macv6 Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Polecam opony.com, zamawiałem tam 3 komplety już i wszystko odbywało się szybko i bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 macv6, nie chcę być stronniczy ale firma opony.com której właścicielem jest oponeo ma parę spraw w toku odnośnie sprzedaży towarów drugiej kategorii tzn z wadami ukrytymi ostatnio nawet w TVN turbo był cały program poświęcony tej firmie. Piszę to celem przestrogi, aby nie trafiło na naszego forumowicza, polecam sklepy, które oferują nam zniżki wystarczy kliknąć na reklamy tych sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 kzyss, ja kupowałem na opony.com.pl - (chyba też należa do oponeo.pl) szybka bezproblemowa dostawa (za friko) i dobra cena. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzyss Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 teraz to mam zgryza z której stronki :shock: i chyba zakupię wyższe opony 175/70r14 bo im wyższa tym lepiej ale oczywiście wszystko z umiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmocha Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Dzisiaj w warsztacie usłyszałem że zimowe opony powinny być węższe i wyższe w stosunku do letnich. Czy to prawda i czy tak można? Jestem początkującym (całkiem zielony) w tych sprawach. Mam stalowe felgi cały czas jeszcze letnie oryginalne continentale rozmiar 175/65R14 82T. Zakładając że to prawda i że jest taka możliwość policzyłem na stronie (kalkulator opon) i wyszło przy rozmiarze 176/70 R14 coś takiego: Różnica średnic podanych kół wynosi 4 mm. Różnica wskazań prędkościomierza: minus 0.7 %. (Nowe koła mają większą średnice i obracaja się wolniej) Czy tak można rzeczywiście i czy lepiej taki rozmiar kupić czy też pozostać przy oryginalnym? Megane IphII Classic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Generalnie, jest to prawda. Węższa opona wywiera większy nacisk na podłoże, dzieki czemu mocniej wbija sie w np. śnieg. Traci to jednak sens, gdy jeździ się po mieście i śnieg zalega dwa dni w ciągu załej zimy i to do czasu przejechania pługów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmocha Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Lewy z Twojego postu wywnioskowałem że można ale nie trzeba, zakładając, że nie będzie śniegu. Rzeczywiście w większości dróg w trójmieście asfalt jest odśnieżony ale na moim osiedlu drogi nie zawsze są suche a część dróg którymi się codziennie poruszam jest stroma i to bardzo. Niedostałem natomiast odpowiedzi czy mogę założyć taką oponę na swoje felgi. Czy to w niczym nie będzie przeszkadzać poza przekłamaniami przebiegu (bo chyba tylko przebieg nie będzie rzeczywisty). Dzisiaj jechałem bardzo wolno bo u mnie rano leżał śnieg i momentami czułem jak mną zarzuca. Muszę w tym tygodniu podjąć decyzję o wyborze, zakupie i zmianie opon. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 na felgę na pewno będą pasowały, ale jak spojrzałem do katalogu zamienników to nie widze tam podanego przez Ciebie rozmiaru (z literówką 175/70 R14) http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamien...;imageField.y=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmocha Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Rzeczywiście (jak pisałem jestem laikiem i założyłem prostą matematykę szukając wczoraj rozmiaru) z tego co podajesz Piok na tej stronie, mógłbym szukać rozmiaru 165/70R14. Rozumiem, że ten rozmiar w niczym mi nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 ten rozmiar w niczym mi nie zaszkodzi? dokładnie tak, jest to zamiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walec Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 witam http://moto.allegro.pl/item478881167_wyprz...n_w_119_zl.html Co sadzicie o tej oponie? Czy rozmiar jest odpowiedni do hb 96r ? Wiem ze fabrycznie były wsadzane 175/70/r13 ale czytałem ze im węższa opona zimowa tym lepiej. Czy może lepiej nie kombinować i kupić 175/70/r13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knq Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Daruj sobie opony z 2007 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 za wąskie do megii zejdą ci z felgi przy zakręcie i do tego są za niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walec Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 opony zmienione ale bez przygód się nie obeszło - przy próbie wyhamowania przed zamknięta bramą wjazdową przy prędkości 5km/h zatrzymałem sie na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaśko Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Przeleciałem temat z grubsza ale nie znalazłem tego czego szukam, mianowicie chodzi mi o to jakie powinno być ciśnienie w oponach zimowych? (185/60/14) Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi