grz010 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Drążek stabilizatora w moim Renault Megane z 1996 roku (silnik 1,6) jest cały zardzewiały. Myślę, że powinien zostać wymieniony, jednak nie orientuję się ile wynosi cena tej części oraz gdzie mogę ją kupić (mieszkam w Szczecinie). Proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sł@w Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Witam, wczoraj byłem w ASO, a więc kompletny drążek stabilizatora wraz z gumami to wydatek ok 560zł. + 220zł. wymiana... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Odkręcasz mocowania drążka i wyjmujesz cały drążek z samochodu ładnie go czyścisz z rdzy papierem ściernym, potem malujesz minią i na wierzch jakąś farbą do metalu. Jak bardzo chcesz to po wyczyszczeniu pomaluj hammritem albo czymś podobnym takich farb jest wiele w rożnych kolorach. Jeżeli drążek nie jest powyginany, czy powycierany w miejscach gdzie przykręcone są gumy to nie ma sensu go wymieniać. Nie przejmuj się, że rdzewieje, z powodu rdzy nie połamie się wpływa to jedynie na jego wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darx Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Witam, wczoraj byłem w ASO, a więc kompletny drążek stabilizatora wraz z gumami to wydatek ok 560zł. + 220zł. wymiana... Pozdrawiam w ASO maja ceny z kapelusza,wymiana gum stabilizatora jest latwiejsza niz odkrecenie koła ;-) gumy mozna kupic za ok 20-30zl...odkrecenie 4 srub 220zł skad oni biora te ceny :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 ja kupiłem nowy drążek za 120zł + gumy 2x 6zł ..drążek wyhaczyłem na allegro. musisz znać średnice by kupić właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Były 3 średnice drążków, 23, 24 i 25 mm, w 1.6 był o średnicy 23mm, ale jak macie możliwość to szukajcie grubszych, bo chyb każdy da się założyć, a na pewno ten o średnicy 24mm(trzeba tylko odpowiednie gumki zakupić). Grubszy stabilizator wyczuwalnie poprawia prowadzenie auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carolewicz Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 a powie mi ktoś jaką średnicę mam w wersji 1.9 dti hb z 1997 r? Czy te wewnętrne gumy też mogą powodować jakieś dziwne odgłosy gdy są wytarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Najprostszy sposób to po prostu położyć sie pod auto i zmierzyć grubość stabilizatora suwmiarką. :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMC-100 Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 ja wiem z doświadczenia że lepiej wziąść te najmniejsze albo o jeden mniejsze, bo stabilizator zawsze jest wytarty i te gumki słabo wtedy trzymają. u mnie poszły po trzech miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 te gumki słabo wtedy trzymają. u mnie poszły po trzech miesiącach.kup Sasica - te najdłużej trzymają, w ASO kmpl gumek to ponad 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 kup Sasica - te najdłużej trzymają, zgadza się, Sasic (choć to i tak nie ta jakość co na pierwszy montaż) to rok wytrzymają. Koszt 16zika więc ja wymieniam sobie co sezonową zmianę kół. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMC-100 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 panowie mam problem z tym stabilizatorem. kupiłem nowe gumki i nic nie pomogło dalej stuka. Muszę kupić "nowy" drążek, ten mój ma wytarte już końcówki i nic nie pomaga. Mam pewien pomysł jak by go zregenerować, ponieważ nie mogę znależć nigdzie nówki, takiej nie używanej. Orientuje się ktoś czy to w ogóle można kupić nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 jak masz drążek 24mm to kup gumki dla drążka 23mm koszt nowych gumek to 20 zł, a spróbować warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMC-100 Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 już tak robiłem, wymieniłem tydzień temu i byłem na przeglądzie w sobotę a ten diagnosta powiedział że wszystko ok ale te gumki to do wymiany do się wyrobiły i trochę koła zbieżności nie trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Drążek stabilizatora nie ma nic wspólnego ze zbieżnością. Zbieżność ustawia się na końcówkach układu kierowniczego. Swoją drogą dziwny ten diagnosta, stwierdził, że nie ma zbieżności, pieczątkę pewnie podbił ale usterki nie skorygował? Nie wierzę, że po tygodniu są do wymiany jakie by nie były. Chyba, że w przeciągu tego tygodnia zrobiłeś kilka tyś. km po naszych wspaniałych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi