Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wyznaczanie miejsc parkingowych

slawko_23

Rekomendowane odpowiedzi

witam, przedstawię sytuację i proszę o podpowiedzi jak to ugryźć:

*Mam wynajęte miejsce parkingowe w garażu wielostanowiskowym podziemnym.

*Miejsce ma swój numer, na stałe przypisany do samochodu/najemcy. Garaż ma

także tzw boxy parkingowe i właśnie te stanowiska wspólne.

Są dwa rzędy tych miejsc parkingowych, wjazd pod skosem w lewo od ciągu jezdnego.

Z tego powodu na skrajach wyznaczonej powierzchni pozostały tak jakby połówki miejsc, o kształcie trójkąta o powierzchni równej połowę normalnego miejsca parkingowego. Dodatkowo przy tym "trójkącie" o którym piszę wbito słupek żółto pomarańczowy.

No i pewnego dnia zarządca wpadł na pomysł, aby na tym właśnie trójkątnym skrawku wyznaczyć nowe miejsce parkingowe na motor.

Pytanie czy jest jakaś podstawa prawna regulująca takie działanie? Czy zwiększenie pierwotnej liczby pojazdów mogących parkować w tym garażu podziemnym nie narusza jakiś przepisów bhp/ppoż? Zaznaczam, że słupek nadal stoi, miejsce to nie jest oznaczone żadnym numerem, a przez ten motor tam zaparkowany trudniej sie wjeżdża na moje miejsce (oczywiście na wstecznym, bo inaczej nie da rady). Proszę o pomoc...

p.s. może nie jest to rysunek techniczny, ale chyba możecie się połapać...

miejscaparkingow.jpg

Wspomniane miejsce zaznaczone czerwonym X na kształt trójkąta, o powierzchni ok 1/2 normalnego miejsca parkingowego. Może proporcje trochę nie tak ale tak mi wyszło.

Zapewne następuje złamanie przepisu.

W końcu jak był odbiór bhp to podpisywano protokół na określoną liczbę stanowisk.

Mogę zapytać się taty jutro i napiszę czy rzeczywiście narusza to jakieś przepisy czy nie. Ojciec akurat jest inspektorem bhp i do niedawna jeszcze w straży pracował :)

Witam, właśnie ppoż. mnie tutaj zastanawia nie mówiąc o braku możliwości "komfortowego" wjazdu wyjazdu na tym trójkącie skoro z tyłu auto z lewej auto a po prawej słupek.

A co do straży to jakie przepisy o tym stanowią? Wiecie jak to jest, duża firma budowlana, jedna z większych i starszych w regionie i pewnie swoje znajomości mają....

dziękuję za zainteresowanie :)

A mnie się wydaje, że problem leży w parkowaniu tyłem. Z kierunku ruchu (strzałki w stronę przeciwna do zegara) i namalowanych linii ograniczających stanowiska, wynika, by parkować przodem, a przy wyjeździe włączyć wsteczny i pojechać pod prąd. do czasu wyjazdu z miejsca parkingowego.

Gdyby miejsca były zaplanowane do parkowania tyłem przy tym kierunku ruchu, to linie stanowisk byłyby po skosie ale w drugą stronę namalowane. (wylot miejsca parkingowego w stronę wyjazdu)

Jest jeszcze opcja dowolności, jak w większości takich parkingów w galeriach handlowych, gdzie linie są prostopadle do kierunku ruchu.

Rozumiem, że filar może byc przeszkodą by taki wjazd wykonac bez poprawek, ale jadąc przodem do wyznaczonego miejsca, masz auto lepiej ustawione jak robiąc to tyłem, szczególnie jak na sąsiednim stanowisku stoi auto bagażnikiem zasłaniające kawałek Twojego miejsca.

gojgien, tak, ale mnie znacznie łatwiej jest wjechać tyłem niż przodem (jest tam po prostu wąsko i trudno się manewruje). Parkuje tam już 3 auto i zawsze wjeżdżałem tyłem.

Problemem według mnie, jest wyznaczenie dodatkowego miejsca parkingowego, na powierzchni do tego nie przeznaczonej. To po prostu skrawek betonu, pozostałego po wydzieleniu miejsc parkingowych, na którym jeszcze wbili słupek aby nie wjeżdżać, a teraz niby zrobili tam miejsce parkingowe na motor.