seba99994 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie wymiany osłony przegubu prawego chyba zewnętrznego (tego bliżej koła). Ponoć przegub jest jakoś rozbieralny i nie trzeba wyjmować całej półosi. Czy jest to prawda? Mam Renault Megane Scenic 1,9 dt 1997 90KM. Dziś rozebrałem wszystko ale nie dałem rady wyciągnąć półosi. Dzwoniłem do mechanika jest zbyt zajęty, a auto potrzebne. Twierdzi, że to się jakoś rozkłada Proszę o podpowiedzi Z góry dzięki Błąd poprawiony Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez seba99994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Tak, są dwa rodzaje przegubu zewnętrznego i jeden z nich jest rozbieralny, a drugi nie. Niestety nie wiem jakie posiadasz ale jest o tym temat na forum i tam to jest wyjaśnione. Tu o tym piszę: http://megane.com.pl/topic/10092-oslona-przegubu/page__p__82393__hl__%2Bprzegub+%2Bge__fromsearch__1#entry82393 (przy mojej sklerozie, znalazłem tylko dla tego, że rodzaj jednego z przegubów pokrywa się z moimi inicjałami hehehehh ) Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 trochę z innej beczki ; twój mechanik to kobieta? , no,no ale w końcu Megane to imię żeńskie, więc mechanik od meganek może być kobietą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Półosi tak łatwo nie wyciągniesz, potrzeba ściągacza. Nie kupuj do tego drop forged'ów bo zniszczysz i nerwów sobie narobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Półosi tak łatwo nie wyciągniesz, potrzeba ściągacza. Sprawa dyskusyjna. Pomimo opisu, że jest na paście klejącej, czasami wystarczy stukniecie większym młotkiem, oczywiście przy nakręconej starej nakrętce, by gwintu nie zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Ostatnio przerabiałem półośkę w innym samochodzie osobowym i naprawdę potrzeba było sporo siły. Ściągacz śrubowy o śrubie m18 musiałem dokręcić na ponad 200Nm, aż się odkształcił. Tak, że siła niemała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oso2011 Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 polecam osłony uniwersalne - świetne rozwiązanie, bez demontazu przegubu, bez demontazu półosi(nie wspomne o oleju)same korzysci-czas,praca. wymianiałem pierwszy raz i napewno nie ostatni (jakość gumy jest ważna) oczywiście za cena musi byc w okolicach kilkudziesięciu zł,ale jakośc wtedy jest super Pozdrawiam oso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi