commando66 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Opiszę swój przypadek bo spędziłem pół nocy na google i sam jakimś fartem wywnioskowałem gdzie leży banalny problem. Auto: Megane 1.6 8V 75KM LPG Problem: Kręci ale nie odpala, brak iskry, brak paliwa, przy odpalaniu na gazie czuć, że gaz dochodzi Wiedziałem, że tak nagła niedyspozycja wielu podzespołów musi mieć swoją przyczynę w komputerze lub jakimś głupim bezpieczniku... no właśnie, sprawdziłem czujnik położenia wału, styki komputera przeczyszczone, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, a tu nic. Każdy jeden dobry... Każdy? Nie do końca. Po długich poszukiwaniach wyczytałem, że gdzieś znajduje się jeszcze jedna skrzynka z bezpiecznikami o której nie miałem pojęcia (auto mam dopiero od kilku miesięcy). Jeżeli masz problem z odpalaniem, nie ma iskry a pompa nie chodzi sprawdź bezpieczniki przy akumulatorze, pod podszybiem! Jest tam komplet najważniejszych bezpieczników 30, 60 i 40 A. U mnie przyczyną był bezpiecznik 30A - Obwód mocy przekaźnika pompy paliwa. Pozdrawiam i życzę powodzenia w usuwaniu usterek :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Renault chyba specjalnie wpakowało tam te skrzynkę by stwarzała problemy niestety też przerabiałem ból z tymi bezpiecznikami i teraz raz w roku rozbieram ją, wszystko czyszczę, zabezpieczam i jak na razie od 2 lat mam z tym spokój... Edytowane 19 Października 2011 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 w podszybiu koło akumulatora znalazłem jakieś kostki i wtyczki przy okazji naprawy nadmuchu, ale skrzynki z bezpiecznikami nie znalazłem, chyba, że jest gdzieś głębiej, może ktoś ma zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Musisz mieć coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 :) no to teraz wiem co mam na podszybiu pod plastikami podszybia ;) Dokładnie taka sama skrzynka jest u mnie, mniej więcej na środku podszybia. Rzeczywiście miejsce jej umiejscowienia jest fatalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) jak ją kilka lat temu owinąłem izolacją tak mam spokój,,macie fotki jak to wygląda w środku : Edytowane 19 Października 2011 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Przy okazji przeczyszczania tam styków i bezpieczników,pomiędzy plecy tego pudełka a karoserię wsadziłem dystans ok 5 mm i teraz jak jest ulewa i pojawi się tam jakaś woda to sobie spływa po blasze na dół do odpływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 dzięki za zdjęcia, po kilku latach użytkowania auta dopiero dowiaduję się, że jeszcze tam pomysłowi inżynierowie umieścili bezpieczniki, do tej pory wiedziałem tylko o czarnej skrzynce w komorze silnika, bezpiecznikach w desce rozdzielczej i jakichś kostkach i wtyczkach ale po prawej stronie aku. Mam nadzieję, że te bezpieczniki nie odpowiadają za to, że auto jedzie lub nie chce jechać. :) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
commando66 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Muszę Cię zmartwić bo właśnie z to odpowiadają :) Ja jechałem 140 i nagle straciłem możliwość dodania gazu... Słuszne uwagi kolegów powyżej, trzeba to zabezpieczyć przed zalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troydon1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Czy ktoś wie za co odpowiadają te bezpieczniki? Naliczyłem ich 6 w tym miejscu, o którym piszecie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) JAkiś czas temu dawałem rozpiskę tych bezpieczników...zapodam ponownie choć są opisane w Sam Naprawiam . Edytowane 7 Listopada 2011 przez andrzej27r 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troydon1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logolo Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) CO to znaczy pod podszybiem. Mam Scenica I ph II Może mi ktoś powiedzieć jak się do tego dostać? Od silnika (zdejmując plastik pod wycieraczkami) czy od wewnątrz (zdejmując górną część deski rozdzielczej)? Jakby się dało to byłbym wdzięczny za fotkę z nieco mniejszym zoomem :D Czy dziura widoczna dobrze na pierwszym zdjęciu może posłużyć do przeciągnięcia kabli od akumulatora do wewnątrz samochodu? Z góry dzięki. Po chwili zastanowienia ... to nie może być w środku... no chyba że wszyscy mamy tak nieszczelne samochody, że dostaje się tam woda. Ale wciąż przydłaby mi się informacja jak się tam dostać. (SI phII) Edytowane 10 Listopada 2011 przez logolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7957 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam tez jak kolega mam scenica po livcie z 99 i chcialbym zapytac czy ta skrzynka z bezpiecznikami jest w potrzybiu i zeby sie do niej dostac to trzeba zdejmowac wycieraczki i plastik prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 :D Nie, wystarczy odkręcić ten plastik od strony pasażera. Puszka będzie widoczna mniej więcej na środku podszybia. Nie wiem jednak jak się do niej dobrać bo nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi