Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sposób na sprzedanie auta

Majk2

Rekomendowane odpowiedzi

bycie uczciwym i dbanie o autko. Mój tata nigdy nie ogłaszał się na żadnych portalach, w gazetach itp. tylko info na samochodzie. Zawsze też sprzedawał drożej niż średnia cena rynkowa. Praktycznie zawsze również pierwsza osoba oglądająca auto była jego nabywcą. Czemu? Bo samochód był zadbany i nie miał żadnych "korekt licznika", "poprawek lakierniczych" itp. Zawsze też uczciwie mówił co było wymieniane, co niedługo trzeba będzie wymienić. Ja miałem do tej pory jedno auto przed Megi i też byłem uczciwy. I również mnie się to opłaciło.

Moim zdaniem giełda to najgorsze miejsce (zarówno do zakupu, jak i sprzedaży), kupa krzykaczy i handlarzy, którzy za wszelką cenę chcą udowodnić, że coś z autem nie tak (w przypadku handlarzy kupujących) lub auto jest zbiorem ideałów i nic nie pali (w przypadku sprzedających handlarzy). Poza tym trzeba inwestować swój czas (jeździć na giełdę i stać). Raz tylko sprzedałem auto na giełdzie i uważam z perspektywy czasu, że lepiej było dać ogłoszenie.

Najlepsze IMO ogłoszenia w necie: dużo dobrych zdjęć i rzetelny opis (powinno się napisać, co samochód boli, co zaboli za chwilę - wiadomo, że w prawie każdym aucie, tym bardziej na sprzedaż, jest coś do zrobienia), a nie handlarskie slogany typu "nic nie stuka, nic nie puka".

No i zasięg sprzedaży jest dużo większy przez net, w porównaniu z jakąś giełdą.

Edytowane przez .Pawel

bycie uczciwym i dbanie o autko.

to dobre rozwiązanie. również w ten sposób prowadziłem swoje pojazdy: "stos" faktur i papierów, rachunków... kupujący byli zawsze pod wrażeniem, cena była wyższa niż ogólna, a sprzedawałem zawsze przez opis na GG. mimo, że portale moto też zarobiły.

Ja uważam, że podczas sprzedaży trzeba mówić prawdę. Ja o autko dbałem zawsze, bez względu czy miałem go sprzedać czy tez nie. Każdemu kupującemu przedstawiam pełną dokumentację auta i to jest moim atutem. Wszystkie auta oprócz sceniola sprzedałem z podwórka. Sceniol poszedł z giełdy i to też jest dobry sposób ale jak napisałem wyżej - trzeba o autku mówić prawdę a to każdy klient zauważy i doceni :-)

Jak kupujemy auto to trzeba o nie zadbać .Zrobić to co trzeba, poszukać ewentualnych braków. Niby banalne, ale wielu o tym zapomina.

Jak juz to mamy to sprawa jest prostsza bo nie musimy się pocić czy ściemniać(jak to bywa działach kupno-sprzedaż :-) )

Teraz konkretnie:

- jeśli dba się o auto to nie ma problemu i wystarczy drobne odświeżenie, przetarcie, umycie,

- jak jest znośnie to nie ma sensu prać auta bo to widać,

- minimalnie plaki, nie polecam nadmiaru wosku a najlepiej wcale,

- działające przełączniki, światełka, oświetlenie deski(w moim sceniku brakowało i brakuje żarówki w popielniczce oraz nie wiem w końcu co tam z oświetleniem pokrętła od ESP-brak czasu ale tak to było wszystko)

- jak masz apteczke, gaśnice, trójkąt to każdy ucieszony jak dziecko(też taki byłem) :)

- nowe chodniczki na podłodze o ile jest taka konieczność, jak dla mnie tylko gumowe bo nie uznaję letnich(w Polsce mamy cały rok mokro więc musi być guma)

- informacja dla kupującego co robiliśmy i jaka jest historia auta(wiem jak jest w realu ale warto być uczciwym)

- najlepsze są auta z marszu czyli używane codziennie

Co do miejsc sprzedaży to masz net, różne strony płatne, bezpłatne, prasa. Jak auto OK to moment i masz kupca w okolicy bo usłyszał na osiedlu, w miejscowości itd. Przyjdzie sąsiad i kupi. Komis to jakieś rozwiązanie jak możesz zostawić auto i godzisz się na zarobek dla właściciela tego przybytku wspaniałości. Osobiście nie lubię bywać w komisach bo albo złom albo drożyzna choć jak chcesz przetestować określone auto to jest to idealna "wypożyczalnia na próbę".

Edytowane przez fredi

komis także jest dobrym sposobem,dajesz auto w rozliczkę,bierzesz następne auto i np.dopłacasz.Często komisy mają swoją oferte w necie

baaaardzo dobry sposób. szczególnie jak oddajesz 100% pewne a dostajesz kręcone, szpachlowane i "po dziadku" z niemiec.

MRAREK masz rację, ale czasami człek wyszuka jakiegoś ideała i oka nie może oderwać. :-)

I tu mała opowiastka z życia. Kupcy przyjechali do pana co sprowadza auta. Chłopina mocno zaspany, nad ranem wrócił z autem. Rpzpoczeto oględziny cuda stojącego na lawecie. Uszkodzony przód,brakuje połowy zderzaka ale pan mówi że to drobiazg(troche gipsu i gotowe, szyby nie ma zamiaru wymieniać bo po co, "tylko pęknięta". Z tyłu brakuje napisów na co usłyszeli, że "te tak mają". W środku tylko 100 tysięcy przebiegu a auto mające swoje lata. Na koniec nasz sprzedawca mówi, że listwy to też może prysnąć, gdyż "jak mu zostaje farby to zawsze pryska" bo ludzie chcą w komisie malowane pod kolor auta.

Także coś jest takiego w tych komisowcach co przyciąga lud miast i wsi.

Edytowane przez fredi

Jeżeli chodzi o mnie to unikam komisów jak ognia, bo 99,9% ich właścicieli to cwaniaki w najgorszym tego słowa znaczeniu. Żeby sprzedać auto, trzeba o nie poprostu dbać, a przy sprzedawaniu mówić prawdę. Wystarcza. :-)

nie raz się trafi dobry handlarz

możliwe, jednak kilka razy miałem styczność z tym drugim rodzajem handlarzy. Na każdy problem, pojawiającą się wątpliwość mają już gotową odpowiedź. Wszysko ładnie pięknie, a później wychodzą "kolce".

Uczciwość, uczciwość i jeszcze raz uczciwość.

Wiadomo w dzisiejszych czasach uczciwy na ogół obrywa, ale w takim przypadku zdecydowanie można na tym zarobić.

Nie opowiadać cudów i nie atakować kupującego SMS-em o 7 rano czy się zdecydował :-)

wszystko też zależy od komisu,nie raz się trafi dobry handlarz

dobrych handlarzy nie ma, zawsze jeden z drugim patrzy żeby jak najtaniej kupić, coś w aucie zrobić żeby było wszystko ładnie i na giełdę albo do swojego komisu :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!