Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak wskazań licznika tymczasowego kilometrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupiłem auto, renault megane 99' silnik 1.9 dti 98KM.

Mam problem taki, że nie wiem jak włączyć licznik tymczasowy(ten co można resetować), nie mam pojęcia też czy mam komputer pokładowy, czy nie. Niestety nie wiem jaka to "phase" jest..wydaje mi się, że II.

Próbowałem przyciskać, trzymać ten przycisk koło wyświetlacza który powinien resetować przebieg, czytałem manuala który nic mi nie powiedział sensownego. Próbowałem czy może jest sterowanie z radia lub pilota do radia w kierownicy. Sprawdzałem rózne kombinacje i przyciskałem wszystko co się dało. Wyświetlacz z licznikiem kilometrów działa dobrze, przy uruchamianiu OIL OK z kreseczkami też działa.

Załączam zdjęcie.

post-32147-0-77693700-1327106059_thumb.jpg

Edytowane przez WscieklyAmok

Raczej masz licznik z komputerem. Na końcu prawej manetki powinien być guzik do przełączania funkcji wyświetlacza. Tym czarnym przyciskiem koło wyświetlacza tylko kasujesz - osobo licznik podróży i osobno (ale wszystkie na raz dane komputera).

Podejrzewam, że masz wymieniony licznik na taki z komputerem, a manetka pozostała stara (bez przycisku). Jeśli licznik jest bez komputera pokładowego, przebieg dzienny powinien być wyświetlany poniżej przebiegu całkowitego po zniknięciu wskazań stanu oleju. Wtedy przycisk obok służy tylko do kasowania licznika dziennego. Sprawdź, czy na naklejce z tyłu licznika nie pojawiają się literki: STD - licznik bez komputera lub ADAC - licznik z komputerem.

Możliwe, że poprzedni właściciel zmienił licznik, ale zamiast wymiany manetki zrobił gdzieś jakiś przycisk do przełączania. Możliwe też, że zmienił licznik nie będąc świadomym różnic i nawet o komputerze nie wiedział. I trzecia opcja - masz licznik bez komputera, ale nie działa druga linijka na wyświetlaczu (nie wiem, czy z elektronicznego punktu widzenia możliwe, że np. nie kontaktuje jakieś złącze i działa tylko górna linijka(?)). Najlepiej sprawdź tak jak radzi kolega powyżej, albo raczej:

Liczniki firmy JEAGER rozróżniamy po nr na naklejce z tyłu. Licznik o nr 7700//427//900 C jest wyposażony w komputer pokładowy natomiast licznik o nr 7700/427/896 C NIE POSIADA komputera pokładowego
.

Tu się dowiesz więcej o sprawie: http://megane.com.pl/topic/15980-manual-wymiana-zegarow-w-ph-i-na-ph-ii/page__hl__%2Bwymiana+%2Blicznika

Niby wersja z kompem.

No i co z tego? Mam wymienić manetkę i będzie hulać ?

Czy może ktoś tylko wymienił wyświetlacz z auta z kompem?

Co mi radzicie zrobić ?

Wybaczcie, że tak ogólnikowo, ale właśnie jestem po imprezie :-)

post-32147-0-88296700-1327367736_thumb.jpg

Wymieniasz manetkę lub montujesz dodatkowy przycisk, sprawdzasz czy jest doprowadzony przewód od ECU do wtyczki licznika (info o spalaniu) i powinno działać. Naciśnięcie przycisku będzie powodowało zmianę wskazań dolnego rzędu. Uwaga: wszystkie funkcje działaja po przejechaniu odległości ok. 400m, tak że nie stresuj się, jak od razu nie uzyskasz wszystkich informacji na wyświetlaczu.

Wymiana samego wyświetlacza jest nieopłacalna. Poza tym nie wiem, czy da się to zrobić bez specjalnych kombinacji, łatwiej wymienić licznik.

Chodziło, mi o to, czy na pewno mam ten komputer, że może ktoś wymienił licznik od auta z komputerem tzn. czy jest poprowadzony przewód ECU.

Szukam tej manetki na aukcjach, ale wygląda na to, że jednak będę szukał szczęścia na szrotach. Wolę mieć oryginalnie w manetce od wycieraczek niż zwisający gdzieś przewód :-)

Czytałem tamten temat co kolega Kambol podał, mam nadzieję, że poradzę sobie z podpięciem nowej manetki z guziczkiem do komputera.

Jeśli dobrze zrozumiałem to nie będę musiał ciągnąć nowego kabla? Tylko odpinam starą manetkę i podpinam nową? Kostka taka sama?

Chyba, że przewód ECU nie poprowadzony, to używając tamtego manuala mogę poprowadzić nowy przewód i będzie działać?

Wybaczcie jeśli pytam o jakąś oczywistość, po prostu nie mam o tym zielonego pojęcia :)

Czytam, czytam, czytam no i co? Albo mam ten ECU, albo nie. Kupiłem manetkę, dzisiaj będę wieczorem przekładał.

Edit:

Dzięki wszystkim za pomoc :-) Wszystko zaczęło działać, spalanie itp :) Miałem problem tylko z wyjęciem wajchy, trzeba odpowiednio ją ustawić, a przynajmniej u mnie tak było, oraz ciężko się odpinało kostkę.

Pozdrawiam

Temat, uważam, że można zamknąć.

Edytowane przez WscieklyAmok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!