hghormone Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam. Ostatnio podczas wymiany rozrządu zauważyłem zwisający wisiał obok filtra powietrza, oczywiscie nie znaczy ze powinien sie tam znajdować bo przewód jest dosyć długi. Oznacznie na czujniku to "20PS 1010-004". Zamieściłem fotki czujnika, może ktoś wie od czego on jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Czujnik ciśnienia płynu wspomagania. Zwisał bo czegoś brakuje mu, tak wygląda w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hghormone Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) A gdzie powinien być wpięty ? I co się może dziać jeśli nie jest on podłączony ? Sprawdzałem w książce serwisowej i mojej megance nie ma czegoś takiego jak Czujnik ciśnienia płynu wspomagania. Edytowane 22 Marca 2012 przez hghormone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Wygląda jak by go ktoś odłamał (przy wymianie rozrządu?). W moim silniku taki czujnik jest na pompie wspomagania kierownicy. Może to Ci pomoże (numer 8): http://megane.com.pl/files/file/21-opis-czujnikow-silniki-14-i-16-16v/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hghormone Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Dzieki za podpowiedź. Rzeczywiscie zobaczylem ze pod zbiorniczkiem wspomagania na jednym z węży wystaje metalowa końcówka tego czujnika, a więc chyba musze kupić nowy czujnik, bo raczej ta czesc ktora ja mam rzeczywiscie sie wylamala, chyba ze jest to wpinane. Moze mi ktos jeszcze powiedziec co sie bedzie działo gdy tego czujnika nie ma podlaczonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 A patrzyłeś na opis tego czujnika, który jest w podlinkowanym przeze mnie pdf-ie? Pewnie nie, bo byś wydedukował co się będzie działo bez czujnika... Włącznik ciśnieniowy wspomagania układu kierowniczego. Włącznik ten jest umieszczony na wylocie wysokiego ciśnienia pompy wspomagania układu kierowniczego (nad pompą). Przekazuje do elektronicznego urządzenia sterującego silnika, przez połączenie z masą (styk 85), sygnał, że ciśnienie oleju wytwarzane przez pompę wzrosło w stopniu powodującym konieczność reakcji na spadek prędkości obrotowej silnika samochodu (spowodowany jego obciążeniem przez pompę wspomagania układu kierowniczego). Nie ma czujnika, nie ma informacji do ECU, że trzeba zwiększyć obroty, bo wzrosło obciążenie. Pewnie obroty będą nieprzyjemnie spadać podczas intensywnego kręcenia kierownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hghormone Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 No wlasnie krecenie kierownica nie ma u mnie zadnego wplywu na obroty. Ale czujnik rzeczywiscie nie jest podlaczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam. Podłącze się do tematu. Dziś zdjąłem przedni lewy błotnik bo musż go pomalować na rantach i przy okazji usunąć rdzę która pojawiła się w różnych zakamarkach. Ale piszę o tym ponieważ moją uwagę zwróciło to co na zdjęciu wskazane jest wkrętakiem: Co to jest.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Przewód do halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Jak zwykle pomocny Kreciq :lol: Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi