Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak wsadzić skrzynkę bezpieczników na miejsce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem nie dawno megane 1.6e 96r z uszkodzoną elektroniką (nie działało lusterko prawe, temp zew, pilot, immo, centralny z pilota to zrobiłem, oświetlenie kabiny nie reaguje na otwarcie drzwi, oraz sterowanie szyba prawa nie działa do dziś)

Moje pytania:

1.Jak wsadzić skrzynkę bezpieczników z powrotem na miejsce (ja jej nie wyciągałem)

2.Co zrobić żeby oświetlenie kabiny reagowało na otwarcie drzwi, i która krańcówka odpowiada za kontrolkę przy zegarku (sprawdziłem przy drzwiach i w klapie bagażnika mają przejście czyli są ok). Przy masce nie znalazłem :/

3.Czy zamiast bezpiecznika termicznego (od prędkości nawiewów) mogę to na jakiś czas połączyć drutem (zanim nie kupie tego bezpiecznika)

4.Jak naprawić wskazania poziomu paliwa gdzie w baku jest około 5cm paliwa a wskazówka nie drgnie (kontrolka się nie zapala, po wyjęciu pompy i ruszaniu pływakiem wskazówka działa bo unosi się w raz z unoszeniem pływaka

5.Jak naprawić ściemiacz (po wyczepieniu go podświetlenie zegarów działa dalej z tą samą mocą jak by był wpięty, lecz poruszanie nim nic nie daje)

6.Czy zmiana skrzynki z bezpiecznikami spowoduje ze nie zakoduje immo i pilota w nowej skrzynce i nie uruchomię auta? (mam podczerwień)

Teks pogrubiony to pytania dosyć pilne

Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję

P.S.

Do administarotra

Nie znalazłem na forum odpowiedzi na te pytania

Jeśli one jednak są to proszę o linki do tematów

Pozdrawiam

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.10

0cool

Edytowane przez 0cool

[nie cytujemy w całości postu, pod którym odpowiadamy bezpośrednio]

a mógłbyś nie pisać skrótami ?

co to UHC?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 mógłbym prosić o stosowanie się do regulaminu :) Bardzo proszę :)

0cool

Edytowane przez 0cool

Inna nazwa to BSI. To jest ta skrzynka po stronie kierowcy z bezpiecznikami. Może ktoś założył inną. Auto odpala ale nie wszystko działa. Skoro była wyjęta to musiał być tego powód.

wiem ze auto miało alarm dokładany (luźna wtyczka i dwa dodatkowe bezpieczniki)

Auto odpala ale co jakiś czasz żeby odpalić muszę zamknąć i otworzyć auto (tak jakby immo wariował)

Tu moje pytani jeśli zmienię skrzynkę to co z immo co z pilotem ? Nie unieruchomię sobie auta przez zmianę skrzynki ?

I co z resztą moich pytań ? Jak sprawdzić jaka skrzynka powinna być u mnie w aucie ?

Dodano: 29 sty 2012 - 12:18

czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie

co się stanie jak zmienię skrzynkę bezpieczników i jak ją włożyć na miejsce, i czy zamiast tego bezpiecznika(128C 10A)można wsadzić inny lub drut (dopóki nie dostanę go)

Edytowane przez pasek

O podmianie UCH dla tego modelu jest temat. Opisano tam, jakich problemów się spodziewać przy wymianie na inną. (to pełna nazwa, rozwiniecie i tak jest po anglijsku i mało mówi) Jak napisano wyżej to ta skrzyneczka razem z płytką bezpieczników, czasami zwana modułem komfortu. Zazwyczaj jednak stosuję się BSI lub w renówkach UCH.

Co do bezpiecznika, trudno powiedzieć. Takiego eksperymentu jeszcze nikt nie przeprowadzał by podmienić na drut. Przynajmniej nie opisano takiej zamiany na forum. Zazwyczaj podmiana zepsutego polega na zastąpieniu go nowym, odpowiednim. Może to działać ale chyba na najwyższych obrotach.

Tu ten temat o UCH:

http://megane.com.pl/topic/34723-biala-plyka-z-przekaznikami-megane/

Na inne pytanie z 1 posta tez są już odpowiednie tematy::

http://megane.com.pl/topic/35852-wskaznik-poziomu-paliwa-wariuje/

http://megane.com.pl/topic/34391-wskaznik-paliwa/

Ogólnie można je szybko odnaleźć przeglądając tytuły w liście tematów tego działu. (tak też właśnie te znalazłem)

http://megane.com.pl/forum/95-elektr-ogolne-megane-i-scenic-i/

Patrz tez na tematy dla scenica, sa pokrewne:

W tym temacie nie dowiedziałem się nic więcej jak to co wiedziałem

Pytanie:

Jak sprawdzić i gdzie po VIN jaka powinna być skrzynka bezpieczników w moim aucie? (nie jestem pewien czy jest odpowiednia)

Dodano: 29 sty 2012 - 13:44

u mnie po wyjęciu pompy z pływakiem i poruszaniu nim wskazówka się unosi wraz z ruchami pływaka, ale jak włożę pompę do baku wskazówka nie rusza się nawet na moment a kontrolka rezerwy gaśnie po chwili po uruchomieniu silnika

Dodano: 29 sty 2012 - 13:46

Ogólnie można je szybko odnaleźć przeglądając tytuły w liście tematów tego działu. (tak też właśnie te znalazłem)

http://megane.com.pl...ane-i-scenic-i/

tak jak pisałem wyżej szukałem w tematach ale nie znalazłem odpowiedzi na te pytania z 1 postu więc założyłem nowy temat z myślą o uzyskaniu odp

Dodano: 29 sty 2012 - 13:47

Takiego eksperymentu jeszcze nikt nie przeprowadzał by podmienić na drut. Przynajmniej nie opisano takiej zamiany na forum. Zazwyczaj podmiana zepsutego polega na zastąpieniu go nowym, odpowiednim. Może to działać ale chyba na najwyższych obrotach.

a co się stanie gdy zamiast 128*C wstawię 133*C lub wyższy/niższy

a co się stanie gdy zamiast 128*C wstawię 133*C lub wyższy/niższy

Wytrzyma wyższą temperaturę przegrzania. Czyli coś będzie bardziej narażone na wypalenie.

Tak jak z bezpiecznikami, gdy zamiast wymaganego 5A wstawisz 10A

Co do wskazanych tematów- są takie to tam w myśl regulaminu należało te pytania wstawiać.

Teoretycznie taki temat jak ten, wielowątkowy powinien od razu lecieć do kosza.

w poszczególnych tematach miałbyś też większe szanse na odpowiedź tych, co tam pisali i mają o tym już jakieś pojęcie.

Do takich nowych wielowątkowych raczej mało kto zagląda, zazwyczaj z nudów lub obowiązku.

jak bym uzyskał w innych wątkach odpowiedzi to bym tu nie tworzył takiego tematu

myślałem że takie informacje to nie będzie wielki problem dla kolegów którzy rozebrali już nie jedną megankę

jeśli administrator uzna temat za zbędny to proszę o skierowanie mnie do tematów gdzie uzyskam odpowiedzi na pytania w 1 poście

Moje pytania:

1.Jak wsadzić skrzynkę bezpieczników z powrotem na miejsce (ja jej nie wyciągałem)

Skrzynka ma po bokach wystające kołki. Wystarczy wcisnąć je w miejscu gdzie była skrzynka. Potem jeden torx i zamocowane. jak otworzysz klapkę po lewej stronie koło kolumny kierowniczej będziesz widział gdzie to było.

BSIJPG_rrnqpnw.JPG

Edytowane przez zawisza1980

Jakby się szukało- to by się znalazło choćby to:

http://megane.com.pl/topic/4471-scenic-gdzie-znajduja-sie-przekazniki/page__view__findpost__p__42139

montaż w odwrotnej kolejności do opisanej.

(można pominąć fotkę z zaznaczonymi przekaźnikami, dotyczy innego tematu)

jak bym uzyskał w innych wątkach odpowiedzi to bym tu nie tworzył takiego tematu

Jakoś nie widzę żebyś gdziekolwiek pisał poza tym tematem. Jeżeli nie pytasz to jak chcesz uzyskać odpowiedzi?

A Twoje pytania

Ad1) udzielono Ci odpowiedzi

Ad2) wszystkie krańcówki połączone są równolegle, otwierasz drzwi lub klapę i kontrolka się powinna świecić, nie świeci to spalona żarówka lub uszkodzenie elektryczne, przewodów lub samego UHC.

Ad3) spalisz dmuchawę lub moduł, po to jest tam zabezpieczenie, poza tym mam niejakie podejrzenie, że teramik robi za czujnik temperatury, ale nie sprawdziłem tego w 100%

Ad4) nie koniecznie jest zepsuty, polecam poczytać tematy dotyczące wskazań paliwa w baku. U mnie lampka rezerwy pali się w momencie gdy wskazówka, prawie w ogóle się nie podnosi.

Ad5)coś namieszane z elektryką trzeba popatrzeć na schematach i sprawdzić czy nie ma gdzieś zwarcia.

Ad6)oczywiście że będzie wymagać zaprogramowania immobilizera, skrzynka ma być o takim samym nr jaka masz obecnie.

Teks pogrubiony to pytania dosyć pilne

nie widzę nigdzie pogrubionego tekstu.
Nie znalazłem na forum odpowiedzi na te pytania

Zapewniam Cię że są.

Jeśli one jednak są to proszę o linki do tematów

wykorzystaj :)

Teoretycznie taki temat jak ten, wielowątkowy powinien od razu lecieć do kosza.

Dlatego zamykam, a kolega pasek musi dokładniej poczytać forum, bo wiele poruszonych zagadnień jest dość szeroko komentowane na forum.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!