seba99994 Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Witam wszystkich użytkowników forum. Dopadł mnie kolejny problem z autem, a mianowicie mój scenic zaczął się dziwnie zachowywać. Po odpaleniu obroty spadają do około 500 i tam sobie szaleją, po kilku sekundach już wchodzi na 800-900, a z tłumika szary, niebieskawy jasny dym. Kopci do momentu gdy wyrówna sobie obroty i już nie kopci, podczas jazdy ( jak ma humor ) raz jest słaby i mułowaty a jak mu odbije to idzie jak zły. Proszę Was o jakieś opinie co go może boleć. Auto Renault Megane Scenic 1,9 dt 1997r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michal_b_30 Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Według mnie takie zachowanie może świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych lub pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. W pojazdach z turbiną może to oznaczać, że pomału się kończy. Proponuję sprawdzać stan oleju czy nie ubywa. Dym o barwie błękitnej z reguły świadczy o spalaniu oleju silnikowego. Mogę się mylić nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale to tak wygląda. Najlepiej podjechać do warsztatu i niech fachowcy zdiagnozują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba99994 Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Właśnie oleju nie ubywa, a dymek bardziej szary był. Pali od pierwszego razu nie ma problemu z odpaleniem , podczas jady nie dymi, tylko przy rozruchu. W poniedziałek rano w ogóle mi nie odpalił dopiero na po pych ale nic przy tym nie zadymił. Coś szaleje od środy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michal_b_30 Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Z tego co wiem to właśnie kolor dymu ma wielkie znaczenie, właśnie rozmawiam z kolegą jest mechanikiem podpowiada sprawdzenie układy wtryskowego ( układ oczyszczania spalin). Po prosty mogą być źle odprowadzane spaliny. Często się tak dzieje w wysłużonych już silnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba99994 Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 (edytowane) Czyli co EGR? Katalizatora nie mam jest tylko pusta obudowa. A co do oczyszczania spalin to u mnie chyba nic więcej nie ma. Dodam jeszcze, że jak się odpali to rzuca silnikiem i całym autem. Wyglądało to tak jak by nie palił na wszystkie 4 cylindry? (nie znam się za bardzo) jak by mu paliwa brakowało. Przez chwilę wszystkie, a za moment znów przerywa. A dym jest szary, dziś się przyjrzałem dokładnie. Edytowane 4 Września 2011 przez seba99994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi