Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujki podczerwieni Hands Free

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszytskich. Problem pojawił się niedawno i co dziwniejsze stopniowo. Chodzi o klamki i czujki od strony kierowcy. Najpierw przestało auto ragować na włożenie reki w klamkę kierowcy. Później przestał sie otwierać po pociagnieciu za klamkę. W drugiej kolejności tosamo zaczęło się dziac z czujka z tylnich drzwiach. Poczytałem troche tematów ale w wiekszości dotycza mikrostyków.

Czy da radę sprawdzic czy winne są czujki podczerwieni?

Dodam że czyściłem złącze w drzwiach kierowcy i jest OK. Nawet aku odpiąłem żeby sprawdzić czy komp jakiegos błędu nie złapał.

Mimo wszystko to mogą być mikrowłączniki w klamkach. jeżeli jest stałe zwarcie na jednym z mikrowłączników to komputer odcina całą stronę hand free - czyli nie działają w ogóle klamki po tej stronie gdzie jest zwarty mikrowłącznik. Do zwarcia wystarczy, że się dostanie wilgoć do mikrowłącznika, lub uszkodzi się on mechanicznie. Miałem taki przypadek więc na pewno jest takie działanie komputera po awarii mikrowłącznika (ale gdy ma on stałe zwarcie). Odłącz kostkę na zawiasach drzwi w jednych drzwiach, zamknij i sprawdź czy działają drugie drzwi, a później odwrotnie.

Oczywiście mogą to też być czujki podczerwieni.

Edytowane przez mireczek01