markar74 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Witam. Po ponad dwugodzinnej trasie, na parkingu, po wyłączeniu silnika pękł mi przewód między termostatem a chłodnicą i wyciekł płyn. Co było powodem pęknięcia? Czy za ostro jechałem (110-140km/h), czy to że nie potrzymałem go na wolnych obrotach (aż do włączenia wentylatora) przed wyłączeniem? A może jeszcze jakaś inna przyczyna była. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Wiesz, po 16 latach od produkcji auta, takie rzeczy mają prawo się dziać. Węże są gumowe, a guma z czasem parcieje i robi się krucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Równie dobrze powodem może być niesprawny korek (zawór ciśnieniowy) na zbiorniku wyrównawczym. Co w połaczeniu z tym co napisał Kreciq oraz źle odpowietrzonym układem albo przedmuchem do układu pokazuje najsłabszy punkt. Radzę sprawdzić korek, oraz możliwość przedmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Trzeba założyć nowy wąż i sprawdzić, czy nie robi się twardy wraz z rozgrzewaniem się silnika. Jak nie robi się twardy, czas będzie raczej jedynym powodem usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Wymieniłem na nowy. Gdy silnik nagrzeje się to wąż owszem jest twardy i to mnie niepokoi. Po poluzowaniu korka na zbiorniczku (silnik wyłączony) uchodzi powietrze i wąż mięknie. Czy tak powinno być? Jak sprawdzić czy korek jest sprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Nie powinno tak być. Korek można sprawdzić chyba tylko przykładając do niego odpowiednie ciśnienie. Na początek sprawdź, czy zaworek w nim w ogóle się porusza. Spróbuj go wcisnąć. Może się po prostu przykleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi