man35 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam wszystkich zagazowanych :) Kupiłem niedawno Scenika 1,6 16V sprowadzonego z Holandii.Miał założony gaz holenderski ( na parowniku pisze Landi renzo a w papierach pisze Eurogas-II generacja ),ale niestety musiłem wymienić butlę z wielozaworem.Ale teraz nie mam żadnego wskażnika poziomu gazu.Na butli jest takie szkiłko ale ono może pokazywać tylko rezerwę.Jak to podłączyć żeby pokazywało rezerwę.Czy jak bym kupił taki wskażnik z pełnym wskazaniem to on musi być podłączony z kompem od gazu (nie mam oprogramowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) Powinieneś wymienić butlę na "holenderską". Takie butle w ofercie ma np. STAKO. Cena butli "holenderskich" jest podobna jak tych standardowych. Edytowane 24 Października 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
man35 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Wydaje mi się że butla nie ma żadnego znaczenia tylko wielozawór z pływakiem który współpracuje z kompem od gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Butla ma znaczenie, bo pracuje z "holenderskim" wielozaworem, a to on odpowiada za wskazania gazu. Zgaduje, że butle zmieniałeś po to, żeby zalegalizować gaz. Gazownik wstawił Ci zwykłą butlę + do tego wielozawór, skasował swoje i stwierdził, że inaczej być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
man35 Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 A czy ta "zwykła" nie może pokazywać.Oczywiście nie chodzi o wskazania na wskazniku od paliwa tak jak było na instalacji holenderskiej tylko wogóle jakieś wskazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Będzie po wymianie centralki, na taką, która współpracuje z tym wielozaworem, ewentualnie trzeba się pobawić wyprowadzeniami sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
man35 Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Czy masz na myśli sygnał z tego czujnika rezerwy dać przez przekażnik sterowany masą i chociasz na diodę żeby pokazywała rezerwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 To chyba jedyne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
man35 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Witam Zrobiłem.12V dałem na diodę przez rezystor z elektrozaworu przy butli a masę przez ten czujnik rezerwy który jest na pływaku.Działa kapitalnie tylko muszę jeszcze trochę wyjezdzić gazu żebym miał tak około 7-8 litrów i wtedy go wyreguluję.Dzięki wszystkim za wszelką pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi