czubi Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Clip v111 nie chce się połączyć z megane I 1998r. Z innymi renault'ami działa bez problemu. Czym może to być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jaki masz komunikat? To, że masz najnowszego clipa, wcale nie znaczy, że jest najlepszy. Zainstaluj starszą wersję (v98, v107) i sprawdź jak się wtedy zachowa. Po deinstalacji wyczyść rejestr w windowsie (wystarczy ccleaner) i dopiero instaluj. Reszta jak przy instalacji świeżego oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubi Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Teraz już nie pamiętam komunikatu bo jestem w trakcie odinstalowywania 111. Zainstaluję 98 i jak znowu wyskoczy to napiszę treść komunikatu. Dodano: 18 sie 2011 - 19:03 Przy pierwszym uruchomieniu wyskakuje aktualizacja oprogramowania sondy i konczy niepowodzeniem. 98 jeszcze sie sciaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 usuń z windowsa plik rsWin czy jakoś tak, żeby się aktualizacja nie włączała. Clipy padają przy próbie aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubi Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Usunąłem i już nie próbuje się aktualizować przy uruchomieniu ale nadal się nie łączy. Wyskakuje komunikat o błędzie komunikacji w sieci multipleksowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Znajdź schemat gniazda obd. Weź miernik i sprawdź czy masz w nim napięcie. Jeżeli clip działa w innych renówkach to problem leży raczej po stronie auta. Zasada, która u mnie zawsze działa. 1 Podłączasz clipa do auta. 2 Clipa do kompa (czekasz aż wykryje usb) 3 zapłon 4 uruchamiasz program, pokazuje Ci wykrytą sondę (RLT2002 chyba) 5 Wklepujesz vin ręcznie. 6 włala, powinno działać Opis dla meganek i sceniców I, a także dla lagun I phII, clio II phI/phII/phIII itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubi Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Jakbym nie wklepywał VIN-u to wyświetla komunikat, że VIN ma mieć 17 znaków i nie zawierać "I" oraz "O". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 jakbyś kliknął w samochodzik po lewej stronie to vin zacząłby się czytać automatycznie i zawiesiłby się na 98% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubi Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 No właśnie wiem... Żadnym sposobem nie chce się połączyć... Dodano: 21 sie 2011 - 13:54 Przy manualnym wprowadzaniu VIN-u nie przyjmował liter "O" - zamieniłem je na "0" (zera) i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 w numerze VIN zabronione jest stosowanie litery "o". Czyli wszystko działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubi Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Tak, wszystko już działa jak należy :) Dodano: 22 sie 2011 - 10:55 Dziękuję wszystkim za pomoc :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Babacz Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Odkopię trochę temat bo dopadł mnie ten sam problem i może ktoś pomoże. Auto : Megane I ph I 1998 rok, silnik F3R 791 z automatem DP0 000. Problem : całkowity brak komunikacji z jakimkolwiek kalkulatorem i pojedyńczo i w trybie automatycznym. Nie wychwyciłem momentu braku komunikacji bo pomiędzy ostatnim dobrym połączeniem i opisywanym problemem nic się nie działo więc nie podłaczałem CLIP'a. Problem jest stały na różnych sondach CLIP i różnych wersjach oprogramowania (97, 107, 122, 123) które to konfiguracje bez problemu diagnozują inne auta, więc wykluczam w 100% problem sond CLIP lub softu. Stawiam na auto mimo, że po podłaczeniu sondy do gniazda diag. sonda wykazuje pełne połączenie - świecą się diody czerwone i zielone po obu stronach co wskazuje że komunikacja teoretycznie auta z softem jest. Dodatkowo posprawdzałem chyba wszystkie bezpieczniki i połączenia kostek i nic. Pytanie : 1. Co mógłbym sprawdzić zanim oddam megi do doktora? 2. Czy jest coś co w opisywanym przypadku może powodować brak komunikacji z każdym kalkulatorem? 3. Czy zmiana radia kasetowego RADIOSAT z ph I na kasetowe Tuner List z ph II 22DC459/62L ( powodem była zmieniarka CD która komunikowała się tylko z Tuner List'em, oczywiście wraz z radiem zmieniono pilota pod kierownicą i wyświetlacz.) może cokolwiek zakłucać chociaż przewody z różniących się kostek zostały przepinowane wg opisów funkcji? 4. Czy mógłby ktoś przesłać pełen opis pinów gniazda i czego powinienem się spodziewać sprawdzając je? Z dużym opóźnieniem ale dopiszę info - problemem był wypalony pin, gniazdo i wtyczka jednej z wiązek dochodząca do BSI. Powodowało to zwarcie do masy na lini komunikacyjnej K i całkowity brak komunikacji. Pozdrawiam Darek Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Dariusz Babacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 sonda komunikuje się z innymi autami ale czy ten test był robiony z tym samym komuterem? Ja wczoraj walczyłem z podobnym problemem. Nawet jeśli mi się połączył z autem to zaraz rozłączał. Okazało się, że windows zrywał połączenie. Po wyczyszczeniu systemu (był wirus który ściągnąłem albo z CLIPem albo z Peugeot Planet) Później wszystko poszło jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Babacz Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) sonda komunikuje się z innymi autami ale czy ten test był robiony z tym samym komuterem? Kolego dzięki za zainteresowanie. Różne komputery i różne sondy CLIP w tym również oryginał softu i sonda z serwisu. Mam świadomość, że pewnie skończę na elektrodiagnostyce, ale cały czas mam wrażenie że to może być "pierdoła". Pozdrawiam Darek Usterka znaleziona !!! Problemem było zwarcie do masy na lini L i stąd zakłucenia w komunikacji. Dziękuje za sugestie. Edytowane 5 Października 2013 przez Dariusz Babacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 W Peugocie miałem tak, że piny w gniazdku były zbyt luźne. Po dogięciu ich tak, żeby połączenie było dobre wszystko wróciło do normy. Czasami jest zbyt luźno i nie ma prawidłowej komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi