Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowym użytkownikiem.Mam Renault Megane 1 kombi 2001r. 1.6 16 V silnik K4Ma700.... Podczas jazdy nagle coś jakby się urwało-taki był odgłos.Podniosłem maskę pomyślałem że to pasek alternatora-ale był cały!! silnik zgasł więc postawiłem na zerwany pasek rozżądu zapalić się jyuż nie dało.Rozżąd był wymieniony 1 rok temu najechane ok.15 tys.-scholowali mnie i okazało się że pasek jest cały ale urwało poduszkę silnika prawą i odpadło zabezpieczenie koła zębatego paska rozżądu-taki nitowany kołnierz który zabezpiecza aby pasek się nie zsunął-wpadło to pomiędzy pasek a koła zębate co doprowadziło do przeskoczenia paska rozżądu-do wymiany 2 koła zębate i pasek rozżądu i pokrzywiane zawory wydechowe wszystkie-no i oczywiście cała głowica do roboty-prowadnice zaworów idp.koszmar czy mogło się jeszcze coś stać ?????? o czym nie wiem?? 2 dni przed tem byłem na przeglądzie tech.czy diagnosta jest w stanie wyczuć zerwaną poduszkę silnika ?? i czy ten przypadek i tymi kołami zębatymi to niechlujstwo mechanika z przed roku kiedy zakładałem pasek ? czy mógł coś spaprać ?

2 dni przed tem byłem na przeglądzie tech.czy diagnosta jest w stanie wyczuć zerwaną poduszkę silnika

Jaki to przegląd. Jeśli coroczny w SKP do przedłużenia ważności DR, to diagnosta na takie elementy nie patrzy.

Sprawdzają numerki karoserii, hamulce, zawieszenie, oświetlenie, analiza spalin, poszukują wycieków, stan ogólny i do kasy.

Całoroczny ale to nie do pomyślenia żeby klient mówił i wymuszał na diagnoście co ma sprawdzić bo to napewno będzie dobre i nie trzeba sprawdzać-analiza nie potrzebna,amortyzatory będą dobre bo 2001 to dla niego nie stare auto itd.trzeba przypilnować sobie przecież tu chodzi o bezpieczeństwo własne!!

EE nie przesadzaj nikomu przy tej awarii nic się nie stało, a tylko portfel ucierpi.

Co innego gdyby to był przegląd okresowy w ASO lub innego mechanika. To można by mieć pretensje do mechanika, że nie wszędzie pozaglądał. Zresztą choćby nawet, to nikt ultradźwiękami auta nie prześwietla, by w porę zauważyć zmęczenie materiału na zawieszeniu silnika i innych elementów..

Wyobraź sobie, że rozbierają Ci auto na detale i sprawdzają wszystko w laboratorium jaki jest stan po danym przebiegu tak, jak w centrach badawczych w autach testowych.

Tylko w taki sposób będziesz wiedział co może paść i w jakiej kolejności.

Zapewne taki przegląd w SKP też by Ci nie pasował.

to nie do pomyślenia żeby klient mówił i wymuszał na diagnoście co ma sprawdzić

to napewno będzie dobre i nie trzeba sprawdzać-analiza nie potrzebna,amortyzatory będą dobre bo 2001 to dla niego nie stare auto itd

Skoro to jego słowa i tak wyglądał przegląd, to mogłeś go korespondencyjnie zrobić wysyłając dowód rejestracyjny i przelew za przegląd do SKP pocztą.

Dokładnie można było korespondencyjnie-bo podejście fatalne a czasami jak usterka wyjdzie w porę na przeglądzie można uniknąć sporej np.awarii.Nie rozumiem tylko dlaczego mechanik zamiast sprawdzić dokładnie co jeszcze uległo awarii wymienił oba koła zębate i pasek rozżądu wszystko pozakręcał a potem się obudził tak jakby z ręką w nocniku i stwierdził że to nie to i znów rozbierał bo nagle go olśniło że trzeba jeszcze raz rozebrać i sprawdzać co zepsute,na nowo zamawiać części czekać znów 3-4 dni zamiast sprawdzić pożądnie i postawić diagnozę i raz zamawiać części a nie składać rozkładać i 5 razy zamawiać części to niedożeczne!!