maro111-78 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Witam.morze ktoś mógł by mi pomóc. mam problem ze swoim scenicem a mianowicie odczuwam jakby hamowanie przy ruszaniu ze śniegu lub z błota. dodam że tylko wtedy gdy koła zaczynają się ślizgać. wyjąłem wał napędowy i to samo a jedna skrzynia jusz poszła na złom.z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Może tak, sprecyzuj swoje zapytanie w czym problem, tak chaotycznie to opisałeś że ciężko cokolwiek zrozumieć a co dopiero wywnioskować. I kurcze weź zastosuj jakiś słownik czy coś bo te błędy aż oczy wypalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro111-78 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 spróbuje bardziej wyjaśnić o co moi chodzi.jest to scenic rx4 problem polega na tym że kiedy ruszam z błota a koła zaczynają się ślizgać natychmiast samochód hamuje (tak mi się wydaje że hamuje)poprostu coś go blokuje. kiedy ruszam z asfaltu gdy koła nie tracą przyczepności wtedy jest wszystko ok.parę dni temu rozleciała mi się skrzynia biegów i to napewno przez to, więc boję się żeby nie poszła i druga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 To nie jest czasem normalna praca dyferencjału ? Nie znam się na tym aucie i nie wiem, czy posiada ono blokadę dyferencjału. Jeżeli posiada, to w takich przypadkach należy ją włączyć. Bez blokady, napęd przekazywany jest na koło, które ma lżej, czyli w tym przypadku na koło które się ślizga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro111-78 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 tylny napęd mam odłączony całkowicie bo wyjąłem wał napędowy ale blokady dyferencjału to on niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 poszło do Ciebie pw maro111-78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Moim zdaniem to normalne zachowanie, a jest to automatyczne hamowanie koła będącego w poślizgu, by przenieść moment obrotowy na drugie koło. W dalszej kolejności nastąpi redukcja mocy silnika, by odzyskać przyczepność kół w czasie ruszania. Normalne działanie ASR. Gdyby był wał, to jeszcze przedtem moc byłaby częściowo przeniesiona na tylną oś. A skrzynia poszła, bo to zapewne znany problem dopasowania skrzyni do silnika diesla w tym modelu. Taki jego urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian_DAF Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Na moje ASR lub ESP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreammen Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Oczywiście jeśli przy poślizgu dławi silnik i zapala się kontrolka od kontroli trakcji to będdzie asr, choć w rx4 spotkać asr/esp jest ciężko ;/ co do skrzyni biegów to głównym powodem padania skrzyń biegów w tego typu autach jest zatarte sprzęgło wiskotyczne które po zblokowaniu przekazuje stale 50% mocy na tył aż w końcu skrzynia tego niewytrzymuje i pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi