Shymek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Spalanie w spokojnej (zaznaczam SPOKOJNEJ) jeździe: -miasto 8 litrów -trasa 6,5 litra Spalanie w jeździe normalnej - raz szybciej raz wolniej -miasto 10 -trasa 7,5 Katung (czyli to co fabryka dała) -miasto 14-15 -trasa 11 Nie wiem - moze ja nie umiem jeździć tym autem bo znajomi mają spalanie 14 przy spokojnej jeździe w mieście :) Aaaa i dane miasta to z Gdańska - dojazd do pracy 13km zawsze w korkach (po około 1-1,5h jazdy :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1189 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 heh, to mój diesel pali w miescie 7l xD więc spalanie raczej problemem byc nie powinno. Ale mam troszku ciężka noge ale nawet te 10 litrów jest do zaakceptowania gdyż rekompensuja to osiągi auta, a u mnie znowu z korkami źle nie jest bo mieszkam w malym mieście okolo 30tys mieszkańców wiec korków jako tako nie ma a do pracy mam okolo 3km i dojeżdzam w 5 min xDD, czas szukac Rski :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Jeszcze jedno co do spalania RSa :) Można spokojnie tankować PB95 (ale tylko z zaufanej stacji) dopuki nie wyciskasz z auta wszystkiego na maxa - na złym paliwie PB95 potrafią wypadać zapłony (często) Ja długi czas jeździłem na PB95 i było spoko. ZAtankowałem raz na innej stacji i zaczeły wypadać mi zapłony. Na 98 jest spoko i bezproblemowo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1189 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 dzieki :) w sumie nie spodziewalem sie że to autko potrafi spalić tyle co zwykłe 1.6 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Pamiętaj iż żeby 1,6 jeeechało to trzeba je pocisnąć mocno :) Przy 2,0turbo - jadąc spokojnie i tak szybciej napędzasz się niż 1,6 :) Proste przysłowie: TURBO ZYJE = TURBO PIJE :) Do pewnego momentu 2,0T zachowuje się jak silnik wolnossący :) a zużycioe paliwa bierze się z pojemności - wkręcając silnik na wysokie obroty wiadomo że spali duuuużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Wtrącę swoje 3 grosze :) Co prawda nie z tematu RSa dokładnie ale porownania 1.6 16V i 2.0T w Scenikach. 1.6 w krótkim, 2.0T w długim. Od prawie dwóch lat nie mogę wyjść z podziwu ze 2.0T spala średnio o ok. 0,5-1,5l/100km więcej niż 1.6 16V w lżejszym nadwoziu. Przy czym obydwa samochody są ujeżdżane w sposób dynamiczny jednak z kilkoma "ale": -żaden nie jest pałowany na zimno; -jeżeli mam do czynienia z jazdą na krótkim dystansie (np. 1 km do najbliższego sklepu i 1 km. powrót) jadę delikatnie żeby turbiny niepotrzebnie nie ruszać, za to przy dłuższej jeździe w warunkach warszawskich nie waham się depnąć tak żeby obudzić wiatrak; -ostrzejszą przejażdżkę kończę chłodzeniem turbiny lub juz jakieś 5-7 km. od domu (czy innego celu) jadę delikatniej jezeli wiem że mogę nie mieć możliwości odczekania z wychłodzeniem; -żadbym samochodem staram się nie jeździć "na luzie" tylko hamuję silnikiem. I z tego powodu 2.0T wciąż nie jest zagazowane i regularnie wychodzi mi spalanie w jeździe miejsckiej rzędu 10,2-10,5 l/100km (liczone na piechotę ale konfrontowane ze wskazaniami komputera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Panowie jesteście w dużym błędzie, akurat u mnie na uczelni odparowywane były próbki benzyny 95, 98 i gazu. Najczystszy był gaz, a ilość fosforanów w benzynie w tym kraju mnie przeraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Tylko kolego Ty studiujesz medycynę i fosforany to są szkodliwe... dla człowieka i otoczenia :) My tu piszemy o tym co może być szkodliwe dla sinika :) :) LPG jest bardzo podatne na wchłanianie wody i wytrącanie się jej w paliwie podczas wachania temp. czy ciśnień :) Woda na pewno nie pomaga w spalaniu paliwa :P Polecam artykuł: http://gazeo.pl/lpg/od-a-do-z/eksploatacja/Wplyw-zanieczyszczen-w-autogazie-na-eksploatacje-silnika-zasilanego-LPG,artykul,5875.html Edytowane 19 Czerwca 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Shymek, jakbyś znał mnie choć trochę to rok temu byłem na farmacji, a tam już takie cuda pod dostatkiem. Nie będę się sprzeczał bo widziałem na własne oczy, dla mnie to wystarcza. Fosforany to akurat do życia potrzebne są, ale nie koniecznie silnikowi i nie koniecznie w takich ilościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 sugerowałem się zainteresowaniami :) mniejsza o to. Fosforany w nadmiarze dla człowieka są szkodliwe :) W paliwach nadmiar wody siarki i ołowiu szkodzą silnikowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Nic w obie strony przesadzone nie jest zdrowe, ale właściwie z aktualnymi produktami na rynku. Pora umierać. Wiązanie wody to jedno. A z drugim czym się zgodze, ze względu na skład lpg i tego jak się spala, mamy duuuuże ilości wody (szybsza korozja wydechu?) Ewentualnie czop lodowy, jak jeździmy spokojnie w zime na krótkie dystanse, także dawanie w palnik jest wskazane, ale o to w rsie nie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi