Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zaobserwowałem na trasie, że mój hamulec nożny łapie do pewnego momentu, czyli naciskam lekko hamulec łapie, próbuję docisnąć do podłogi i w tym momencie przestaję czuć opór pedał lekko schodzi do podłogi, ale samochód już od tego momentu przestaje hamować. Co może być tego przyczyną? Nie jestem jakimś super znawcą samochodów. Dlatego pisze tutaj, bo liczę, że uzyskam na tym forum pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Reches

Na początek sprawdź stan płynu, jeśli brakuje to dolej (uwaga musi być identyczny z poprzednim, by się dobrze zmieszały) lub go wymień po czym dokładnie odpowietrzyć układ hamulcowy. Jeśli to nie pomoże to istnieje prawdopodobieństwo zapowietrzania się układu lub usterki, pompy hamulcowej, serwa abs.

Najprawdopodobnie masz zapowietrzony układ hamulcowy (bardzo groźne zjawisko - nie lekceważ tego). Jak pisze kolega sprawdź czy nie ubyło Ci płynu. Kiedy wogóle go sprawdzałeś i wymieniałeś? Podczas normalnej eksploatacji płynu czasami trochę ubędzie (jak klocki się ścierają - tłoczki się bardziej wysuwają), ale nie jest to zjawisko szkodliwe lub groźne, ale długotrwałe. Jak ubyło Ci gwałtownie płynu to masz jakiś wyciek. Zacząłbym od sprawdzenie szczelności osłon na tłoczkach. Wizualnie będzie widać, że coś jest mokre i dość tłuste). Jeśli przy kołach (wszystkich czterech) masz sucho to może po prostu płyn się zestarzał. Należałoby go wymienić i ponownie sprawdzić hamulce. To są najprostrze sposoby oraz najmniej kosztowne. Awaria pompy hamulcowej lub serwa to już trochę głębsza sprawa, ale i jej nie można wykluczyć.

Zacznij od zaobserwowania czy w komorze silnika przy zbiorniczku nie masz płynu oraz czy pompa jest sucha. Potem pościągaj koła i posprawdzaj czy w okolicy tarcz i piast nie masz ciemnych i tłustych plam.