matcheyrc Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Witam, Jestem szczęśliwym posiadaczem Megane Coupe I ph II 1.4 16V z 1999 roku bez klimatyzacji. Auto jest ze mną od roku i do tego czasu nic się w nim nie psuło, aż do teraz. Problem wygląda następująco... Gdy silnik osiągnie normalną temperaturę pracy to już przy niewielkim opuszczeniu szyby, spod dźwigni hamulca ręcznego wydobywa się gorące powietrze. Im bardziej otworzy się okna, tym wyższa temperatura i silniejszy pęd wydobywającego się powietrza. Problem ten nie występuje gdy szyby pozostają zamknięte. Oczywiście nic nie czuć, aby coś się paliło Jedyny trop to silniczek od recyrkulacji obiegu, słychać, że stuka w chwili przekręcenia kluczyka w stacyjce, później (około 6 sekundach) ustaje. Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub wskazanie gdzie mogę szukać przyczyn usterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 To że przy otwarciu szyb zaczyna lecieć ciepłe powietrze to tzw. efekt "przeciągu" w aucie Co do samego powietrza, gdzieś jest nieszczelność, może właśnie z układu ogrzewania, skoro mówisz że jest problem z recyrkulacją. Zacznij pierw od sprawdzenia silniczka - stukać może z racji wyłamania ząbków i nie domyka obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 spod dźwigni hamulca ręcznego wydobywa się gorące powietrze. Mniej więcej pod dźwignią jest układ wydechowy i może osłona termiczna spadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matcheyrc Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Dzisiaj przyjrzałem się tej osłonie na kanale, nic nie świadczyłoby o tym, aby była dziurawa. Nie jest przerdzewiała i dobrze trzyma się podwozia. Faktycznie może to być problem nieszczelności w układzie wentylacyjnym. W wolnej chwili zajmę się tym silniczkiem od recyrkulacji powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) Gdzie silniczek recyrkulacji (a konkretnie klapka), gdzie ręczny i jaki niby w ogóle miał by on wpływ na ciepłe powietrze. Jeśli już to może padło coś w rozdzielaczu nawiewu, ale ja bym też bardziej obstawiał na problemy z osłoną wydechu. Jak wyłączysz kompletnie nawiew to też wali tym ciepłym ? Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matcheyrc Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Tak, bije gorące powietrze niezależnie od tego czy nawiew jest włączony czy nie (jednak pozostaje pewno cały czas na obiegu otwartym przez ten stukający silniczek). Co do rozdzielacza nawiewu to jedynie mogę powiedzieć, że chyba działa, ponieważ można go regulować na szybę, nogi, bądź twarz. Czy jeśli osłona termiczna jest sprawna możliwa jest dziura w osłonie dźwigni hamulca ręcznego od strony tłumika? Dodano: 09 sie 2011 - 20:42 Problem rozwiązany, okazało się, że cały mechanizm hamulca ręcznego nie był dokręcony do podwozia. Poluzowały się śruby, powstała duża szczelina i stąd wiało ciepłem Dziękuje wszystkim za podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi