Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane I phI Prablem z odpalanie megane na zimnym silniku


Recommended Posts

Wita. Mam problem z moja meganka nie chce zbytnio odpalać na zimnym silniku robione było w nij juz prawie wszystko: wymienione świece, filtry, kat zapłonu, sprawdzane wtryski, czyszczenie układu paliwowego płynem STP, założenie zaworka zwrotnego na przewod paliwowy i nadla to samo. Silnik długo kreci przy odpalaniu po czym łapie i gasnie i tak kilka do tego kopci jak parowoz na biało po uruchomieniu szarpie przez kilka sekund po czym chodzi normalnie, dodam ze lepiej odpala po lekkim wcisnieciu prdału gazu. wystarczy ze jest leciutko ciepły i odpala odrazu. Dzis sprawdzałem czy dochodzi napiecie do swiec zarowych i chyba znalazłem bład. sprawdzałem zarowka z kabelkami. Swiatło ukazuje sie na zarowce po dołożeniu jednego kalba do + na akumulatorze i do koncowki swiecy, po przekreceniu kluczyka nie odrazu dochodzi. wydaje mu sie ze swiatło powinno zaswiecic kiedy dołoze kabelek do - na akumulatorze i do koncowki swiecy. Proszą o pomoc z problemem złego odpalania walcze juz poł roku. prosze o szybka odpowiedz. jest to renault megane 1998 r silnik 1.9 d z klima

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wydaje mu sie ze swiatło powinno zaswiecic kiedy dołoze kabelek do - na akumulatorze i do koncowki swiecy.

Źle ci się wydaje. Minus to masa, masę masz na silniku i karoserii. Jak dokładasz plus to świeca grzeje a jak minus to masz dwie masy zamiast plus i minus

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

NIe rozumiem. Jest tak mam zarowkę 12v włozona aw wtyczke od niej odchasza 2 kalbelki . Jeden kabelek przypinam do plusa drugim dotykam do śrobki na siwecy i lampka zapala sie czyli tak jakby na kabelku do swiecy szedł - a jesli koncem dotkne silnika lub czegos innego to siweci bo wtedy ma i - i + czyli wychodzi na to ze swieca ma tylko - bo jest wkrecona w obudowe silnika ktora ma - i na kabelku do siwecy idzie -

Edytowano przez grzes19066
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lampka zapala sie

Zgadza się, bo zamykasz obwód przez grzałkę świecy do masy. :)

Chcąc sprawdzić czy na świecę jest podawane napięcie, jeden kabelek stykasz z masą, drugi do kabelka na świecy. W momencie włączenia grzania świec żarówka powinna się zapalić. Jeżeli się nie pali nie masz zasilania świec żarowych i tyle.

Szukaj na przekaźniku świec i/lub bezpieczniku.

 

PS

Przy okazji wyczyść klawiaturę. Pl-literki Ci giną :)

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak własnie robie tylko stykajac kabelek do masy i konca swiecy zarowka nie swieci dopiero po dołozeniu kalbelka do + swieci juz nie mam do tego siły

 

Dodano: 23 gru 2011 - 21:11

Byłem u mechanika wszystko ze swiecami i ich grzaniem jest oki. robi mi kolejny eksperyment podłączył meganke bezpośrednio paliwem z butelki i czekamy teraz az ostygnie do zimniutkiego silnika, moze łapie gdzies lewe powietrze i to moze byc przyczyna złego odpalania. jak to nie pomoze bede grzebał jeszcze przy zapłonie jutro napisze czy cos zmieniło odpalenie z butelki.

Edytowano przez grzes19066
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nic nie pomogło nadal to samo :) prosze o podpowiedzi

 

Dodano: 26 gru 2011 - 14:47

czy moze ktos wie jak powinna być ustawiona popma lucas ?

 

Dodano: 29 gru 2011 - 17:15

problem nadal wystepuje po sprawdzeniu pompy i kąta wtrysku

zastanawiam sie nad wtryskami moze to ich wina ? lub wrtysku startującego ?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!