bioly1 Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Witam wszystkich. Na wstępie proszę wszystkich o wyrozumiałość gdyż jest to mój pierwszy post i jeśli coś piszę nie tak to proszę mnie poprawić. W związku z moim problemem przejrzałem prawie całe forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Problem polega na uciążliwym odgłosie buczenia przypominającym odgłos jakiegoś silnika elektrycznego dochodzącego gdzieś spod maski. Odgłosu tego nie ma przy zgaszonym silniku. Napewno nie jest to pompa paliwa gdyż ona ma inny odgłos i jest znacznie cichsza. Nie jest to też silnik dmuchawy bo po jej wyłączeniu odgłoś nie znika. Silniczka obiegu wewnątrznego w ogóle nia mam więc to też nie to. Podejrzewam że jest to jakiś silnik elektryczny gdyż jego obroty (owe buczenie) zwiększają się wraz ze wzrostem napięcia po zwiększeniu obrotów silnika. Napewno nie jest to też jakiś element obracajacy się razem z wałem silnika gdyż jego obroty nie rosną równocześnie z obrotami silnika. Przejrzałem dokumentacje techniczną, schematy i nieznalazłem w osprzęcie silnika innego silnika elektrycznego niż silnik krokowy ale po jego odłączeniu buczenie nadal jest. Proszę o jakieś sugestie co to może być. Megane I ph I 1996 rok z gazem silnik K7M C7/20 z klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Masz klimatyzację manualną, czy klimatronic? Przysłuchaj się dobrze skąd dochodzi to buczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Klimatyzacja manualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 do sprawdzenia alternator i pasek osprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Na pewno nie będzie to nic zwiazaniego z silnikiem gdyż po wyłączeniu silnika odgłos ten słyszalny jest jeszcze przez jakąć sekundę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 (edytowane) 'przez sekundę' to niewiele, więc osprzętu silnika nie można wykluczyć, może to łożysko alternatora, pompy wody, pompy wspmagania...mam podobny problem po mocnym rozgrzaniu auta i 'intensywnej' jeździe miejskiej, zaczyna huczeć jakieś łożysko z częstotliwością wzrastającą wraz ze wzrostem obrotów silnika, podejrzewam, że to od pompy wspomagania, co ciekawe wystarczy na chwilę wyłączyć silnik lub wpuścić kroplę oleju w okolice rolek osprzętu lub na pasek i nastaje cisza ...(uprzedzam krytykę -wiem, może nie powinno się tego ostatniego robić, :) ale na razie "pomaga") Edytowane 4 Października 2011 przez marr29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Po kolejnych odsłuchach owego buczenia które co ciekawe czasami załącza się dopiero po kilkudzięsięciu sekundach pracy silnika zauważyłem że dociera ono raczej gdzieś z wnętrza konsoli a nie z silnika. Bardziej od strony pasażera. Częstotliwość buczenia nie wzrasta wraz z prędkością obrotową silnika jest bardziej zależna od napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 (edytowane) Już o tym czytałem na tym forum, ale nie pamiętam o co chodziło. Coś ... nie nie będę wprowadzał w błąd, ale już było. A nie masz takiego samego przypadku co koleś z poniższego linka? http://megane.com.pl/topic/33756-co-tam-stuka-zdjecie/page__gopid__262360#entry262360 Edytowane 4 Października 2011 przez Zygmunt Małek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zobacz wentylator na chłodnicy, u mnie wprawdzie podczas pracy silnika go nie słychać ale po wyłączeniu przez chwilę jest dźwięk zwalniającej turbiny odrzutowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Nie jest to wentylator chłodnicy gdyż się nie kręci kiedy słychać to buczenie. Silniczka obiegu wewnętrznego nie ma. Poprzedni własciciel go wymontował a klapke przykleił na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Ten odrzutowiec, to prawdopodobnie sprężarka klimy, objaw raczej normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jeśli to klima to powinno zniknąć po wyłączeniu. Są w ogóle jakieś różnice w tym dźwięku jak włączasz/wyłączasz klimę ? Cyz dźwięk zmienia się wraz ze zwiększenienm obciążenia elektrycznego (szyba ogrzewana, wszystkie możliwe światła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Ze względu na naprawę dmuchawy przez poprzedniego własciciela klima została rozszczelniona i na dzień dzisiejszy nie działa. Jednakże zaświeca się dioda klimatyzacji na przycisku. Buczenie jest przy wyłączonej jak i włączonej klimie (przycisku). Zauważyłem jeszcze jedną rzecz mianowicie rano jak jest zimno buczenia nie ma. Dopiero jak silnik złapie trochę temperatury zaczyna buczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Jednakże zaświeca się dioda klimatyzacji na przycisku. Bo dioda pokazuje tylko wciśnięcie przycisku. Nie pokazuje pracy kompresora. To jak dla mnei zostało chyba tylko wpakować auto na kanał czy cuś i słuchać gdzie może buczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly1 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Witam wszystkim Po długim czasie udało mi się zlokalizować problem buczenia w moim aucie. Okazało się że buczy elektrozawór pochłaniacza oparów paliwa. Albo mam odwrotnie podłączone węzyki albo jest uszkodzony (sprawdzę dzisiaj). Po odłaczeniu wężyka przy pochłaniaczu oparów benzyny okazało się że cały czas zasysa z niego owe opary z charakterystycznym buczeniem. Dzieje sie tak również po odłaczeniu przewodów elektrycznych od elektrozaworu. Jak odczepię drugi wężyk od elektrozaworu ten do kolektora jest cisza. Oczywiście wężyk (ten od kolektora) zasysa powietrze ale już bez owego buczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi