Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z anteną od radia

Rekomendowane odpowiedzi

Wtiam wszystkich forumowiczów :l: Otóż posiadam od niedawna Scenica 1.9 DCI r. 2003 i jest z nim pewien problem. Gdy kupiłem go, posiadał nieoryginalną, krótka antene, która praktycznie w ogole nie dawała rezultatów w odbiorze stacji radiowych. Postanowiłem, ze kupię nową, oryginalna do tego modelu ( koszt . 40 zł ) przykreciłem ją, ale okazało się , ze problem nie polega na samej antenie, lecz na tym czarnym uchwycie , który wystaje z dychu. To wlasnie w nim jest cały problem. Gdy przykrece antene i przycisne ją mocno w dół, radio zaczyna łapać, gdy tylko puszcze - przestaje działac. Pisze wlasnie ten post, bo chciałbym dowiedzieć od Was, w jaki sposób można dostać się do wnętrza tej wystającej "gumy" , która jest na dachu samochodu ( czy ona trzyma sie na zastrzaskach które trzymają ją do dachu? Kombinacja srubowretem coś da ? ) Gdybym nie jasno wytłumaczył, jako załącznik wysyłam zdjęcie, które pokazuje co mam na mysli i do czego chce dostać się do wnętrza. Wydaję mi się, ze w srodku tej " gumy" wystającej jest kabel od anteny , który przypuszczam ze jest uszkodzony skoro przyduszenie anteny pomaga, a gdy puszczam ją luzem - radio nie znajduje ani jednej stacji. Prosze Was drodzy fani Reno o pomoc ;)

PS. Przepram, jezeli powyzszy temat został zapisany w nieodpowiednim dziale. Jezeli tak się stało, proszę moderatora o przeniesienie go do odpowiedniego

Dział właściwy ale sposób wyróżnienia treści posta już nie, cała treść wytłuszczoną czcionką. Zmieniam na poprawna, a Ty patrz regulamin.

post-41783-0-85013200-1329075284_thumb.jpg

Edytowane przez gojgien

Na moje antena nie łapie masy, musisz dojść od spodu i odkręcić to,

Bog zaplac za odpowiedz. Zapewne wiązę się to z tym, ze trzeba bedzie zrobic demontaz tego podsufitka, a ja nie mam pojecia jak to zrobic pomijajac fakt, ze z tyłu tzn. blisko tylniej szyby bagaznika, w tym podsufitku znajduja sie 2x poduszki powietrzne. Jezeli wiesz jak to zrobic aby niczego nie uszkodzic, to proszę napisz mi . A ta masa tak jak mowisz rzeczywiscie moze sprawiac problem. Odpisz.

Czy problem charczacego radia moze miec cos wspolnego z masą, ale nie na dachu tylko przy radiu ?

Dodam ze dzisiaj odkrecilem radio i odczepilem kabel od anteny a nastepnie w miejsce na antene przylozylem 5 cm srubokręt - efekt byl rewelacyjny, grało bez zadnych zakłocen, natomiast po powrotnym wczepieniu kabla od anteny problem z zakloceniami pojawil sie na nowo. Pomocy - przeciez dobre radio w samochodzie to podstawa :l:

• 4 tygodnie później...