Mark0108 Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam jestem nowym użytkownikiem.Mam Renault Megane 1 kombi 2001r. 1.6 16 V silnik K4Ma700.... Podczas jazdy nagle coś jakby się urwało-taki był odgłos.Podniosłem maskę pomyślałem że to pasek alternatora-ale był cały!! silnik zgasł więc postawiłem na zerwany pasek rozżądu zapalić się jyuż nie dało.Rozżąd był wymieniony 1 rok temu najechane ok.15 tys.-scholowali mnie i okazało się że pasek jest cały ale urwało poduszkę silnika prawą i odpadło zabezpieczenie koła zębatego paska rozżądu-taki nitowany kołnierz który zabezpiecza aby pasek się nie zsunął-wpadło to pomiędzy pasek a koła zębate co doprowadziło do przeskoczenia paska rozżądu-do wymiany 2 koła zębate i pasek rozżądu i pokrzywiane zawory wydechowe wszystkie-no i oczywiście cała głowica do roboty-prowadnice zaworów idp.koszmar czy mogło się jeszcze coś stać ?????? o czym nie wiem?? 2 dni przed tem byłem na przeglądzie tech.czy diagnosta jest w stanie wyczuć zerwaną poduszkę silnika ?? i czy ten przypadek i tymi kołami zębatymi to niechlujstwo mechanika z przed roku kiedy zakładałem pasek ? czy mógł coś spaprać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 2 dni przed tem byłem na przeglądzie tech.czy diagnosta jest w stanie wyczuć zerwaną poduszkę silnika Jaki to przegląd. Jeśli coroczny w SKP do przedłużenia ważności DR, to diagnosta na takie elementy nie patrzy. Sprawdzają numerki karoserii, hamulce, zawieszenie, oświetlenie, analiza spalin, poszukują wycieków, stan ogólny i do kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark0108 Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Całoroczny ale to nie do pomyślenia żeby klient mówił i wymuszał na diagnoście co ma sprawdzić bo to napewno będzie dobre i nie trzeba sprawdzać-analiza nie potrzebna,amortyzatory będą dobre bo 2001 to dla niego nie stare auto itd.trzeba przypilnować sobie przecież tu chodzi o bezpieczeństwo własne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 EE nie przesadzaj nikomu przy tej awarii nic się nie stało, a tylko portfel ucierpi. Co innego gdyby to był przegląd okresowy w ASO lub innego mechanika. To można by mieć pretensje do mechanika, że nie wszędzie pozaglądał. Zresztą choćby nawet, to nikt ultradźwiękami auta nie prześwietla, by w porę zauważyć zmęczenie materiału na zawieszeniu silnika i innych elementów.. Wyobraź sobie, że rozbierają Ci auto na detale i sprawdzają wszystko w laboratorium jaki jest stan po danym przebiegu tak, jak w centrach badawczych w autach testowych. Tylko w taki sposób będziesz wiedział co może paść i w jakiej kolejności. Zapewne taki przegląd w SKP też by Ci nie pasował. to nie do pomyślenia żeby klient mówił i wymuszał na diagnoście co ma sprawdzić to napewno będzie dobre i nie trzeba sprawdzać-analiza nie potrzebna,amortyzatory będą dobre bo 2001 to dla niego nie stare auto itd Skoro to jego słowa i tak wyglądał przegląd, to mogłeś go korespondencyjnie zrobić wysyłając dowód rejestracyjny i przelew za przegląd do SKP pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark0108 Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Dokładnie można było korespondencyjnie-bo podejście fatalne a czasami jak usterka wyjdzie w porę na przeglądzie można uniknąć sporej np.awarii.Nie rozumiem tylko dlaczego mechanik zamiast sprawdzić dokładnie co jeszcze uległo awarii wymienił oba koła zębate i pasek rozżądu wszystko pozakręcał a potem się obudził tak jakby z ręką w nocniku i stwierdził że to nie to i znów rozbierał bo nagle go olśniło że trzeba jeszcze raz rozebrać i sprawdzać co zepsute,na nowo zamawiać części czekać znów 3-4 dni zamiast sprawdzić pożądnie i postawić diagnozę i raz zamawiać części a nie składać rozkładać i 5 razy zamawiać części to niedożeczne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Wnioski są proste. Zmień stację SKP i mechanika skoro nie jesteś zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi