Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaki olej i jaka ilość do 2.0 16V

moby_76

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłem rozpocząć nowy temat. Pewnie podobne były, ale do rzeczy.

Mój Scenic ma przebieg 39 000km, serwisowany non stop w ASO we Francji. Na karteczce doczepionej do silnika jest wpis, jaki to olej został zalany, tak gdzieś 2 tyś. km wstecz. Widnieje tam ELF 10W40. Czy jest to syntetyk czy półsyntetyk? Bo mam małe rozbieżności jeśli chodzi o informacje z różnych źródeł.

1.

Jaki olej polecacie do tego silnika i w jakiej ilości? Czy taki jak w tabelce na pierwszych stronach instrukcji obsługi? Czy może coś nowszego? Podobno te z tabelki to, jak mówi mój znajomy (właściciel Trafica), stara generacja, którą do dziś "leją" w serwisach.

2.

Wiem, że powinno się raczej wymieniać olej raz w roku, pomimo, że KS mówi inaczej. Mój ma dwa lata i ok. 2 tyś. km zrobione. Auto po stłuczce trochę stało, potem oczekiwanie na miejsce u znajomego lakiernika i tak się przeciągnęło. Jednak trzeba chyba w końcu wymienić?

3. Wymienić teraz, czy raczej przed zimą? Jakie ogólnie panują reguły, co do najlepszej pory roku na wymianę oleju? Jeden mechanik mówi: "...przed zimą, niech ma świeży...". Drugi zaś, że zaraz po zimie.

Z góry dzięki za pomoc.

Słabo szukałeś.

Ad1) ten co był zalany czyli ELF 10W40, ilość masz w instrukcji obsługi.

Ad2) wymień

Ad3) teraz, skoro auto tak długo stało.

Temat zamykam

A Ciebie odsyłam do ^^

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!