kolobc Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. przepraszam za tytuł tematu bo nie wiem jak to nazwać. Posiadam Megane Classic 97r 1.6, dzieją się takie rzeczy jak: - silnik nie gaśnie po wyjęciu kluczyka z włączonymi światłami, z wyłączonymi już gaśnie. - ciągle palące się światła stopu. - przy 1 poziomie zapłonu z włączonymi światłami wciskając hamulec włącza się 2 poziom zapłonu. - przy wyłączonych światłach przy wciskaniu hamulca włączają się światła stop oraz przednie postojowe (po zdjęciu nogi hamulca gasną) - niedziałający prędkościomierz. I teraz moje pytanie, od czego zacząć szukać? czy też oddać do elektryka choć nie bardzo mnie w tej chwili na to stać proszę o odpowiedź oraz nieusuwanie tematu ponieważ to mój pierwszy post Edytowane 16 Czerwca 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 W download-zie lub FTP-ie są schematy elektryczne zerknij do nich i popraw wszystkie połączenia z masą oraz sprawdź stan akumulatora i klem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Masz gdzieś zwarcie, ale czy w wiązce przy samej kierownicy czy gdzieś głębiej to trudno powiedzieć. Ja bym stawiał na jakieś zwarcie w wiązce w pobliżu kierownicy ale głowy uciąć nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolobc Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 podejrzewam że może gdzieś przy hamulcu? którędy idą przewody od kostki przy pedale hamulca do samych klocków oraz (centralka?) czy cos takiego od całego układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (centralka?) czy cos takiego od całego układu To się nazywa BSI skrzynka bezpieczników i jest obok lewej nogi kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 A BSI nie jest czasem po lewej stronie ;) razem z bezpiecznikami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 A BSI nie jest czasem po lewej stronie Jest :) I faktycznie jakiegoś zwarcia w UCH (BSI) nie można też wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o kierownice to wszystko co idzie do kierownicy pociągnięte jest lewą stroną (patrząc na kierownice), możesz też zajrzeć do skrzynki bezpieczników która znajduje się zaraz obok akumulatora jest przykryta czarnym plastikiem. Przewody idą od skrzynki BSI w kabinie do skrzynki bezpieczników i przekaźników lewym nadkolem, musisz odkręcić koło ściągnąć wszystkie plastiki nadkola i wiązkę masz przymocowaną do rynienki. Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolobc Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 ok to już mniej więcej wiem od czego zacząć jeszcze mam jedną prośbę mógłby ktoś podesłać zdjęcie tego modułu BSI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) oto foto ty widzisz tą część gdzie się wciska bezpieczniki a od spodu zobaczysz tę część białą Edytowane 16 Czerwca 2012 przez pasek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zdejmij zaślepkę przy lewym kolanie kierowcy. Zobaczysz skrzynkę bezpieczników, to jest właśnie przednia część UCH. Tak więc bez problemu możesz obejrzeć sam na żywo :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Hello Odgrzewam temat bo mam podobny problem. Czasami po przekręceniu i wyjęciu kluczyka silnik nadal pracuje i zapalają się wszystkie kontrolki na desce. Po chwili gasną i silnik też gaśnie. Czasami po wyjęciu kluczyka tylko zapalają się kontrolki (jak przy włączonym zapłonie), a silnik normalnie gaśnie. Jakieś dwa tygodnie temu wyciągany był UCH w celu naprawy przekaźnika halogenów. WYmieniona była też klema "+" na AQ, ponieważ stara była zaśniedziałą i zardzewiała. Gdzie szukać przyczyny tych prądowych wariacji - UCH, bezpieczniki, czy gdzieś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Takie objawy pojawiły się po tym wyciąganiu UCH, czy były wcześniej? Może być problem z samą stacyjką. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Pojawiły się jakiś tydzień po tym jak był wyciągany UCH. Nie znam się za bardzo na elektryce, ale na mój nos to był raczej zbieg okoliczności i problem może leżeć w stacyjce i jej okolicach. Jest tam jakaś kostka, złącza czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Zobacz TU - opisana jest kostka stacyjki, może z tym jest problem. Zerknij też TUTAJ (czwarte zdjęcie - element zaznaczony na zielono) i na PORADNIK. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi