szymon251090 Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Drodzy forumowicze! Posiadam Megane II rok 2003, mam dobrze nam wszystkich znany problem z KZFR w silniku 1.6 16V (silnik rechocze przy zapalaniu na zimnym silniku, jest mułowaty) znalazłem w sieci takie zdjęcie powiedzcie mi czy to na pewno jest schemat rozrządu mojego silnika 1.6 16V??? I które koło to koło zmiennych faz rozrządu? Gdzie mogę sprawdzić symbol silnika jaki mam, aby kupić rozrząd? I czy mógłby ktoś podesłać jakieś linki z schematami rozrządu meganki z tym silnikiem, albo zdjęcia jak to wygląda bo szukam w sieci i cos znaleść nie mogę:) Z góry dziękuje za wszystko odpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 :) To jest schematyczny rysunek jak zdjąć pasek akcesorii. KZFR jest na lewo od tego górnego dużego koła, pod osłonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon251090 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ale czy to na pewno schemat mojego silnika? Gdzie znajdę symbol silnika (K4M 760; K4M 761 ??) I jeszcze mam takie pytanie, czy przez usterkę KZFR auto więcej pali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Na tabliczce znamionowej, :) zajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, nie chce mi się tego przepisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon251090 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 P_r_z_e_m_o fachowej pomocy widzę od ciebie nie otrzymam, tak więc proszę innych o odpowiedzi na moje pytania. A i już się dowiedziałem jaki mam typ silnika, no wiec ten silnik z obrazu to nie jest napewno moj silnik, kto ma moze jakies schematy, jak wyglada rozrząd 1.6 16V K4M 760 i gdzie jest to KZFR prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 KZFR to koło zębate zamocowane do wałka rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 P_r_z_e_m_o fachowej pomocy widzę od ciebie nie otrzymam, tak więc proszę innych o odpowiedzi na moje pytania. Zamiast pyskować poczytaj forum, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Naprawdę nie ma sensu przepisywania kolejny raz tego samego. nie jest napewno moj silnik A skąd taka pewność? Akurat z tej strony jak najbardziej jest taki sam jak inne silniki K4M, różnica polega jedynie na tym że nie ma pompy wspomagania(to górne kółko, ponieważ masz wspomaganie elektryczne)i zastosowany jest inny napinacz paska akcesorii. :)Mam pytanie co Ci po schemacie ? Sam masz zamiar wymienić KZFR ? Masz schemat i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon251090 Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Wie ktoś może ile kosztowała by wymiana rozrządu wraz z KZFR w serwisie renaulta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 To zależy od serwisu. Cena w Jaszpolu na wiosnę jak się pytałem była na oryginalnych częściach 1600zł na zamiennikach 1100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_98 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Ja się połączę, żeby nie zakładać nowego tematu:) Czy KZFR jest w każdych megankach II 1.6 16v? Gdzieś wyczytałem, że jest od 2003 roku, a co z tymi, które sa z 2002 roku? Po prostu nie mają KZFR? Edytowane 9 Maja 2012 przez kuba_98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 każdych megankach II 1.6 16v Tak jest od 2003 roku Tak. Po prostu nie mają KZFR? po prostu nie mająUżyj :) a znajdziesz coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Czemu w off topicu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Przeniosłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_saint Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam serdecznie. W moim samochodzie wszystko wskazuje, że powolutku zaczyna się kłopot z KZFR, raz na jakiś czas silnik zagrzechoczę przy zapalaniu i kilka razy zdarzyło mi się zapalić za drugim razem (nie muszę jeszcze przygazowywać aby zapalić). W związku z tym chciałbym zapytać jak długo mogę tak jeździć? Pytam gdyż do mechanika będę mógł podjechać dopiero na początku lipca, a samochodu muszę używać na co dzień i boję się czy nie uszkodzę silnika. Dzięki za pomoc i przepraszam jeśli moje pytanie jest naiwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) W związku z tym chciałbym zapytać jak długo mogę tak jeździć? Na to pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, no chyba że jest jasnowidzem ;) W każdym razie pytanie padło już wielokrotnie, różne osoby jeździły przez różny czas, więcej znajdziesz w wynikach ankiety. Niektórzy robili ponad 10k km i nic się nie stało. czy nie uszkodzę silnika Jest więcej niż prawdopodobne, że niczego nie uszkodzisz ;) Edytowane 6 Czerwca 2012 przez punxhc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi