bowtoleper Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Witam. Przeczytałem już sporo artykułów na temat problemów z instalacją gazową jednak nie mogę dokładnie stwierdzić gdzie leży problem w moim samochodzie. Polega on na tym, że najczęściej na zimnych silniku kiedy dodaje gazu zaczyna strzelać(wydaje mi się ,że w wydechu),kiedy się rozgrzeje chodzi prawidłowo. Podkreślam, że owe "strzelanie" występuje tylko kiedy jest załączony na gaz, na benzynie chodzi normalnie. Miałem wymieniane kable od cewki, a także świece, poza tym nie wyrabiam dużo kilometrów. Wydaję mi się, że wystarczy wymienić filtr od gazu-jak myślicie?Instalacje miałem założoną w roku 2005(niestety nie znam jej parametrów-zgubiłem książeczkę montażową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) wymień filtr gazu i niech gazownik wyreguluje instalacje, a jak to nie pomoże to zapewne winne są cewki. Edytowane 15 Marca 2012 przez baciuś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Jak instalacja założona w 2005 roku to parownik może wymagać regeneracji. U mnie były podobne objawy, po regeneracji parownika, listwy i wymianie filtrów wszystko minęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowtoleper Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 A jaka cena wymiany parownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Przeczytaj swój pierwszy post w tym temacie i napisz mi, skąd mam wiedzieć, skoro nie podałeś żadnych szczegółów dotyczących instalacji. Ja za swój zestaw naprawczy zapłaciłem ok 50zł, robocizna moja. Możesz poszukać zestawu naprawczego albo nowego parownika. Najpierw jednak upewnij się, poczytaj, czy Twój objaw pasuje do mojej podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowtoleper Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Jak również pisałem nie posiadam danych instalacji gazowej(napisane w poście) i nie chcę wymieniać od razu parownika-upewniam się jakie są możliwe przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 W takim razie odczytaj nazwę i model z parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morbiass Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 U mnie ten sam problem, ale skończył się po wymianie obu filtrów gazu. Z tego co słyszałem podobno wymiana świec też pomaga - ale to nie jest moja opinia, więc tylko sugeruje. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauz Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Panowie mam dokładnie ten sam problem tyle że u mnie nawet na rozgrzanym lubi diabelsko przerywać (to naprawdę męczące). Mam STAGA 400 PLUS. Na benzynce chodzi elegancko. Mimo iż daje się skalibrować, to komputer twierdzi że dysze są za duże Oo. Nie wiem jaką mam listwę niby w papierach jest VALTEK. Na wtryskach jest 3Ohm jednakże nigdzie nie jest napisane że to VALTEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 mam listwę niby w papierach jest VALTEK zrób foto listwy wtryskowej jeśli to faktycznie valtek to czeka cię wymiana listwy na coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Czerwone Waldemary tak mają Nie wiem jak Wy, ale ja bym jechał do gazownika, bo tak w ciemno to można sobie gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morbiass Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Co może być przyczyną szarpania samochodem (nie zawsze, ale w większości) przy jeździe na gazie od ok. 2000 do 3000 obr. natomiast po tej granicy jazda jest płynna? Wspomnę, że sprawdzone zostały filtry (wymienione 2000 km temu), świece wymieniałem razem z filtrami 2000 km temu, mechanik sprawdzał mi cewki, podłączał układ do komputera i żadnych błędów nie wyrzucało, natomiast jazda na benzynie nie sprawia żadnych problemów w pełnym zakresie obrotów. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jeśli tak proszę o sugestie bo sam już zgłupiałem co z moją renią. Dodam jeszcze, że gazownik ustawiał mi "po zimie" w marcu parametry instalacji. A szarpnięcia pojawiają się do dzisiaj. Edytowane 7 Maja 2013 przez morbiass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 morbiass, kup interfejs do swojej instalacji lpg (wydatek kilkanaście do kilkudziesięciu pln), ściągnij program ze strony producenta, podepnij komputer i powinieneś zobaczyć w czym jest problem. Z interfejsem sam będziesz mógł doglądać swojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi