Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Witam. Mam problem ponieważ wywala mi płyn zbiorniczkiem gdy temperatura na wskaźniku jest na 1 kresce ;/

tak wiec myslalem ze termostat jest walniety i go wykreciłem (mozliwe ze był bo sie zacinał) tak wiec wszytsko skreciłem bez termostatu i odpowietrzyłem i sie troszke poprawiło lecz płyn chlodniczy nadal rosnie w zbiorniczku wyrównawczym i go wywala ;/ tak wiec zbaraniałem bo nie mam pojecia co to moze być:)

Szwagier mowi ze uszczelka pod głowicą moze być juz wysłużona.

Tak wiec jaki koszt takiej operacji i czy moze sie z tym wiazać jakiś dodatkowy koszt??

Co ma korek do tego skoro wilq1040 pisze, że mu się płyn podnosi w zbiorniczku aż do wywalania? Gdyby poziom był w normie, a mimo tego płyn byłby wokół korka to może... Szwagier może mieć rację i winę ponosi uszczelka pod głowicą. Czy sam płyn jest w porządku? Nie widać oleju? Bo to również ewidentny objaw uszczelki. Co z chłodnicą? Mam nadzieję, że nie jest pozapychana... No i nie można pominąć nagrzewnicy oraz możliwości jej zapchania.

Edytowane przez norbert_p

Płyn nie ma oczek oleju. chlodnica tez jest ok bo przepływ jest i wszystkie przewody sa gorace Nagrzewnica też jest wporzadku bo daje Ciepło. a Co do korka to z nim czy bez niego i tak wypycha i sie przelewa jak zgasze silnik to wszystko sie normuje a w zbiorniczku nie widac zadnych bombelków powietrza. raz po dolaniu wody było widać ale to dolałem wiecej niz litr czyli sie układ odpowietrzył.

u mnie też wywala płyn a dokładnie wywalało bo teraz jest go mniej i już nie. U mnie też bałem się o uszczelką i pompę. okazało się później że to nie to, że to korek. Do tej pory nie wymieniłem bo nie mam czasu :) możliwe że to korek, uszczelka to z reguły olej w płynie lub muł ogólnie albo podejrzana praca motoru

Mam problem ponieważ wywala mi płyn zbiorniczkiem gdy temperatura na wskaźniku jest na 1 kresce

To już od razu sugeruje, że powodem są przedmuchy do układu (pogrubienie moje).

wiec wszytsko skreciłem bez termostatu i odpowietrzyłem i sie troszke poprawiło lecz płyn chlodniczy nadal rosnie w zbiorniczku wyrównawczym i go wywala

Poprawiło się dlatego, że to co dostaje się do układu chłodzenia ma teraz bezpośrednią drogę do zbiornika wyrównawczego i przez korek na zewnątrz. Przedtem (z termostatem) ta droga odtwierała się jak otworzył się termostat (jeżeli się odtworzył). Przed otwarciem termostatu pod wpływem naciskającego "powietrza" następowała cofka płynu do zbiornika wyrównawczego od dołu.

Możliwe że jak kolega będzie utrzymywał na zimnym silniku poziom płynu w zbiornku poniżej połowy między min i max to płynu nie będzie wyrzucało, ale to tylko półsrodek, nie załatwiający głównego problemu - przedmuchu.

Test z buteką wszystko wyjaśni.

Edytowane przez gimak

czyli do ktorego odpowietrznika mam wsadzic tą rureczke ?? do zaznaczonego na czerwono czy zielono ??

http://imageshack.us/photo/my-images/69/dsc0014te.jpg/

Dodano: 19 cze 2012 - 16:48

podłaczyłem wezyk do czerwonego odpowietrznika i poleciało troche bombelków, przez chwile przestalo i potem znowu przy gazowaniu leciało. potem to wszytko zakreciłem i dolałem plynu do zbiorniczka zobaczyc czy bedzie go wywalało, ale go nie wywala i poziom leciutko o 0,5 cm sie podnosi i opada.

Edytowane przez wilq1040

ktorego odpowietrznika mam wsadzic tą rureczke ??

Nie wiem czy to pytanie do mnie. Ja takie testy robię zatykając zbiornik wyrównawczy korkiem (jak balon z fermentyjącym winem). Nie napisał kolega, że w samochodzie jest instalacja gazowa - nieszczelny reduktor może być powodem tych kłopotów.