dnbmat Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam, mam problem ze skanowaniem błedów w ddt2000. Renault Megane II 1,5 dci 2004r. Świeci sie kontrolka engine, oraz service. Zainstalowalem interfejs kabla (zgodnie z poradnikiem z chomikuj). Wszystko ladnie ustawilem tak jak w poradniku. Instaluje ddt2000 + wszystkie potrzebne do niego dodatki typu XML parser. Do tego momentu wszystko bezproblemowo sie instaluje, podmieniam baze danych na ważącą ~400 mb. Odpalam silnik włączam ddt2000 light, wybieram megane II, klikam na ikonkę lornetki (ALL) i tutaj wyskakuje mi blad: internal error: No XML diagnosis interpreter. Gdy w tym momencie zamykam program wyskakuje mi komunikat KWP2000DIAG4 Erreur d'execution '1013: Can network interface not available. Czytając liczne fora znalazlem, że niekiedy jak nie łaczy sie przez ALL to nalezy "ręcznie sie polaczyc". Klikam na engine control module nastepnie select, coś tam sie zaczyna dziać, w zakładkach coding,diagver... wyskakuja jakies cyferki. W zakladce name nie wyswietla sie nic. Przechodze do skanowania, klikam na czerwony trójkąt po krotkiej chwili komunikat: no device definition in database, unable to detect failures. Wydaje mi się, że jestem połączony z autem, z menu ddt2000 po właczeniu programy scantool (K line) np jak podkrece obroty silnika to zmieniaja sie tam niektore parametry. Musze dodac, że probowalem szereg róznych interfejsów kabla, wczesniej odinstalowując poprzedni oczywiscie. Za kazdym razem problem jest ten sam. Uzywam win7 64-bit. POMOCY! xD Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.10 - Caps Lock P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 ddt nie obsłuży meganki 2. Do tego auta tylko clip. Poczytaj inne tematy na temat ddt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) Witam mam problem moja meganka 1.6e 96r nie gada z ddt2000 przez kkl :) nie wiem czemu port ustawiony na 1 baza danych (ma 405MB)na D(systemowym) w głównym katalogu nie podflderach Po przeskanowaniu auta zostaje tylko ECM (adres 7A) nic więciej po wciśnięciu trójkąta wyskakuje takie coś http://wrzutnik.net/dafota.3.pcf1327931777h.png po wciśnięciu skanuj potem kasuj takie coś http://wrzutnik.net/dafota.3.z191327931777a.png Dodano: 03 lut 2012 - 16:42 pomoże ktoś ? Edytowane 30 Stycznia 2012 przez pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 twojego sterownika nie ma w bazie danych ,nie polaczysz sie z autem poprzez ddt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 nie polaczysz sie z autem poprzez ddt . to jak i czym mógłbym się połączyć z moją renią prócz CLIP-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 jest kilka uniwersalnych skanerow ktore obslugoja renault ale sa jeszcze drozsze niz clip.nawiasem mowiac klon clip-a mozna wyrwac juz za ok 600pln wiec w porownaniu z cenami sprzed 2 lat (2000 -2500) pln to roznica jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejter Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 to jak i czym mógłbym się połączyć z moją renią prócz CLIP-a NXR, ale dam sobie ogolić kulki że nie wiesz co to :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mstrucz Opublikowano 22 Lutego 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 A niby dlaczego DDT2000 ma nie obsłużyć Megane 2? Przeciez on nawet przy odpowiednim interfejsie nawet po CANie jedzie. Wszystkie wersje Megane 2 sa w jego bazie. To już szybciej z I ph I będzie miał problem. Przynajmniej ja bez problemu się połaczyłem z brata II 1,9 DCi z 2005 nawet odnalazł wszystkie układy bo w mojej I phII musiałem mu ręcznie wskazac ABS (dobrze, że wiedziałem jaki mam). W jaki sposób obejśc błąd 2033 w DDT czyli brak możliwości wykasowania błędu z powodu odmowy/zabezpieczenia ECU (czyli komp uznaje błąd za na tyle poważny, że pewnie chce jakiejś autoryzacji najpierw)? Żadnym specem nie jestem ale stwierdzam, że DDT2000 jak się do niego na spokojnie podejdzie i trochę pomyśli, to jako narzędzie dla amatora - hobbysty jest całkiem fajny, tylko trzeba głebiej szukać opisów. Nie wiem jak u innych ale u mnie praktycznie wszystkie komunikaty sa po angielsku z wtrąconymi francuskimi wyrazami, więc zrozumiec można dużo. Ale pewnie do bardziej skomplikowanych programów fabrycznych wiele mu brakuje. Sama obsługa bazująca na przeglądarce to nienajlepszy pomysł, np. wygoda obsługi EvoScana jakiego uzywam do mojego Miśka jest o niebo lepsza (tam nawet są komunikaty głosowe). To jak z tym 2033 - tylko jak ktos wie, niech nie ściemnia (typu przyjedź do mnei to Ci wykasuję) tylko napisze. Trochę denerwujące jest to , że wielu uważa takie forum jako idealny sposób na reklamowanie swoich usług. Jeżeli chciałbym skorzystac z takich usług, to nie odwiedzałbym forum tylko od razu jechał w takie miejsce. Forum jest raczej dla tych co sami chca się z problemem uporać. Dodano: 21 lut 2012 - 11:31 wyskakuje mi komunikat KWP2000DIAG4 Erreur d'execution '1013: Can network interface not available. No przecież pisze, że nie masz kabla do CAN. Dodano: 22 lut 2012 - 21:24 Dobra poradziłem sobie sam. DDT2000 to bardzo dobry program, tylko że samo jego używanie, a w szczególności wersji Light niewiele da. Po zczytaniu błędów otrzymałem komunikat: Vehicle with 1 failures Injection - SIRIUS32 - EMS3132 - Soft RE1 Failures detected OBD : Catalyseur Failures all devices 2012-02-22T16-06.htm - ABS nie pokazuje, bo go trzeba ręcznie wskazać. Czyli jak wiemy katalizator. Przejeździłem z tym błędem 25 tyś km. Nikt mi nie potrafił go wykasować - częśc tłumaczyła się argumentem jaki napisałem wyżej (błąd 2033, brak dostępu do ECU), częśc mówiła, że nie da się go wykasować, bo albo walnięty jest kat albo druga lambda. Sam DDT2000 mi go nie wykasował, ale jak się poszuka głębiej w programie, sugeruje on używanie innych narzędzi z nim związanych niewidocznych przy włączeniu programu. Z menu windowsowego programy znajdujemy folder diagnostic w którym jest DDT i jednym z podprogramów jest scantool, pracujący pod K-line (czyli z kablem VAG, bo zwykły Scantool do wszystkich aut z OBDII u mnie przynajmniej z tym kablem nie chodził, jest zdaje się pod ELMa. Tam mamy okienka clear DTC, no i po skorzytaniu z tej opcji błąd został wykasowany (programik pokazuje też dane w czasie rzeczywistym takie jak wartość lambda, temperatury płynu, ciśnienie oleju, paliwo, obroty etc.). Obsługa wygląda jak w EvoScanie przy kasowaniu błędów. Następny scan błędów przy pomocy DDT2000 i nareszcie jest efekt: No failure detected Injection - SIRIUS32 - EMS3132 - Soft RE1 No failure detected Failures 2012-02-22T16-24.htm Przy okazji pierwszego sprawdzania błędów (przed skasowaniem) łatwo wykluczyłem drugą sondę - obydwie miały około 0,41 V czyli akurat w połowie dopuszczalnego zakresu. Poza tym sprawdziłem sobie transpodner, powłączałem wentylatory itp. ale to zabawa tak naprawdę, chociaż może kiedyś się przyda (oby nie). Dodano: 22 lut 2012 - 21:34 A jeszcze jedno - u mnie DDT nie widział kabla VAG kiedy był zainstalowany na COM9 (sterowniki go tak instalują), po zmianie na wolny COM1, nagle go zobaczył. To tez róznica, bo w Miśku EvoScan widzi ten kabel na wszystkich portach. Ten kabel jest w ogóle bardzo przydatnym gadżetem - obsługuje całą grupę VAG, Mitsubishi, Renault i rodzinę, Subaru, Fiata. A to tylko te o których wiem na pewno. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisss38 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Przynajmniej jeden Gość nie cwaniakujący w tej dziedzinie ... reszta to ŻENADA !!!!! a jacy MĄDRZY...... ale tylko dla siebie i tylko w swoim mniemaniu...!!!!! Pozdrawiam Kolego MSTRUCZ.... jak sam widzisz ... poradziłeś Sobie SAM..... Ja również, bo o tyłek potłuc to forum i wiele innych..... :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_gamerider_ Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 mstrucz, SZACUNEK. Też mam problem z kompem. Trochę mnie nakierowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinio17 Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Mam ten sam problem co mstrucz, walczę z tym już 3 dzień i nie daje rady. Po przeskanowaniu auta zostaje tylko ECM (adres 7A) nic więcej po wciśnięciu trójkąta wyskakuje takie coś http://wrzutnik.net/dafota.3.pcf132kbiui7931777h.png po wciśnięciu skanuj potem kasuj takie coś http://wrzutnik.net/dafota.3.z191vtrc75327931777a.png Pomoże ktoś? Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 26 Lipca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Po przeskanowaniu auta zostaje tylko ECM (adres 7A) nic więcej po wciśnięciu trójkąta wyskakuje takie coś Zdjęć nie ma, ale może to pomoże mój wpis tutaj: http://megane.com.pl/topic/27148-pierwsze-kroki-w-ddt2000/page__view__findpost__p__485585 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi