korzenkorzen Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam Mam pytanie do tych, którzy są naprawdę w temacie, bo planuję wymianę silnika w moim kangoo i chciałbym się zapytać czym te dwa silniki się różnią tak naprawdę? W ogóle czym się różnią silniki z serii E7J XXXXX? Czy po przekładce nie będzie żadnych problemów z elektroniką, komputerem itd? Oba silniki są o pojemności 1.4 w benzynie. A drugie pytanie to na co zwrócić można uwagę przy kupowaniu silnika, który jest zdemontowany? Wiem, że nie sprawdzę go w żaden skuteczny sposób ale jak można minimalizować ryzyko złego zakupu? Wiemy jakie są te "gwarancje rozruchowe". A jeśli nie uda mi się kupić silnika to czy warto zrobić generalny remont? Ile średnio by kosztował? Chodzi mi tutaj o min. tulejowanie cylindrów, planowanie głowicy, szlif wałka, wymianę pierścieni, panewek uszczelek itd. ogólnie mówiąc generalka, biorąc pod uwagę cenę około 1500zł drugiego silnika, bo bardzo ciężko mi go znaleźć. Z drugiej strony, z tego co pamiętam w pdf-ie "sam naprawiam renault kangoo" było napisane, że się głowicy nie planuje. Proszę o fachową pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Na 1 wałku czyli 8 zaworowy było kilka rodzai z pojemności 1.4 monowtrysk (silnik stosowany w megane) o mocy 70km(eco) - 75km(energy) i na wielowtrysku też na 1 wałku krótka seria wprowadzona w meganach po lifcie 1999-2000 o mocy jeśli mnie pamięć nie myli 82km potem wchodzą tylko 16V. W przypadku silniku 70 i 75km nie ma większych różnic i nawet komputery były stosowane takie same. Co do remontu osobiście proponuje kapitalny remont, dlaczego? ponieważ wiesz co miałeś do tej pory remont takiego silnika to ok 1000 - 2000zł zależy co robisz i ile weźmie mechanik za rozłożenie i poskładanie tego. Można kupić silnik ale trafisz na padło co ma 500tyś a możesz trafić na ideał 50tyś to loteria silnik kosztuje ok 1000zł + koszt transportu ok 200zł pamiętaj że musisz wymienić rozrząd, oleje itp no i trzeba go zamontować. Każdą głowicę da się splanować kwestia odpowiedniego fachowca i sprzętu którego posiada. Ja robiłem: Zawory ssące, gumki uszczelniające zawory, pierścienie (na wszystkich 4 cylindrach), panewki, zrobiony szlif głowicy, rozrząd (bez pompy),uszczelka pod głowice uszczelka pod pokrywę zaworów i do tego kopułka z palcem, przewody oraz świece + koszt robocizny mechaniora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zdecydowanie lepiej i pewniej jest naprawić swój, pewny silnik niż kupować w ciemno jakieś padło niewiadomego pochodzenia. Tutaj wiesz co masz, a po drugie to, tak jak Markaba pisze, taniej zrobić remont. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzenkorzen Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Dodam jeszcze, że jak się rozgrzeje i wrzucę bieg jałowy to kontrolka oleju się pali w sposób ciągły. Nie wiem czy to wina pompy olejowej czy w ogóle nie trzyma już ciśnienia oleju...Merkaba a nie robiłeś tulejowania cylindrów i nie dobierałeś pod to pierścieni? Czy same pierścienie wymieniłeś ? Odkręcałem już kilka razy głowicę to zapewne trzeba wymienić szpilki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi