lukaszj8 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Mam problem z meganką, co jakiś czas gdy nagrzeje się silnik falują obroty, szarpie, strzela, przy ruszaniu strzał i gaśnie, czasami pali na 2 gary. Wymieniłem kable WN bo iskrzyło, świece maja przejechane 2 tys km, jedna cewka była wymieniana wiosną, czy może to być padnięta druga cewka? Zauważyłem że pękła izolacja z przewodu obok cewek ale nie wiem co to jest za element. Czy to może mieć związek z powyższymi objawami? Objawy zarówno na Pb jak i LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Jest to kondensator. Jak padnie całkowicie tzn. będzie miał przebicie to nie odpalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszj8 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 I czy to on może w tej chwili być przyczyną nagłych spadków mocy, szarpania, strzelania itd??? Bawić się w izolowanie tego czy lepiej wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Ten kondensator sobie odpuść, ja jeżdżę bez niego już ponad pół roku i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zainteresuj się drugą cewką (tą pierwszą też, jeżeli to była używana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszj8 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Tak właśnie zrobię. Teraz muszę polować na kolejny "atak" samochodu. Podczas ostatniego ataku jak palił na 2 cylindry wypiąłem kabel WN z nowej cewki i auto zgasło więc wykluczam nową cewkę. Najprawdopodobniej stara pada. Aczkolwiek czy to prawda ze na rozruchu przy wypiętym z cewki kablu nie powinno być iskry? Bo u mnie była i znajomy polecił mi w pierwszej kolejności umyć cewkę benzyną ekstrakcyjną bo może iskra idzie przez bród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Aczkolwiek czy to prawda ze na rozruchu przy wypiętym z cewki kablu nie powinno być iskry? Iskra podczas rozruchu powinna być, chyba że coś źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszj8 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Chodziło mi o iskrę na "wypustce" cewki w miejscu wpięcia kabla. W każdym razie problem się rozwiązał - jednak padła druga cewka. Ponowne oględziny świec i już dwie zaolejone i źle wypalone. Identyczne objawy jak przy padającej poprzedniej cewce. Pojadę dzisiaj kupić nową i po problemie chyba zmienię też dwie świece (mimo ze komplet ma zaledwie 3tys km) bo osłonki ceramiczne z tych dwóch to wręcz brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Możesz je na razie spróbować przeczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troydon1 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) do czego sluzy ten kondensator zaznaczony na zdjeciach? jak jest uszkodzony powoduje,ze cos nie dziala itd? Regulamin pkt. 5.6, pkt. 5.7 0cool Edytowane 29 Października 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Skoro fabryka założyła to znaczy, że jest potrzebny. W starych układach zapłonowych był niezbędny, w nowych pełni funkcję przeciwzakłóceniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troydon1 Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Megane z 1996r. ma stary czy nowy układ zapłonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Oczywiście, że nowy. Pisząc "stary typ układu zapłonowego" miałem na myśli te montowane np. w fiatach 125, maluchach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYLO Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Nie powinno się odpinać kabli WN podczas pracy silnika, bo niezmasowana (chodzi o przeskakiwanie iskry) cewka szybko ulega uszkodzeniu ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi