razie znalazłem:

http://otomoto.pl/renault-megane-wszystkie-czesci-C19520079.html

http://allegro.pl/klapa-tyl-renualt-megane-super-stan-i1771484794.html

Ale to chyba ten sam. ^^ Ogólnie ciężko znaleźć ten kolorek. ^^

A co do szczęśliwca który chciałby mój samochód to ta firma:

http://auto-starko.otomoto.pl/

Ciekawią Mnie u nich te niektóre bezwypadkowe samochody. Stawiam że to składaki ^^

Najbardziej wkurza mnie że nie wiem czy "pas tylny kpl" Jest to sam pas czy też ściana i wzmocnienie lamp...

W twojej sytuacji nie ma to większego znaczenia, bo i tak odszkodowanie nie obejmuje kosztu naprawy. Pas (ściana) kompletny to ten zaznaczony na schemacie. Może być też "krótki" (ten obok z lewej). Spojler, czy alarm nie ma istotnego znaczenia - zwiększy wartość o kilkadziesiąt zł. Z tego co piszesz dali ci b. duże ujemne korekty. Za co? Wcześniejsze naprawy, stan utrzymania, liczba wcześniejszych właścicieli, import prywatny? Być może na tym polu można powalczyć. Tego kupca zaproponowało ci Liberty z autonoline? A więc wartość tzw. pozostałości będzie sztywna - chyba, że kupiec po obejrzeniu rozmyśli się (czasem się to zdarza). Jak chcesz wiedzieć dokładnie jak wyliczyli koszt naprawy to musisz zarządać kalkulacji (!) Audatex. Tam są m.in. numery katalogowe części. Lista elemetów, którą podałeś to skrócony wypis z Infoeksperta. Nie zrażaj się jak nie będą chcieli wydać ci kalkulacji, tłumacząc to szkodą całkowitą. Nie będą mieli racji, więc się upieraj. Masz prawo do wglądu we wszystkie dokumenty w aktach, a oni łaski z tego nie robią.

post-31542-0-03230400-1313648180_thumb.jpg

Edytowane przez martello

Wiesz jest to kilkadziesiąt złotych ale jeśli się zaokrągli to mogą być to 200zł. Napisze do nich odwołanie tak jak mówisz z tymi korektami. Bo stwierdzili iż szpachtel z lewej strony jest grubości 2mm przez co nie wprowadzili takie korekty za wcześniejsze naprawy. A stan utrzymania za mikrouszkodzenia na lakierze w jednym miejscu czyli że nie był wypolerowany i przejechany papierem ściernym (tak mi rzeczoznawca powiedział). ^^ Ale wydaje Mi się że przesadzili z tym -3% bo jak na opcję -5%/+5%. To chyba nie wzięli pod uwagę że tapicerka w bdb. stanie. ^^

Starszy miał stłuczkę z jego winy i koszt naprawy Twingo z polisy AC najpierw PZU wyceniło na 1200zł. Więc tata się uparł ze bierze opcję naprawy bezgotówkowo. A do wymiany był tylko przedni zderzak i błotnik (tak widział to rzeczoznawca). Po zdjęciu zderzaka doszedł jeszcze jeden element, czyli wzmocnienie zderzaka. Całkowity koszt naprawy na częściach nowych z ASO (zniesiona amortyzacja) wyniósł ok 3500zł. Więc jest o co walczyć w twoim przypadku.

• 4 miesiące temu...

No to Panowie po 6 miesiącach mam po raz kolejny do naprawy: pas tylny, zderzak + błotnik tylny lewy, włącznik świateł cofania, i coś pod podwoziem bo jak ruszam to słyszę metaliczny dźwięk mam wrażenie że to coś przy tłumiku tyle że z przodu. myślicie że to blacha na tłumiku koło silkika tak wariuje? :-)

Dodano: 17 sty 2012 - 21:37

Słyszeliście o roboczogodzinach za 55zł? Bo PZU chyba chce mnie oszukać... Proszę o pomoc jak mogę temu zaradzić? Zgłosić się do ASO po kosztorys?

Pozdrawiam

Mateusz Zaborowski

Warunki naprawy związane są z wariantem ubezpieczenia.

Koszt roboczogodziny związany jest z miejscem naprawy. Ja w Warszawie w tamtym roku miałem policzone przez Wartę roboczogodziny po 60 pln (z OC sprawcy).

Co do odwołań to możesz spróbować u rzecznika ubezpieczonych.

Jutro podzwonię do ich warsztatów naprawczych by dowiedzieć się ile kosztuje roboczogodzina lakierowania i napraw blacharskich i powinno to udowodnić że celowo zaniżyli odszkodowanie ^^

Do tego policzyli cenę zderzaka jako zamiennika za 200zł!! Gdzie latem oryginalny z ASO kosztuje (mam poprzednią wycenę) 1100zł. Po strzale w lewy tył podłużnica lewa powinna zostać pomalowana przynajmniej. ^^ lewej ściany wgl. nie ujęli a jest duże pęknięcie koło nadkola rzeczoznawca napisał że wystarczy pomalować a tak nie jest. :-) Do tego napiszę conieco o oględzinach przez niezależnego rzeczoznawcę że jeśli w ciągu 7 dni się nie odezwą to wezwę niezależnego i tak będzie. :) Bo już mam ich dosyć :)

Pozdrowienia ^^

matti2515 jeżeli naprawiasz z AC to możesz mieć wariant na częściach oryginalnych, bez uwzględniania zużycia elementów itp. Jeżeli naprawiasz z OC sprawcy to żaden ubezpieczyciel do kilkuletniego samochodu nie będzie płacił za oryginalne części i za naprawy w salonie firmowym. Do tego jeszcze uwzględnią zużycie, stan pojazdu. Możesz dzwonić, ale według mnie nie wiele wskórasz. Za niezależnego rzeczoznawcę będziesz musiał zapłacić i pozwiesz ich w sądzie?

