Prezes Opublikowano 1 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 I założyć sobie diodki i będzie na wieki, że o bardzo znikomym poborze prądu nie wspomnę I nie trzeba nic kombinować - wymiana 1:1 ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 4 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 prezes, a z taką samą siłą świeca? w sensie, że tak samo mocno będzie podświetlać, chodzi mi tu o efekt wizualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 nawet mocniej, jaśniej - powiem tak "wyblakł" (tak się wydaje) trochę ten kolor rubinu bo świeci jaśniej. To są diody (superflux) co dają rozproszone światło ie tak jak zwykle, mają mały kąt świecenia. Zdjęć już nie zrobię bo nie mam jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Prezes: moglbys napisac gdzie dokladnie kupiles te diody? na allego są jakies ale to sa chyba zwykle (nie superfluxy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Dokładnie na allegro ;-) One mają "obudowę" walcową nie półokrągłą i to daje rozproszenie, ale fakt są to zwykłe diodki Flux-y były do postoju - moja pomyłka (wczoraj byłem już b. zmęczony). Jednak te się znakomicie sprawdzają - trzeba się tylko liczyć z tym, że ten rubinowy kolorek podświetlenia stanie się bardziej jasno pomarańczowy. http://www.allegro.pl/item191108578_diody_...ed_tuning_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 ze zwyklych mozna sobie zrobic rozpraszajace, tylko scinacz zaokraglenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb7 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dobre, dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Jak juz montujecie diody bez zadnych wspomagaczy to mozecie sobie darować, predzej czy późńiej i tak padnie. chyba ze za kazdym razem odpalacie najpierwsz samochód a poźniej właczacie światła itp. Idealnie jest jakbyście do takich diodowych "zarówek" zamontowali stabilizator napięcia na 12. Przy rozruchu auta jest ok 14V a dida ma małą tolerancjie napięciową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 dida ma małą tolerancjie napięciową.Chyba żartujesz sobie. Dla diody ogranicza się jedynie płynący przez nią prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Prąd rónież ale tu napięcie napięcie ma znaczenie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Panie, ręce opadają na takie teorie. Diodzie LED ograniczając prąd do typowych 20mA możesz zaaplikować naprawdę różne napięcia. Jak się postarasz to i do 230V podłączysz. W samochodzie najlepiej zastosować szeregowo rezystor 1k i mamy diodę zabezpieczoną do (prawie) 20V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 PatrykGDA, Jak to się mówi w elektronice, dioda jest sterowana PRĄDOWO Już kiedyś pisałem, że błędnie do obliczeń rezystora, wstawiają 12 V zamiast 15V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Mi też coś szfankuje w tym oświetleniu... :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit24316 Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Przepraszam że zadam lamerskie pytanie: jaki kolor powinny mieć te diody żeby został kolor podświetlania pomarańczowy. A żarówkę w zapalniczce wymieniałem-mistrzostwo świata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slivkam Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jak wyjąć zapalniczkę w celu wymiany żaróweczki oświetlenia. Wykręciłem całą kieszeń zapalniczki z popielniczką nie umiem dobrać się do zapalniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi