romek1234 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Czy ktoś może mi powiedzieć co może być objawem jak ruszam kołem przednim od pasażera w prawo i w lewo to to wyczuwam luz i słychać pukanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Wybita gałka układu kierowniczego lub drążek. Ale może też być sworzeń wahacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek1234 Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Byłem na przeglądzie i wszystko jest w porządku nie mam luzu na gałce, sworzniu.Końcówka drążka stabilizatora jest ok. Czy może to być jakiś luz na wahaczu? Luz na tulejach wahacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Może tak być, ale zapomniałem na początku napisać. Pukać może też guma na stabilizatorze lub łożysko McPersona. Pukać też mogą klocki, może gdzieś być luz. Trochę ubogo napisałeś jak ruszasz tym kołem stąd domysły. Generalnie. Koło powinno być "sztywne". Jeżeli złapiesz koło w pionie (12-6 jak na zegarze) Nie powinno być żadnych ruchów odchylając koło od jego płaszczyzny. Jeżeli są, szukaj na sworzniu wahacza i/lub tulejach wahacza. Jeżeli złapiesz koło w poziomie (9-3) to również nie powinno być luzów, oczywiście w tym położeniu koło się skręca, więc trzeba to umiejętnie zrobić. Wszelkie puki i stuki są tu do obadania bo wszystko widać. Zwykle są na gałce drążka kierowniczego lub na samym drążku. Powyższe wykonuje się na podnośniku, oczywiście Najlepiej pojechać na szarpaki, albo samemu wejść pod auto i za pomocą breszki próbować samemu zdiagnozować co go boli. Jeżeli puka i strzela przy kręceniu kierownicą, na postoju, to na bank łożysko McPersona(90%) lub drążki i gałki (10%). Wszelkie wpadnięcie w poprzeczną nierówność i odczuwalne jest pukniecie, również na kierownicy, w 80% gumy stabilizatora, 10% drążki i gałki układu hamulcowego. 5% amortyzator, 5% hamulce, zaciski i klocki. Nie zapomniałem o sworzniu i silentblokach wahacza, ale one zwykle diagnozowane są bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Radzę zmienić warsztat, bo skoro byłeś na przeglądzie i operator nie powiedział Ci co jest grane, to... uważam, że nie jest to warsztat a lichwa. Edytowane 4 Listopada 2011 przez Zygmunt Małek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek1234 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Wielkie dzięki za odpowiedź "Przemo".Ja sprawdzałem koło ruszając w położeniu (9-15).I wtedy wyczuwałem luz.A jeszcze mam takie pytanko czy jakby był luz na maglownicy to też by pukało i by był wyczuwany luz? Bo sprawdzałem i jest lekki luz na drążku kierowniczym.Gałkę wymieniałem parę miesięcy temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Niekoniecznie, zrobił przegląd luzów brak i tyle. Może masz luz na przegubie ? Nie zmieniałeś ostatnio kół na zimowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daw152 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Miałem też taki problem, zwłaszcza przy ruszaniu, miałem luz na półosi, delikatnie pukała, przeglądałem całe zawieszenie, wymieniłem wszystkie 3 poduszki silnika aż w końcu sprawdziłem na kanale, kolega ruszał delikatnie a ja stałem pod samochodem i patrzałem i przy ruszaniu półoś ok.2-3mm wysuwała się w stronę piasty i to powodowało stuknięcie. Na początku myślałem, że to sworzeń lub gumy wahacza ale w końcu znalazłem :) Edytowane 22 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi