Skocz do zawartości

Zarówki halogenów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam małe pytanie. Przepaliła mi się żarówka halogenu przedniego. Pomyślałem żeby wymienić obie żarówki na PHILIPS ALL WEATHER. Ponoć dają one żółtawa barwę i tu pytanie czy są one dopuszczone do ruchu? słyszałem o jakiś przepisie, który "mówił" o zakazie stosowania tego typu żarówek...

• 2 tygodnie później...

Wg. tego :

żarówki w megane takie same żarówki są w kierunkowskazach, przeciwmgłowe tylne i cofania. Wiec o co chodzi z tym przciwmgłowym, jeśli ma żarówkę taką samą jak "zwykłe" lampy ?

Druga sprawa to przeciwmgłowe z przodu, u siebie nie widzę różnicy jak jadę we mgle na krótkich i odpalę przeciwmgielne-jedynie tyle że niżej świecą.

Dlaczego takie same żarówki stosuje się w przeciwmgłowym oświetleniu jak w normalnym ?

Przecież wyraźnie jest podane w tym co zamieściłeś, że przeciwmgielne TYLNY, kierunkowskazy i światło cofania ma takie same 21W ale zwykłe.

Przeciwmgielne przednie mają H1 czyli halogenowe.

A to co zauważyłeś to właśnie ta różnica. Przeciwmgłowe przednie mają świecić niżej, bliżej i bardziej szeroko jak mijania, by nie tworzyły białej ściany przed autem.

AA wiem o co pytasz.....

Chodziło zapewne o wyjaśnienie jaka jest różnica, że to przeciwmgielne tylne czyli powinno być mocniejsze, a jest taka sama żarówka zastosowana....

Różnica jest w mocy. Ta żarówka ma 21W i ma tylko jedno włókno. Dla tego też świeci wyraźnie mocniej od pozycyjnej tylnej, która ma 5W, to jest jedno z włókien żarówki 21/5W. Drugie w niej, to 21W, to włókno odpowiadające za STOP. Tu właśnie są te światła porównywalne w mocy świecenia.

To 5W z pozycyjnych tylnych, we mgle jest widoczne z bardzo małej odległości, dla tego też należy dla bezpieczeństwa zapalić tylne przeciwmgłowe 21W.

Mowa oczywiście o fabrycznie przewidzianych żarówkach, nie ich zamiennikach o mniejszym poborze mocy, np. LED-ach

• +1 1

witam. odświeżę trochę temat. otóż mam megane 1 kombi po fl mam w niej halogeny i chciałbym je obkleić na żółto. typowe yellow hella jak w bmw. czy demontaż halogenów jest trudny, jak to jest wszystko mocowane by nie pourywać. czy też np obkleić je bez zdejmowania z auta.

ps. jestem laikiem w sprawach renault, cały czas jeździłem inna marką a ze moja się sypała to zamieniłem się na megane. proszę o wyrozumiałość