Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dwie pary czujników

Gallnikus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co prawda przeglądałem forum aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie ale albo słabo szukałem albo jeszcze nikt o to nie pytał. Kupiłem niedawno Megane I z silnikiem 1.4 8v energy 1998r. i nurtuje mnie jedna rzecz. Zauważyłem, że w bloku silnika poniżej kopułki zapłonowej są dwa niepodłączone czujniki. Wyglądają one identycznie jak te umieszczone w obudowie termostatu. Nie ma też żadnych wolnych przewodów i teraz nie wiem czy magicy-monterzy LPG odcięli jakieś kable aby instalację podłączyć czy jest inny powód. Proszę zatem o info co to za czujniki do jakich przewodów mają być podłączone. Poniżej foto czujników:

czujnikimrm.jpg

Przy okazji jakby ktoś również wiedział od czego jest ta wtyczka:

kabel.jpg

z góry dzięki za wskazówki

pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez Gallnikus

Te dwa niepodłączone czujnik to są czujniki płynu chłodzącego, jeden podaje temp. na ECU, drugi na liczniki. Ty najwyraźniej masz coś wyrzeźbione, bo z boku, w obudowie termostatu masz prawdopodobnie też wsadzony jakiś czujnik. Pewnie temp.

Odnośnie tej wolnej wtyczki to nie mam pojęcia do czego ona jest.

Fajnie, dzięki wielkie za podpowiedzi. Pozdrawiam!

Dodano: 16 gru 2011 - 12:09

No dobra, ale powiedzcie mi proszę w takim razie jak to jest u Was. Też macie czujniki i w obudowie termostatu i w bloku silnika? Jak patrzyłem na zdjęcia części to w obudowie termostatu są te dwa czujniki więc jak to w ogóle powinno być fabrycznie?

Na razie zostawiam wszystko jak jest, problemów z autkiem na razie nie ma. Niedługo będę po przeglądzie LPG to może tam mi powiedzą, czy wszystkie podłączenia są OK czy mam do czynienia z tzw. "radosną twórczością" ;-) Dzięki i pozdrawiam!