Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dziwna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam problem dotyczy Renault Megane Scenic 1,6 RN + LPG, przebieg 183 000 km,

otóż przy jeździe na rozgrzanym już silniku na każdym biegu (mówiąc już od III wzwyż) auto przy wolnej jeździe jakby szarpie, tzn konkretniej tłumacząc nie mogę np na IV biegu jechać 50 km na godzinę, muszę dodać gazu i przyspieszyć bo inaczej auto szarpie i zaczyna się dławić.

To samo na V biegu gdy jadę np 70/80 km/h. Gdy puszczę na luz obroty są w granicach 500-600.

Dziwi mnie także fakt, że czasami gdy dodam mocniej gazu, tak do 4000 obrotów to gdy już obroty opadają zatrzymają się na poziomie 2000 obrotów, nawet gdy włączam bieg to praktycznie mogę puścić gaz bo auto jedzie samo, bo cały czas skok obrotów jest na 2000.

Pomaga dopiero to gdy wyłączam silnik i po ponownym odpaleniu obroty są już normalnie.

Dodam, że auto w tym roku, w sumie 5000 km temu miało wymieniony rozrząd, uszczelkę pod głowicą, świece, olej, płyny chłodnicze, kable do świec.

Temat blokujących się obrotów na poziomie 2k jest poruszony już na forum, musisz :)

A co do dławienia się, w jakim zakresie obrotów jeździsz? Jak zaczyna szarpać i się dławić - no nie dostaje wystarczającej ilości paliwa, nie ma siły uciągnąć.

0cool

"A co do dławienia się, w jakim zakresie obrotów jeździsz? Jak zaczyna szarpać i się dławić - no nie dostaje wystarczającej ilości paliwa, nie ma siły uciągnąć."

ok ale nie normalne moim zdaniem jest to, że auto przy 50 km/h na IV biegu szarpie z powodu zbyt małej ilości paliwa, bo gdy z redukuję na III bieg to przy prędkości 50 km/h mam 3000 obrotów

:) Trochę się zdziwiłem jak to przeczytałem, ale zapomniałem że ja przed sobą mam wskaźniki od 2l :) Sugeruję zapoznać się z tym wątkiem: http://megane.com.pl/topic/363-uwagi-eksploatacyjne-silnikow-pojazdow-renaul/