Jedynie co to proponuje przedzwonić do rzecznika ubezpieczonych, tam naświetlą Ci na co możesz liczyć.

Naprawa oczywiście z OC sprawcy :)

Jeżeli naprawiasz z OC sprawcy to żaden ubezpieczyciel do kilkuletniego samochodu nie będzie płacił za oryginalne części i za naprawy w salonie firmowym

Wyrok Sądu Rejonowego Katowice – Zachód w Katowicach z dnia 16 września 2009 roku, sygn. akt I C 351/09, niepublikowany:

„Z opinii biegłego wynika, że wyłącznie użycie części oryginalnych i jednej części sprzedawanej poza siecią fabryczną o symbolu jakości Q pozwoli na przywrócenie pojazdu do stanu poprzedniego.” – Natomiast zastosowano tani zamiennik z oznaczeniem PJ.

wg art. 363§1 i art. 354 §1 UBEZPIECZALNIA nie może narzucać zamiany uszkodzonych elementów na nieoryginalne przez uwzględnianie amortyzacji , a tym samym licząc koszta części zamiennych po cenach części nieoryginalnych:

" potrącanie amortyzacji części może naruszać zasadę pełnego odszkodowania takie stanowisko zajął Sąd Najwyższy (sygn. III CZP 91/05) oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów,

" Stosowanie przy szacowaniu szkody wartości części zamiennych o porównywalnej jakości narusza zasadę pełnego odszkodowania takie stanowisko zajął Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów”.

Jak najbardziej mam prawo :-)

Do tego jeszcze uwzględnią zużycie, stan pojazdu

Policzyli a jak liczą to robią to bardzo dokładnie w sumie obcinają za poprzednie uszkodzenia 50% za lakier i 50% za ubytek w sumie obcinają 75%!!! przy samym lakierze! ;)Czyli za lakier chcą dać 25%. Co jest niedożeczne. ^^ No ale trudno ^^

Za niezależnego rzeczoznawcę będziesz musiał zapłacić
Uchwałą Sądu Najwyższego Uchwała z dnia 18 maja 2004 r., III CZP 24/04

Niezależnego pokrywa ubezpieczyciel sprawcy ^^

Powiem tak :) jak dla mnie PZU ma dedykowany program AUDATEX z ustawieniami pod rzeczoznawców chodzi o to że mają z góry ustalone progi dot. szkody całkowitej i częściowej. Bo widziałem w ich programie podczas oględzin 2 kwoty jedna to była właśnie 2,3 tys. a druga 3,6 tys. I jak zapytałem rzeczoznawcy co to za kwota to on odpowiedział że to w przypadku szkody całkowitej ale to jest trochę zaskakujące bo przecież muszą oddać samochód na aukcje i dopiero dostają wycenę pojazdu po wypadku. Jak dla mnie wyglądało to na wyznacznik lub też zostało to już zaimplementowane w programie dla rzeczoznawcy że jeżeli kwota netto osiągnie ten próg to zastosuj orginalne części i zmień stawkę roboczogodzin.

Ale PZU przy OC powinno stosować szkodę całkowitą w przypadku OC: 100%. Natomiast przy AC wg. OWU zazwyczaj jest to 70%.

Wiem że wygląda to jak jakaś wielka teoria spiskowa xD ale obiecuję Wam że postaram się jak najwięcej dowiedzieć podczas najbliższych oględzin dodatkowych które bd. w przyszłym tygodniu.

Jak to nie pomoże to oczywiście odwołanie->rzecznik->Sąd.

http://imageshack.us/g/210/20120117123017.jpg/

Jeżeli naprawiasz z OC sprawcy to żaden ubezpieczyciel do kilkuletniego samochodu nie będzie płacił za oryginalne części i za naprawy w salonie firmowym. Do tego jeszcze uwzględnią zużycie, stan pojazdu.

Ja naprawiałem niecały rok temu megi uszkodzoną podczas parkowania przez sąsiada z jego Oc, oboje byliśmy ubezpieczeni w PZU.

Megankę odstawiłem do Aso Renault w Luboniu, (kolega lakiernik tam pracuje) części szły nowe, błotnik, zderzak i lampa.

Żadnych dopłat i problemów. Samochód naprawiałem bezgotówkowo.

Użytkownik kawapromyk dnia 18 styczeń 2012 - 11:03 napisał

Jeżeli naprawiasz z OC sprawcy to żaden ubezpieczyciel do kilkuletniego samochodu nie będzie płacił za oryginalne części i za naprawy w salonie firmowym. Do tego jeszcze uwzględnią zużycie, stan pojazdu.

Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Wyszedł mój brak wiedzy :-)

matti2515 powodzenia w walce z ubezpieczycielami.