Skocz do zawartości

Brak reakcji na pedał gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie użytkowników forum. Czytam już od rana i próbuję znaleźć rozwiązanie mojego problemu ale nic takiego, co by pasowało nie znalazłem. Wiem, że czasami forum z dużą ilością wiedzy są rozbiegane i ciężko się porusza w nim młodym czytelnikom. Sam jestem czynnym użytkownikiem forum o dziobomoczeniu i sam się czasami gubię. Proszę więc, jeżeli podobne problemy były to z miłą chęcią skorzystam z linków, jeżeli pomyliłem działy to proszę o proprawkę.

Problem

Zakupiłem Scenic z 1.5 z popsutym wtryskiwaczem. Auto kulało na 4 cylinder, ale utrzymywało obroty 1300, wyświetlała się kontrola service (p) , check parking brake, check injection oraz był brak reakcji na pedał gazu. Wtrysk został wymieniony, przy okazji wymieniłem filtr paliwa bo dużo powietrza było w układzie. Auto chodzi ładnie, równiutko, powietrza w powrocie prawie nie ma, ale pedał gazu cały czas nie reaguje. Pojawia się kontrolka check injection, service (p) oraz informacja o błędzie hamulca. Czyli nic się nie zmieniło. Dodatkowo, przy naciśnięciu pedału hamulca, obroty spadają do około 800 i po puszczeniu hamulca stabilizują sie na 1300.

Przekonany o wadzie pedału gazu, wymontowałem go, ale auto pracuje bez zmian. Jak by to był przyrząd do produkcji dziobomocznych płynów to bym wiedział o co chodzi, a tu nie wiem, czy wymieniać pedał gazu, czy takie zachowanie jest wynikiem trybu awaryjnego wywoływane przez jakieś inne czynniki? Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie potencjiometru?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość :mrgreen:

Pozdrawiam