Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpie przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój sczeniak coś słabo pali. Zobaczcie sobie na filmiku

.

Kręci jakiś czas, a silnikiem mocno szarpie. Czasem odpali od 1 strzała.

Wymieniłem w tym półroczu: Koło zamachowe (była dziura), rozrusznik (zrobił dziurę w kole), alternator i akumulator. Ktoś ma pomysł?

Mam bardzo podobny efekt.

EDIT

Czyszczenie przepustnicy u mnie całkowicie wyeliminowało problem. Za czyszczenie w ASO chcieli 240pln, bo "(...) jest dużo do rozbierania". Wziąłem dialogsysa i faktycznie wychodziło na to, iż by dostać się bezproblemowo należy wymontować mechanizm wycieraczek (bo zalecają wymontowanie pojemnika na wodę). Nic to - postanowiłem się za to jednak wziąść. Zacząłem już rozbierać, gdy pomyślałem - sprawdze czy nie ma dojścia bez rozbierania. I... dostęp jest idealny - nie rozumiem czasami po co oni w tym dialogsysie tak komplikują niektóre operacje.

Wystarczyło wykręcić przepustnice na czterech śrubach 10-kach.

Do czyszczenie kupiłem środek do czyszcenia gaźników po 17pln. Działa wyśmienicie - bez żadnego szorowania gardziel czyściutka i błyszcząca. Wymieniłem także zgodnie z instrukcją uszczelkę przepustnicy - kupiłem w ASO po 9,84 brutto. Lepiej ją wymienić bo ta stara już była cała zgnieciona - nowa wychodziła ok. 2 mm ponad powierzchnię styku obudowy przepustnicy z dolotem. Przez starą mogłoby ciągnąć fałszywe powietrze.

Aż miło się teraz jeździ - bo już ostatnio w ogóle nie miałem wolnych obrotów, więc stanie na światłach to ciągle operowanie gazem by nie zgasł.

Edytowane przez Optima