pawelb5913 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Witam. Oto mój parownik: Z tego co wiem to filtr znajduje się pod tą pokrywą: Odkręcając te śruby, kluczem imbusowym 5, zaczęło syczeć i poczułem zapach gazu. Szczególnie jak ruszyłem tą śrubkę bliżej parownika tzn tą przy której jest ten plastikowy wężyk. Jak tylko poczułem gaz to odrazu kluczem w drugą stronę i przykręciłem tą śrubę. I teraz tak, czy to normalne i jak ten gaz będący w parowniku ucieknie to przestanie syczeć, czy może nie powinno nic takiego się dziać. PS. Pierwszy raz będę wymieniał filtr gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Najpierw zakręc zawór gazu znajdujący się przy butli. Potem przez kilka chwil po poluzowaniu śrub na filtrze poczekaj bo gaz powinien odparowac. Po wymianie filtra i przykręceniu pokrywki otwórz zawór przy butli. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez makuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Ok, dzięki. Jutro się tym zajmę. Zawór przy butli (butla w kole) będzie pod tym plastikowym dekielkiem w środku.?? Dodano: 20 kwi 2012 - 21:19 Ok już wiem gdzie znajduje się zawór przy butli. A wie może ktoś jaki filtr muszę kupić do reduktora Bluastar HP 100.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Z tego, co wujek google podpowiada, to filtr od Tomasetto AT 07 i AT 09 będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) No i wymianiłem filtr gazu. Na początku na biegu jałowym falowały obroty, ale o dziwo ostatnio było ok, obroty idealnie trzymały się około 750 - 800. Ale gorsze jest to że po wymianie filtra jest problem rozpalić silnik. Otóż po zakończonej jeździe na gazie, chcę rozpalić silnik na benzynie i jest problem. Silnik tak jakby łapał, łapał ten rytm pracy ale nie może zapalić, muszę długo kręcić, wcześniej nie było takiego problemu. Tak jakby zalewał się na gazie ale jadąc jest moc, rozpędza się itd, tak jak było. Może mieszankia jest zła i nie spala jej dobrze (mówie o gazie) a później rozpalając silnik na benzynie musi przepchnąć te pozostałości po mieszance gazowej. Dodam że na czas wymiany filtra zakręciłem zawór przy butli. Był chyba rozkręcony na maxa i tak jest teraz. Macie jakieś sugestie.?? Czy to kwestia regulacji.?? Może zawór na butli za bardzo rozkręciłem?? Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez pawelb5913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Raczej kwestia regulacji. Gaz rozjeżdża mapy benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jazda na gazie jest tania ale nnie do końca super. Jeśli jeździ się wciąż na gazie to komputer "przyzwyczaja" się do pracy na gazie i nie bardzo pracuje na benzynie, szczególnie jeśli masz w zbiorniku mało i w dodatku "starą" benzynę. Masz dwa wyjścia. Zatankuj trochę świeżej benzyny i przejedź na niej kilka-kilkanaście km. Jeśli to nie pomoże to zostaje diagnostyka mapy, do zrobienia w każdym warsztacie zakładającym gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Ale wymina filtra nagle wpłynęła na mape benzyny.?? Jeżdże tym samochodem 2 i pół roku i wszystko było idealnie, palił na dotyk a teraz głupia wymiana filtra i .... Dodano: 22 kwi 2012 - 14:20 Ogarnąłem temat. Okazało się że elektrozawór przy reduktorze się zawiesił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Filtr gazu około 10 PLN , satysfakcja z ogarnięcia bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zapłaciłem 5 zł za filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 A może mi ktoś powiedzieć jakie filtry potrzebuje w instalacji elpigas z reduktorem emmagas i w których miejscach są filtry (prosiłbym foto) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jeśli nie masz filtra przy samym reduktorze to pewnie jest gdzieś w komorze silnika. oglądaj przewód od gazu między butlą a reduktorem, gdzieś musi być, ewentualnie przy samej butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 zrobię jutro foty mojej meganie pod maską i jeśli można będę prosił o zaznaczenie filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Możesz mieć filtr tu: albo tu: lub w czymś podobnie wyglądającym. Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez pawelb5913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi